Current Affairs Questions: 5th May 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 5th May

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. IT firm Cognizant has acquired Hedera Consulting, a move that will strengthen the former’s consulting and digital transformation capabilities for clients. Hedera Consulting is based in _________________.
(a) The Netherlands
(b) Norway
(c) Belgium
(d) Iceland
(e) Finland

S1. Ans.(c)
Sol. IT firm Cognizant has acquired privately-held Belgium based Hedera Consulting, a move that will strengthen the former’s consulting and digital transformation capabilities for clients in Belgium and the Netherlands.

Q2. India is organizing a five-day cultural festival in _______________ to commemorate the 157th birth anniversary of Nobel laureate Rabindranath Tagore.
(a) Azerbaijan
(b) Nigeria
(c) Indonesia
(d) Egypt
(e) Ghana

S2. Ans.(d)
Sol. India is organizing a five-day cultural festival in Egypt to commemorate the 157th birth anniversary of Nobel laureate Rabindranath Tagore. An exhibition on the paintings of Tagore titled ‘Rabindranath Tagore: Rhythm in Colours’ will be held at the Museum of Ahmed Shawky at Giza as part of the Tagore festival.

Q3. According to the Wimbledon officials, the 2018 men's and women's singles champions will receive £2.25 million, an increase of ____________ on last year.
(a) £30,000
(b) £50,000
(c) £40,000
(d) £20,000
(e) £10,000

S3. Ans.(b)
Sol. According to the Wimbledon officials, the 2018 men's and women's singles champions will receive £2.25 million, an increase of £50,000 on last year. Lower-ranked players at Wimbledon will enjoy a greater uplift, with an increase of 10% across qualifying and the first to fourth rounds of the singles, boosting the overhaul prize money total to £34 million this year.

Q4. Footballer Mohamed Salah has been named the Football Writers' Association Footballer of the Year. He is from which country?
(a) Portugal
(b) Ghana
(c) Saudi Arabia
(d) Iran
(e) Egypt

S4. Ans.(e)
Sol. Liverpool forward Mohamed Salah has been named the Football Writers' Association Footballer of the Year. Manchester City midfielder Kevin de Bruyne came second with Tottenham striker Harry Kane third. He is from Egypt.

Q5. The ‘Vibrant North East 2018', an event in which people would be made aware of central government’s schemes and programmes, was held in ______________.
(a) Dispur
(b) Guwahati
(c) Gangtok
(d) Itanagar
(e) Bijapur

S5. Ans.(b)
Sol. The ‘Vibrant North East 2018', an event in which people would be made aware of central government’s schemes and programmes, was held in Guwahati, Assam. Players from the agriculture, food processing, consumer affairs, civil supply, drinking water and sanitation sectors participated in the three-day event.

Q6. Name the Indian pugilist who has been conferred with the 'WBC Asia Boxer of the Year Award'.
(a) Gaurav Solanki
(b) Vijender Singh
(c) Neeraj Goyat
(d) Amit Panghal
(e) Sumit Kumar

S6. Ans.(c)
Sol. Indian pugilist Neeraj Goyat has been conferred with the 'WBC Asia Boxer of the Year Award'. Neeraj is the current WBC Asia champion in welterweight category. Since turning pro in 2011, Neeraj has won nine fights including two knockouts.

Q7. Name the Google's philanthropic arm that has announced $3 million in grants for teacher training and educational content creation in India.
(a) Google.ai
(b) gov.com
(c) Google.org
(d) Google.phil
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(c)
Sol. Google's philanthropic arm Google.org has announced $3 million in grants for teacher training and educational content creation in India. The organization committed $1 million to TheTeacherApp to help them reach 5,00,000 teachers in two years, besides a $2-million grant and technical assistance from YouTube to the Central Square Foundation.

Q8. Global consultant AT Kearney released the Foreign Direct Investment (FDI) Confidence Index 2018, what is the ranking of India in that Index?
(a) 6th
(b) 8th
(c) 10th
(d) 15th
(e) 11th

S8. Ans.(e)
Sol. Global consultant AT Kearney released the Foreign Direct Investment (FDI) Confidence Index 2018, an annual survey which tracks the impact of political, economic and regulatory changes on the FDI preferences of Chief Executive Officers (CEOs) and Chief Financial Officers (CFOs) of the country. The United States (US) topped the index, followed by Canada at 2nd and Germany at the 3rd place. The index ranked India at the 11th spot, three places down from the previous year. In the year 2017, India was ranked 8th.

Q9. State-run Power Grid Corporation of India (PGCIL) has inked a pact with the Ministry of Power to incur capital expenditure of ____________ for the current fiscal.
(a) Rs20,000 crore
(b) Rs25,000 crore
(c) Rs30,000 crore
(d) Rs35,000 crore
(e) Rs28,000 crore

S9. Ans.(b)
Sol. State-run Power Grid Corporation of India (PGCIL) has inked a pact with the Ministry of Power to incur capital expenditure of Rs.25,000 crore for the current fiscal. The MoU includes various targets to be achieved by Powergrid during 2018-19.

Q10. Name the country that has topped the list of the Foreign Direct Investment (FDI) Confidence Index 2018, released recently by the Global consultant AT Kearney.
(a) The USA
(b) Germany
(c) Japan
(d) China
(e) Russia

S10. Ans.(a)
Sol. Global consultant AT Kearney released the Foreign Direct Investment (FDI) Confidence Index 2018, an annual survey which tracks the impact of political, economic and regulatory changes on the FDI preferences of Chief Executive Officers (CEOs) and Chief Financial Officers (CFOs) of the country. The United States (US) topped the index, followed by Canada at 2nd and Germany at the 3rd place.

Print Friendly and PDF





You may also like to Read:

        


All India Mock Test for Railway Group-D & ALP/ Technicians Exam 2018

Last Date to Register: 5th May | REGISTER NOW!!