Current Affairs Questions: 4th May 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 4th May

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The controversial UK marketing analytics firm Cambridge Analytica, which has been at the heart of the Facebook data scandal, has announced to cease all its operations immediately and filing for insolvency in Britain and the United States. Which among the following is the parent firm of Cambridge Analytica?
(a) 27 Communications Ltd
(b) PTG Samson Ltd
(c) 404 Parental Ltd
(d) SCL Elections Ltd
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(d)
Sol. The controversial UK marketing analytics firm Cambridge Analytica, which has been at the heart of the Facebook data scandal, has announced to cease all its operations immediately and filing for insolvency in Britain and the United States. SCL Elections Ltd is the parent firm of Cambridge Analytica.

Q2. _____________ is a date which is celebrated as the World Press Freedom Day to evaluate press freedom around the world.
(a) 27 April
(b) 3 May
(c) 1 May
(d) 29 April
(e) 5 April

S2. Ans.(b)
Sol. Every year, 3 May is a date which celebrated as the World Press Freedom Day to evaluate press freedom around the world, to defend the media from attacks on their independence and to pay tribute to journalists who have lost their lives in the exercise of their profession. This year’s global theme for WPFD is ‘Keeping Power in Check: Media, Justice and The Rule of Law’.

Q3. Name the state that has become the first state to provide digitally-signed land record receipts (also known as 7/12 receipts) that would check irregularities and bring in transparency.
(a) Madhya Pradesh
(b) Gujarat
(c) Maharashtra
(d) Andhra Pradesh
(e) Karnataka

S3. Ans.(c)
Sol. Maharashtra became the first state to provide digitally-signed land record receipts (also known as 7/12 receipts), which Chief Minister Devendra Fadnavis claimed would check irregularities and bring in transparency.

Q4. Stepping up its crackdown on money laundering and round-tripping, SEBI recently came out with a detailed framework for risk-based Know Your Client (KYC) documentation of FPIs. FPI stands for ______________.
(a) Foreign Personnel Investors
(b) Foreign Portability Investment
(c) Foreign Personified Investment
(d) Foreign Portfolio Investors
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(d)
Sol. Stepping up its crackdown on money laundering and round-tripping, SEBI recently came out with a detailed framework for risk-based Know Your Client (KYC) documentation of foreign portfolio investors (FPIs).

Q5. What is the global theme for World Press Freedom Day 2018?
(a) Critical Minds for Critical Times: Media's role in advancing peaceful, just and inclusive societies
(b) Freedom of Information and Sustainable Development
(c) Let Journalism Thrive! Towards Better Reporting, Gender Equality, and Safety in the Digital Age
(d) Keeping Power in Check: Media, Justice and The Rule of Law
(e) None of the given themes is true

S5. Ans.(d)
Sol. Every year, 3 May is a date which celebrated as the World Press Freedom Day to evaluate press freedom around the world, to defend the media from attacks on their independence and to pay tribute to journalists who have lost their lives in the exercise of their profession. This year’s global theme for WPFD is ‘Keeping Power in Check: Media, Justice and The Rule of Law’.

Q6. Name the veteran Artist-Philosopher and founder of Adilabad's Kala Ashram who passed away, recently.
(a) Neeraj Malhotra
(b) Ravinder Sharma
(c) Anjani Sen
(d) Sumkumar Das Gupta
(e) Bhagwan Das

S6. Ans.(b)
Sol. Ravinder Sharma, fondly called Guruji, the founder of Adilabad's Kala Ashram died at the age of 65 years. A trained artist, Guruji had been awarded Kala Ratna by the Andhra Pradesh State government in 2014. After bifurcation of the State, the Telangana government awarded him the Ugadi Puraskaram in 2015.

Q7. Name the IAS officer who has been appointed as Chairman of Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI).
(a) Devendra Jhajharia
(b) TS Vijayan
(c) T K Malhotra
(d) Sachdeva Bansal
(e) Subhash Chandra Khuntia

S7. Ans.(e)
Sol. Subhash Chandra Khuntia, a 1981-batch Indian Administrative Services (IAS) officer who was a former Karnataka Chief Secretary, has been appointed as Chairman of Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI).

Q8. Name the lender that has appointed Radhakrishnan Nair as an additional (independent) director of the bank for five years. 
(a) HDFC Bank
(b) Axis Bank
(c) ICICI Bank
(d) IDFC Bank
(e) SBI

S8. Ans.(c)
Sol. ICICI Bank's board has appointed Radhakrishnan Nair as an additional (independent) director of the bank for five years.

Q9. India has surpassed which of the following country to become one of the world's five largest military spenders, according to the Swedish arms watchdog Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) Report.
(a) Russia
(b) Japan
(c) Saudi Arabia
(d) France
(e) Iran

S9. Ans.(d)
Sol. India has surpassed France to become one of the world's five largest military spenders, Swedish arms watchdog Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) Report.

Q10. Name the person who has been appointed as Australian cricket team's head coach for all three formats.
(a) Justin Langer
(b) Rickey Ponting
(c) Shane Warne
(d) Adam Gilchrist
(e) Darren Lehman

S10. Ans.(a)
Sol. Former Australian cricketer Justin Langer has been appointed as Australian cricket team's head coach for all three formats. Langer replaces Darren Lehmann, who had stepped down after Australia's tour of South Africa amid the ball-tampering controversy.




You may also like to Read:

        


All India Mock Test for Railway Group-D & ALP/ Technicians Exam 2018

Last Date to Register: 4th May | REGISTER NOW!!


Print Friendly and PDF

No comments