Current Affairs Questions: 3rd May 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 3rd May

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The government has released the draft of the new Telecom policy titled ______________, aimed at creating 40 lakh new jobs by 2022.
(a) National Communication Policy, 2018
(b) National Policy for Digitalized way of communication 2018
(c) National Digital Communications Policy, 2018
(d) National Digi-Comm Policy, 2018
(e) None of the given themes is true

S1. Ans.(c)
Sol. The government has released the draft of the new Telecom policy named National Digital Communications Policy, 2018. The policy aims at creating 40 lakh new jobs by 2022, attracting 100 billion US dollars investment in the sector and ensuring broadband coverage at 50 mbps for every citizen.

Q2. Name the officer of Indian Information Service who recently took over as the 27th Principal Spokesperson of the Government of India and Director General of Press Information Bureau in New Delhi.
(a) Frank Noronha
(b) Sudhanshu Tiwari
(c) Arpit Kalyan
(d) Madhukar Rai
(e) Sitanshu Ranjan

S2. Ans.(e)
Sol. Mr Sitanshu Ranjan Kar (1983 batch officer of Indian Information Service) took over as the 27th Principal Spokesperson of the Government of India and  Director General of Press Information Bureau in New Delhi. He succeeds Mr Frank Noronha.

Q3. Telecom Commission approved a proposal for allowing people to make phone calls and use internet services in domestic and international flights in India, with certain riders. Who is the present Cabinet Minister of Civil Aviation?
(a) R K Singh
(b) Suresh Prabhu
(c) Ananthgeet
(d) Anant Kumar
(e) Smriti Irani

S3. Ans.(b)
Sol. Telecom Commission approved a proposal for allowing people to make phone calls and use internet services in domestic and international flights in India, with certain riders. Telecom Commission (the highest decision-making body of telecom department) also approved regulator TRAI’s recommendations on internet telephony in its meeting in New Delhi. Suresh Prabhu is the Cabinet Minister of Civil Aviation.

Q4. In a new start, the Dominican Republic and China had established diplomatic relations. With which among the following country, the Dominican Republic had broken its ties?
(a) Taiwan
(b) Indonesia
(c) Switzerland
(d) Japan
(e) India

S4. Ans.(a)
Sol. In a new start, the Dominican Republic and China had established diplomatic relations as the Caribbean country becomes the latest nation to dump Taiwan in the face of Beijing's growing influence.

Q5. Name the city in which the 15th Pravasi Bharatiya Divas will be held in January 2019.
(a) Indore
(b) Allahabad
(c) Varanasi
(d) Pune
(e) Gwalior

S5. Ans.(c)
Sol. The 15th Pravasi Bharatiya Divas will be held in the holy city of Varanasi in January 2019 with the Indian diaspora having an option to participate in Kumbha Snan and attend the Republic Day parade in New Delhi.

Q6. Name the Bollywood singer who was honoured with 26th PC Chandra Puraskaar for her contribution in the field of Indian music.
(a) Sunidhi Chauhan
(b) Asha Bhosle
(c) Lata Mangeshkar
(d) Anuradha Paudwal
(e) Shreya Ghoshal

S6. Ans.(b)
Sol. Legendary singer Asha Bhosle was honoured with 26th PC Chandra Puraskaar for her contribution in the field of Indian music. Sharmila Tagore was the Chief Guest at the event who also presented the prestigious award to Asha Bhosle.

Q7. Name the Eminent Economist and the first Finance Minister in the Left Front government in West Bengal who passed away recently.
(a) Anirban Bhattacharya
(b) Ashok Mitra
(c) Vishwa Bondhu Moitra
(d) Aniruddha Bhattacharya
(e) Pramod Sukumara

S7. Ans.(b)
Sol. The first Finance Minister in the Left Front government in West Bengal Ashok Mitra passed away in Kolkata. He was 90.

Q8. Name the Formula one racer who has won the Azerbaijan Grand Prix 2018 in Baku.
(a) Kimi Raikkonen
(b) Sergio Perez
(c) Sebastian Vettel
(d) Lewis Hamilton
(e) Nico Hulkenberg

S8. Ans.(d)
Sol. Lewis Hamilton of Mercedes has won the Azerbaijan Grand Prix 2018 in Baku during which both Red Bulls sensationally collided with each other. Kimi Raikkonen of Ferrari finished second and Sergio Perez of Force India ended third in the Race.

Q9. As per the data released by the World Health Organization (WHO), how many Indian cities figure in a list of world's 20 most polluted cities in terms of particulate matter PM2.5 levels in 2016?
(a) 12
(b) 14
(c) 16
(d) 10
(e) 8

S9. Ans.(b)
Sol. As per the data released by the World Health Organisation (WHO), 14 Indian cities figure in a list of world's 20 most polluted cities in terms of particulate matter PM2.5 levels in 2016. The particulate matter PM2.5 includes pollutants like sulfate, nitrate and black carbon, which pose the greatest risk to human health. The WHO Global Urban Ambient Air Pollution Database ranked Kanpur as the most polluted city among 4300 world cities which were monitored for their air pollution levels in the year 2016.

Q10. What is the theme for the 15th Pravasi Bharatiya Divas which will be held in January 2019?
(a) Indian Culture in Building New Thought
(b) Indian Tradition, the limitless learning
(c) Role of India in making better World
(d) Role of Indian Diaspora in building a New India
(e) None of the given themes is true

S10. Ans.(d)
Sol. The 15th Pravasi Bharatiya Divas will be held in the holy city of Varanasi in January 2019 with the Indian diaspora having an option to participate in Kumbha Snan and attend the Republic Day parade in New Delhi.
The theme of this Pravasi Bharatiya Divas is “Role of Indian Diaspora in building a New India”.

Q11. The Union Cabinet has given the approval to accede to the Protocol under World Health Organization (WHO) FCTC to eliminate illicit trade in tobacco products. FTCT stands for _______________.
(a) Financial Convention on Tobacco Control
(b) Formulated Convention on Tobacco Control
(c) First Convention on Tobacco Control
(d) None of the given options is true
(e) Framework Convention on Tobacco Control

S11. Ans.(e)
Sol. The Union Cabinet has given the approval to accede to the Protocol under World Health Organization (WHO) Framework Convention on tobacco control to eliminate illicit trade in tobacco products.

Q12. Minister of Commerce and Industry, Suresh Prabhu, attended India- South Africa business summit held recently in ________________.
(a) Cape Town
(b) New Delhi
(c) Johannesburg
(d) Durban
(e) Mumbai

S12. Ans.(c)
Sol. Minister of Commerce and Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu, attended India- South Africa business summit in Johannesburg, South Africa. The visit began with a series of bilateral meetings. The Minister highlighted the historical relations between India and Swaziland, Botswana and Lesotho and pledged to take the economic partnership forward.

Q13. The Union cabinet has recently approved the Restructuring of Multi-sectoral Development Programme for its continuation during the remaining period of 14th Finance Commission as PMJVK. What does PMJVK stand for?
(a) Pradhan Mantri Jan Vikas Kaushal
(b) Pradhan Mantri Jan Vyaya Karyakram
(c) Pradhan Mantri Jan Vikas Karyakram
(d) Pradhan Mantri Jan Vyaya Kaushal
(e) None of the given options is true

S13. Ans.(c)
Sol. The Union cabinet has recently approved the Restructuring of Multi-sectoral Development Programme for its continuation during the remaining period of 14th Finance Commission as Pradhan Mantri Jan Vikas Karyakram.

Q14. The Union Cabinet has recently approved to increase the Investment Limit for Senior Citizens from Rs. 7.5 lakh to ______________ under Pradhan Mantri Vaya VandanYojana (PMVVY).
(a) Rs.15 lakh
(b) Rs.13 lakh
(c) Rs.12 lakh
(d) Rs.10 lakh
(e) Rs.14 lakh

S14. Ans.(a)
Sol. The Union Cabinet has recently approved Doubling of Investment Limit for Senior Citizens from Rs. 7.5 lakh to Rs.15 lakh under Pradhan Mantri Vaya VandanYojana (PMVVY) - Enables upto Rs. 10000 Pension/month for Senior Citizens.

Q15. As per the data released by the World Health Organization (WHO), many Indian cities figured in a list of world's 20 most polluted cities in terms of particulate matter PM2.5 levels in 2016. The Database ranked ____________ as the most polluted city among 4300 world cities which were monitored for their air pollution levels in the year 2016.
(a) Delhi
(b) Varanasi
(c) Faridabad
(d) Kanpur
(e) Muzaffarnagar

S15. Ans.(d)
Sol. As per the data released by the World Health Organisation (WHO), 14 Indian cities figure in a list of world's 20 most polluted cities in terms of particulate matter PM2.5 levels in 2016. The particulate matter PM2.5 includes pollutants like sulfate, nitrate and black carbon, which pose the greatest risk to human health. The WHO Global Urban Ambient Air Pollution Database ranked Kanpur as the most polluted city among 4300 world cities which were monitored for their air pollution levels in the year 2016.




You may also like to Read:

        


All India Mock Test for Railway Group-D & ALP/ Technicians Exam 2018

Last Date to Register: 4th May | REGISTER NOW!!


Print Friendly and PDF