Current Affairs Questions: 6th May 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 6th May

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. The 12th informal meeting of SAARC Finance Ministers was held in ______________ on the sidelines of the 51st Annual Meeting of Asian Development Bank (ADB).
(a) Jakarta, Indonesia
(b) Geneva, Switzerland
(c) Manila, Philippines
(d) Kathmandu, Nepal
(e) Paris, France

S1. Ans.(c)
Sol. The 12th informal meeting of SAARC Finance Ministers was held in Manila, Philippines, on the sidelines of the 51st Annual Meeting of Asian Development Bank (ADB). The meeting was attended by the Finance Ministers/Heads of Delegations from the SAARC member states. Finance Minister of Nepal Yuba Raj Khatiwada chaired the meeting.

Q2. NITI Aayog and ______________ have signed a Statement of Intent (SoI) to develop a crop yield prediction model using Artificial Intelligence to provide real-time advisory to farmers in Aspirational Districts.
(a) WIPRO
(b) Infosys
(c) TCS
(d) IBM
(e) Reliance Industries

S2. Ans.(d)
Sol. NITI Aayog and IBM have signed a Statement of Intent (SoI) to develop a crop yield prediction model using Artificial Intelligence to provide real-time advisory to farmers in Aspirational Districts. The Intent was signed in presence of NITI Aayog, CEO Amitabh Kant and IBM India, MD Karan Bajwa.

Q3. Human Resource Development Ministry has launched a major and unique initiative of online professional development of 1.5 million higher education faculty using _____________.
(a) Sweksha Platform
(b) SAFAL Platform
(c) NIDHI Platform
(d) UNNATI Platform
(e) SWAYAM Platform

S3. Ans.(e)
Sol. Human Resource Development Ministry has launched a major and unique initiative of online professional development of 1.5 million higher education faculty using the Massive Open Online Courses platform SWAYAM. In the first phase, 75 discipline-specific National Resource Centres (NRCs) have been identified.

Q4. In which of the following state, 'Go to Village' mission throughout the state was launched recently?
(a) Assam
(b) Manipur
(c) Meghalaya
(d) Arunachal Pradesh
(e) Andhra Pradesh

S4. Ans.(b)
Sol. Manipur Chief Minister N. Biren Singh launched 'Go to Village' mission throughout the state from Konuma ground. The mission was launched in 60 villages of all the 60 Assembly constituencies.

Q5. The 4th Regional Conference on ‘Futuristic, Resilient and Digital Infrastructure’ was organized recently by ____________________ in Bengaluru.
(a) Ministry of Corporate Affairs
(b) Ministry of Electronics and Information Technology
(c) Ministry of Commerce and Industry
(d) Ministry of Finance
(e) Ministry of Agriculture and Farmers Welfare

S5. Ans.(d)
Sol. The 4th Regional Conference on ‘Futuristic, Resilient and Digital Infrastructure’ organized by the Ministry of Finance in collaboration with the Confederation of Indian Industry (CII), and Research and Information System for Developing Countries (RIS) concluded in Bengaluru.

Q6. The 11th Executive Committee meeting of National Mission for Clean Ganga (NMCG) recently approved the project encompassing the use of GIS technology for Namami Gange programme. GIS stands for ______________.
(a) Geo-stationary Information System
(b) Geological Information System
(c) Geo-stationary Internet Service
(d) Geographic Information System
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(d)
Sol. The 11th Executive Committee meeting of National Mission for Clean Ganga (NMCG) recently approved the project encompassing the use of Geographic Information System (GIS) technology for Namami Gange programme with a total budget of Rs 86.84 crore.

Q7. The Swedish Academy has decided to postpone the 2018 _______________ in the wake of a sexual and financial scandal that has engulfed the Swedish Academy.
(a) Nobel Prize in Literature
(b) Nobel Peace Prize
(c) Nobel Prize in Physics
(d) Nobel Prize in Physiology or Medicine
(e) Nobel Prize in Chemistry

S7. Ans.(a)
Sol. The Swedish Academy has decided to postpone the 2018 Nobel Prize in Literature, with the intention of awarding it in 2019. The decision has been taken in the wake of a sexual and financial scandal that has engulfed the Swedish Academy, the cultural institution responsible for awarding the prestigious prize.

Q8. Name the US state whose economy has surpassed that of the UK to become the world’s fifth largest, according to new federal data released.
(a) Florida
(b) Massachusetts
(c) California
(d) New York
(e) Hawaii

S8. Ans.(c)
Sol. US state California's economy has surpassed that of the UK to become the world’s fifth largest, according to new federal data released. With a GDP of $2.7 trillion, California is now only behind the US, China, Japan and Germany.

Q9. Vice President of India Mr. M Venkaiah Naidu emplaned for a five-day visit to South America's three nations. Name all the three nations.
(a) Brazil, Peru, and Panama
(b) Chile, Guatemala and Peru
(c) Venezuela, Guatemala and Panama
(d) None of the given options is true
(e) Guatemala, Peru and Panama

S9. Ans.(e)
Sol. Vice President M Venkaiah Naidu emplaned for a five-day visit to South America's Guatemala, Peru and Panama. Bilateral trade and investments are expected to be mainly discussed during the visit. 

Q10. Name the President of Beijing-headquartered Asian Infrastructure Investment Bank.
(a) Li Keqiang
(b) Takehiko Nakao
(c) Liqun Jin
(d) Ban Ki-moon
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(c)
Sol. Liqun Jin is the President of the Asian Infrastructure Investment Bank. It Headquarters in Beijing, China.





You may also like to Read:

        


All India Mock Test for Railway Group-D & ALP/ Technicians Exam 2018 REGISTER NOW!!


Print Friendly and PDF

No comments