Current Affairs Questions: 8th May 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 8th May

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. Asian Development Bank Chief Economist Yasuyuki Sawada has stated India's projected GDP growth of over 7% for the current fiscal (2018-19) is amazingly fast. Who is the Present President of the Asian Development Bank?
(a) Ban Ki-moon
(b) Takehiko Nakao
(c) Li Liquin
(d) Robin Li
(e) Yang Yuanqing

S1. Ans.(b)
Sol. Asian Development Bank Chief Economist Yasuyuki Sawada has stated India's projected GDP growth of over 7 percent for the current fiscal (2018-19) is amazingly fast and if this momentum is maintained the size of the economy can double within a decade. Takehiko Nakao is Present President of the Asian Development Bank.

Q2. Vice President M Venkaiah Naidu arrived in Guatemala on the first leg of his three-nation tour to Latin America. Who is the present President of Guatemala?
(a) Jimmy Morales
(b) Otto Perez Molina
(c) Roxana Baldetti
(d) Jafeth Cabrera
(e) Manuel Baldizon

S2. Ans.(a)
Sol. Vice President M Venkaiah Naidu arrived in Guatemala on the first leg of his three-nation tour to Latin America. During his stay in Guatemala city, Mr Naidu will meet the leadership of the nation, with various MoUs expected to be signed. Guatemala Capital- Guatemala City, Currency- Guatemalan quetzal. Jimmy Morales is the present President of Guatemala.

Q3. India finished on top with 50 medals in the 7-nation 3rd South Asian Junior Athletics Championships. The championship was held in _____________.
(a) New Delhi, India
(b) Kathmandu, Nepal
(c) Thimpu, Bhutan
(d) Colombo, Sri Lanka
(e) Dhaka, Bangladesh

S3. Ans.(d)
Sol. India finished on top in the 7-nation 3rd South Asian Junior Athletics Championships in Colombo, Sri Lanka on the final day. India ended with 20 gold, 22 silver and 8 bronze medals (Total 50 Medals).

Q4. The Department of Empowerment of Persons with Disabilities (DEPwD) under Union Ministry of Social Justice and Empowerment organized a ‘Cochlear Implant Awareness Programme’ in _____________.
(a) New Delhi
(b) Hissar
(c) Thane
(d) Pune
(e) Faridabad

S4. Ans.(e)
Sol. The Department of Empowerment of Persons with Disabilities (DEPwD) under Union Ministry of Social Justice and Empowerment organised a ‘Cochlear Implant Awareness Programme’ at Huda Convention Centre in Faridabad, Haryana.

Q5. Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) and Ministry of Rural Development (MoRD), together joined hands to amplify the “Gram Swaraj Abhiyaan” and organized a Kaushal and Rojgar Mela in ______________.
(a) Indore
(b) Bhubaneswar
(c) Gwalior
(d) Mumbai
(e) Kochi

S5. Ans.(b)
Sol. Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) and Ministry of Rural Development (MoRD), together joined hands to amplify the “Gram Swaraj Abhiyaan” of the current incumbent government which is promoting social harmony and awareness around the pro-poor initiatives of the government. MSDE organized a Kaushal and Rojgar Mela at New Women’s College in Bhubaneswar, Odisha, where more than 5000 people from different walks of life participated.

Q6. Name the country with which India agreed on cooperation on exchange of information and other aspects to tackle smuggling of drugs in both countries.
(a) Bangladesh
(b) Nepal
(c) Sri Lanka
(d) Myanmar
(e) Afghanistan

S6. Ans.(c)
Sol. India and Sri Lanka agreed on cooperation on exchange of information and other aspects to tackle smuggling of drugs in both countries. A decision to this effect was taken at the third bilateral meeting between delegations from India's Narcotics Control Bureau (NCB) and Sri Lanka's Police Narcotics Bureau (PNB) on narcotics, drugs and psychotropic substances and related matters in New Delhi.

Q7. The Reserve Bank of India (RBI) has recently announced that it would buy ______________ of government bonds via open market operation (OMO), after failing to sell all the debt it had offered to bidders.
(a) Rs5,000 crore
(b) Rs10,000 crore
(c) Rs12,000 crore
(d) Rs15,000 crore
(e) Rs20,000 crore

S7. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) announced that it would buy Rs. 10,000 crore ($1.50 billion) of government bonds via open market operation (OMO), after failing to sell all the debt it had offered to bidders.

Q8. Name the singer and the first recipient of Maharashtra government's 'Gajananrav Vatave Puraskar' who passed away recently in Mumbai.
(a) Arun Date
(b) Vineet Alurkar
(c) Krishna Kalle
(d) Suvarna Mategaonkar
(e) Ashok Hande

S8. Ans.(a)
Sol. Veteran Marathi singer Arun Date, known for his popular song "Shukratara" had passed away in Mumbai. He was 84. He was the first recipient of the state government's 'Gajananrav Vatave Puraskar'. Mr Date was very famous for non-film 'bhavgeet' (lyrical poetry) songs.

Q9. Name the Shanghai Cooperation Organisation Secretary-General who has recently arrived in New Delhi to hold talks with External Affairs Minister Sushma Swaraj and other Union ministers.
(a) Sabyr Imandosov
(b) Wang Kaiwen
(c) Aziz Nosirov
(d) Rashid Kutbiddinovitch Alimov
(e) Vladimir Potapenko

S9. Ans.(d)
Sol. Shanghai Cooperation Organisation Secretary-General Rashid Kutbiddinovitch Alimov arrived in New Delhi to hold talks with External Affairs Minister Sushma Swaraj and other Union ministers. Alimov is scheduled to hold talks on a wide array of matters.

Q10. The Central Board of Direct Taxes (CBDT) has recently notified the protocol amending the Double Taxation Avoidance Agreement (DTAA) between India and ______________.
(a) Saudi Arabia
(b) Azerbaijan
(c) Kuwait
(d) The UAE
(e) Oman

S10. Ans.(c)
Sol. The Central Board of Direct Taxes (CBDT) notified the protocol amending the Double Taxation Avoidance Agreement (DTAA) between India and Kuwait. The protocol updates the provisions in the DTAA for the exchange of information as per international standards, and also enables sharing of information received from Kuwait for tax purposes with other law enforcement agencies, subject to an authorization of the competent authority of Kuwait and vice versa.





You may also like to Read:

        



Print Friendly and PDF

No comments