Current Affairs Questions: 2nd May 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 2nd May

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. India has been projected to be the second fastest growing country in the world for air passenger traffic, according to the Airports Council International (ACI). Which among the following country is fastest growing in terms of air passenger traffic?
(a) Iran
(b) China
(c) Vietnam
(d) Japan
(e) Saudi Arabia

S1. Ans.(c)
Sol. India has been projected to be the second fastest growing country in the world for air passenger traffic. As per the Airports Council International (ACI), by 2022 passenger traffic in emerging economies like India will surpass advanced economies. The ACI, a global trade body representing airports across the globe, has put Vietnam at the top position with an 8.5% growth rate, followed by India at 7.5% and Iran at 7.3%.

Q2. The Indian government has launched a Pilot Scheme for procurement of aggregate power of _______________ on the competitive basis for three years under medium term from commissioned power plants without power purchase agreements.
(a) 3000 MW
(b) 3500 MW
(c) 4500 MW
(d) 2500 MW
(e) 4000 MW

S2. Ans.(d)
Sol. The Indian government has launched a Pilot Scheme for procurement of aggregate power of 2500 MW on the competitive basis for three years under medium term from commissioned power plants without power purchase agreements.

Q3. Name the WhatsApp Co-founder and CEO who has recently announced his resignation from the parent company Facebook. 
(a) Sheryl Sandberg
(b) Jan Koum
(c) Dave Wehner
(d) Chris Cox
(e) Mike Schroepfer

S3. Ans.(b)
Sol. WhatsApp Co-founder and CEO Jan Koum has announced his resignation from the parent company Facebook. This comes shortly after a report claimed Koum would leave due to disagreements over data privacy and weakening encryption.

Q4. India is ranked joint-sixth in the list of doping violations with 69 cases, same as that of ___________, according to World Anti-Doping Agency (WADA) report for samples collected in 2016.
(a) France
(b) Italy
(c) Russia
(d) Portugal
(e) China

S4. Ans.(c)
Sol. India is ranked joint-sixth in the list of doping violations with 69 cases, same as that of Russia, according to World Anti-Doping Agency (WADA) report for samples collected in 2016. India improved its position to sixth after being joint-third for three consecutive years from 2013 to 2015.

Q5. Union Minister for Drinking Water and Sanitation, Uma Bharti, launched the GOBAR-DHAN scheme at the National Dairy Research Institute (NDRI) Auditorium, Karnal, Haryana. GOBAR stands for _____________.
(a) Gypsum Organic Bio-Agriculture Resources
(b) Graphically Organized Bio-Agricultural Resources
(c) Galvanizing Organic Bio-Agro Resources
(d) Geological Organization of Bio-Agro Resources
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(c)
Sol. Union Minister for Drinking Water and Sanitation, Uma Bharti, launched the GOBAR (Galvanizing Organic Bio-Agro Resources) - DHAN scheme at the National Dairy Research Institute (NDRI) Auditorium, Karnal, Haryana. The scheme was launched in the presence of the Chief Minister of Haryana, Manohar Lal Khattar. The scheme aims to positively impact village cleanliness and generate wealth and energy from cattle and organic waste.

Q6. India and Pakistan will be part of a multi-nation counter-terror exercise in Russia under the framework of ______________ in September 2018.
(a) UNSC
(b) SCO
(c) World Bank
(d) NATO
(e) NSG

S6. Ans.(b)
Sol. India and Pakistan will be part of a multi-nation counter-terror exercise in Russia under the framework of Shanghai Cooperation Organisation (SCO) in September 2018. This is the first time the two neighbouring countries will be coming together for counter-terrorism exercise, even though soldiers of India and Pakistan work together under the umbrella of United Nations Peacekeeping Forces.

Q7. The International Buddhist Conference 2018 was held recently in ____________.
(a) India
(b) Bhutan
(c) Tibet
(d) Nepal
(e) Sri Lanka

S7. Ans.(d)
Sol. The International Buddhist Conference 2018 concluded in Lumbini, Nepal, the birthplace of Gautama Buddha. The concluding speech was given by the Prime Minister of Nepal, KP Oli. Participants from more than 20 countries including India attended 2-day conference. It was organised as part of 2562nd Buddha Jayanti celebrations.

Q8. Name the India's CA who won a silver medal in the sabre event of the Tournoi World Cup Satellite Fencing Championship in Reykjavik, Iceland.
(a) Karan Singh
(b) SN Siva Magesh
(c) Bhavani Devi
(d) Sandeep Jha
(e) Mukesh Kharyal

S8. Ans.(c)
Sol. India's CA Bhavani Devi won a silver medal in the sabre event of the Tournoi World Cup Satellite Fencing Championship in Reykjavik, Iceland.

Q9. In which of the following city, the 9th India Japan Energy Dialogue was held, recently?
(a) Tokyo
(b) New Delhi
(c) Kyoto
(d) Pune
(e) Yokohama

S9. Ans.(b)
Sol. The 9th India Japan Energy Dialogue was held in New Delhi. Minister of State(IC) for Power and New & Renewable Energy, R.K Singh, and Minister of Economy, Trade, and Industry (METI) Hiroshige Seko signed a Joint Statement at the conclusion of the meeting.

Q10. Dong is the currency of which of the following country?
(a) Vietnam
(b) Iran
(c) Denmark
(d) Iraq
(e) Saudi Arabia

S10. Ans.(a)
Sol. Hanoi is the Capital of Vietnam and its Currency is Vietnamese dong.

Q11. Hockey India has recently appointed ______________ as coach of India's men's team after its disappointing performance in commonwealth games 2018.
(a) Jugraj Singh
(b) Gurbux Singh
(c) Harendra Singh
(d) Tapan Das
(e) Bholanath Singh

S11. Ans.(c)
Sol. Hockey India has appointed Harendra Singh as coach of India's men's team, while Sjoerd Marijne will take over as chief coach of women's side.

Q12. The bilateral trade between India and China through which of the following border has resumed, recently.
(a) Nelang Valley Border
(b) Nathu La Border
(c) Chumar Border
(d) Doklam Border
(e) Trans Karakoram Tract

S12. Ans.(b)
Sol. The bilateral trade between India and China through Nathu La border has resumed. The announcement in this regard was made by the General Secretary of the Indo-China Border Traders’ Welfare Association, Tenzing Tsepel.

Q13. Hockey India has recently appointed _______________ as chief coach of women's side.
(a) Andrew Haul
(b) SVS Gupta
(c) Elena Norman
(d) Sjoerd Marijne
(e) R P Singh

S13. Ans.(d)
Sol. Hockey India has appointed Harendra Singh as coach of India's men's team, while Sjoerd Marijne will take over as chief coach of women's side.

Q14. Name the Indian shooter who became the world number one shooter in the 10-meter air pistol category after having won a silver medal at the recently concluded shooting World Cup in South Korea.
(a) Manu Bhaker
(b) Jitu Rai
(c) Heena Sidhu
(d) Gagan Narang
(e) Shahzar Rizvi

S14. Ans.(e)
Sol. Indian shooter Shahzar Rizvi became the world number one shooter in the 10-metre air pistol category after having won a silver medal at the recently concluded shooting World Cup in South Korea. With 1654 rating points, Rizvi shot to the numero uno spot ahead of Russia’s Artem Chernousov (1046) and Japan’s Tomoyuki Matsuda (803).

Q15. According to World Anti-Doping Agency (WADA) report for samples collected in 2016, ____________ has topped the rankings of drug cases in 2016.
(a) France 
(b) Italy 
(c) United States
(d) Belgium
(e) Australia

S15. Ans.(b)
Sol. India is ranked joint-sixth in the list of doping violations with 69 cases, same as that of Russia, according to World Anti-Doping Agency (WADA) report for samples collected in 2016. India improved its position to sixth after being joint-third for three consecutive years from 2013 to 2015. Italy topped the rankings of drug cases in 2016, followed by France (86), United States (76), Australia (75), Belgium (73).




You may also like to Read:

        



Print Friendly and PDF