Current Affairs Questions: 30th May 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 30th May

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Prime Minister Narendra Modi embarked on a three-nation visit to which of the following three countries?
(a) Indonesia, Switzerland and Singapore
(b) Indonesia, Malaysia and Switzerland
(c) Indonesia, Malaysia and Singapore
(d) Indonesia, Oman and Colombo
(e) Indonesia, France and Switzerland

S1. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi embarked on a three-nation visit to Indonesia, Malaysia and Singapore. During his five-day visit, the PM will hold delegation level talks with the leadership of the three countries, on matters of mutual interest.

Q2. The Defence Acquisition Council (DAC), chaired by Raksha Mantri Smt Nirmala Sitharaman, met in New Delhi and accorded approval for the procurement of equipment for the Defence Forces valued at over _________.
(a) Rs. 4500 crore
(b) Rs. 5000 crore
(c) Rs. 5500 crore
(d) Rs. 6000 crore
(e) Rs. 6900 crore

S2. Ans.(e)
Sol. The Defence Acquisition Council (DAC), chaired by Raksha Mantri Smt Nirmala Sitharaman, met in New Delhi and accorded approval for the procurement of equipment for the Defence Forces valued at over Rs. 6900 crore.

Q3. In which of the following city the main event of 4th International Yoga Day celebrations will be held on 21st of June?
(a) Varanasi
(b) Haridwar
(c) Dehradun
(d) Kanpur
(e) New Delhi

S3. Ans.(c)
Sol. The main event of 4th International Yoga Day celebrations will be held at Dehradun in Uttrakhand on 21st of June. Secretary AYUSH Ministry Vaidya Rajesh Kotecha has announced that Dehradun has been selected as the venue for Mass Yoga Demonstration of International Yoga Day.

Q4. Name the city where the fourth National data centre of National Informatics Centre (NIC) has been opened recently.
(a) Delhi
(b) Hyderabad
(c) Pune
(d) Bhubaneswar
(e) Varanasi

S4. Ans.(d)
Sol. Bhubaneswar (capital city of Odisha) becomes the fourth National data centre of National Informatics Centre (NIC) after Delhi, Hyderabad and Pune. The new cloud-enabled National Data Centre aims to offer round-the-clock operations with secure hosting for various e-governance applications of Central and State Governments and has the ability to support 35,000 virtual servers.

Q5. The International Day of UN Peacekeepers is observed across the world on ____________ with an aim to honour more than 3700 peacekeepers who have lost their lives while serving the United Nations.
(a) 22 May
(b) 29 May
(c) 25 May
(d) 20 May
(e) 16 May

S5. Ans.(b)
Sol. The International Day of UN Peacekeepers is observed across the world on May 29, with an aim to honour more than 3700 peacekeepers who have lost their lives while serving the United Nations since 1948, including 129 who died in 2017. The theme of the International Day of UN Peacekeepers 2018 is ‘UN Peacekeepers: 70 Years of Service and Sacrifice’. 

Q6. An Agreement was signed for IBRD Credit of USD 21.7 Million from the World Bank for the Strengthening of Public Financial Management in Project of which of the following state?
(a) Gujarat
(b) Madhya Pradesh
(c) Maharashtra
(d) Rajasthan
(e) Kerala

S6. Ans.(d)
Sol. An Agreement for IBRD Credit of USD 21.7 Million from the World Bank for the Strengthening of Public Financial Management in Rajasthan Project was signed in New Delhi. The Project size is approximately USD 31 million, of which USD 21.7 million will be financed by the World Bank, and the remaining amount will be funded out of the State Budget.

Q7. BMGI, a global management consulting firm, has entered into a strategic partnership with which of the following company which provides Social / Digital Process Transformation through its IP-suite UNFYD®COMPASS.
(a) UniTeech Solutions
(b) SmartConnect Technologies
(c) Smart Lab Tech
(d) Cyber Tech Solutions Ltd
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(b)
Sol. BMGI, a global management consulting firm, has entered into a strategic partnership with SmartConnect Technologies, which provides Social / Digital Process Transformation through its IP-suite UNFYD®COMPASS across Marketing, Sales, Customer Service, mobility and field service operations.

Q8. Name the NSDL executive who has been appointed the first-ever chief financial officer (CFO) of the Reserve Bank of India (RBI).
(a) Agha Hasan Abedi
(b) Sudha Balakrishnan
(c) Dnyaneshwar Agashe
(d) K. G. Ambegaonkar
(e) Lalit Jalan

S8. Ans.(b)
Sol. NSDL executive Sudha Balakrishnan has been appointed the first-ever chief financial officer (CFO) of the Reserve Bank of India (RBI).

Q9. The United Nations Environment Programme (UNEP) has recognized which of the following Indian Airport as the world’s first fully solar energy-powered airport?
(a) Indira Gandhi International Airport international Airports
(b) Dabolim Airport international Airport
(c) Sardar Vallabhbhai Patel International Airport
(d) Bengaluru International Airport 
(e) Cochin International Airport Ltd

S9. Ans.(e)
Sol. The United Nations Environment Programme (UNEP) has recognised Cochin International Airport Ltd (CIAL) in Kerala as the world’s first fully solar energy-powered airport. CIAL is India’s first airport to be constructed in public-private-partnership (PPP) model in 1999.

Q10. What is the theme for the International Day of UN Peacekeepers 2018?‘’. 
(a) Investing in peace around the world 
(b) Honouring Our Heroes
(c) UN70 and UN Peacekeeping: Past, Present, and Future
(d) UN Peacekeepers: 70 Years of Service and Sacrifice
(e) UN Peacekeeping: Adapting to New Challenges

S10. Ans.(d)
Sol. The International Day of UN Peacekeepers is observed across the world on May 29, with an aim to honour more than 3700 peacekeepers who have lost their lives while serving the United Nations since 1948, including 129 who died in 2017. The theme of the International Day of UN Peacekeepers 2018 is ‘UN Peacekeepers: 70 Years of Service and Sacrifice’.

You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments