Current Affairs Questions: 9th May 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 9th May

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Mr Hardeep Puri, Minister of State (I/C) for Housing & Urban Affairs has recently inaugurated the 'First Apex Conference for the CEOs of Smart Cities' in _____________.
(a) New Delhi
(b) Indore
(c) Bhopal
(d) Bhubaneswar
(e) Mumbai

S1. Ans.(c)
Sol. Mr Hardeep Puri, Minister of State (I/C) for Housing & Urban Affairs inaugurated the 'First Apex Conference for the CEOs of Smart Cities' in Bhopal, Madhya Pradesh. Since its launch in June 2015, the Smart Cities Mission (SCM), has been one of the most transformational urban missions.

Q2. India has signed a loan deal worth $ 200 million with the World Bank for a National Mission. Name that mission.
(a) Mid-Day Meal Scheme
(b) Khana Khajana Abhiyan
(c) GOBAR Dhan Scheme
(d) POSHAN Abhiyaan
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(d)
Sol. India has signed a loan deal worth $ 200 million with the World Bank for the National Nutrition Mission (POSHAN Abhiyaan). The loan would help India in achieving its goal of reducing stunting in children 0-6 years of age from 38.4% to 25% by the year 2022.

Q3. Aiming to foster growth for India’s nascent Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning (ML) ecosystem, NITI Aayog and ______________ have signed a Statement of Intent (SoI) to work on a range of initiatives to help build the AI ecosystem across the country.
(a) Google
(b) Microsoft
(c) Infosys
(d) TCS
(e) Apple

S3. Ans.(a)
Sol. Aiming to foster growth for India’s nascent Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning (ML) ecosystem, NITI Aayog and Google have signed a Statement of Intent (SoI) to work on a range of initiatives to help build the AI ecosystem across the country.

Q4. In which among the following field, a pact has been signed between India and Guatemala for strengthening diplomatic cooperation?
(a) Defense Sector
(b) Health Field
(c) Infrastructure and Development
(d) Arts and Cultural Cooperation
(e) Educational Field

S4. Ans.(e)
Sol. A pact has been signed between India and Guatemala for strengthening diplomatic cooperation through Respective Foreign Service Institutes in the educational field. The agreement was inked after a meeting between Vice President M Venkaiah Naidu and his Guatemala counterpart, Jafeth Cabrera Franco in Guatemala city.

Q5. According to the Joint Plant Committee report, India’s total export of finished steel increased by how much percent in 2017-18?
(a) 12.5%
(b) 14.6%
(c) 16.7%
(d) 18.9%
(e) 20.0%

S5. Ans.(c)
Sol. India’s total export of finished steel increased by 16.7% to 9.6 million tonnes, in 2017-18. The country exported 8.2 million tonnes finished steel during 2016-17 fiscal, according to the Joint Plant Committee report.

Q6. India would be hosting the 15th Asia Media Summit (AMS-2018) in _____________.
(a) Pune
(b) New Delhi
(c) Guwahati
(d) Chennai
(e) Chandigarh

S6. Ans.(b)
Sol. India would be hosting the 15th Asia Media Summit (AMS-2018) in New Delhi. The theme of this summit is “Telling our Stories Asia and More”.

Q7. Name the country that withdrew from a race against Germany and Belgium for two seats on the United Nations Security Council in 2019-20.
(a) Iran
(b) Iraq
(c) Syria
(d) Israel
(e) Oman

S7. Ans.(d)
Sol. Israel withdrew from a race against Germany and Belgium for two seats on the United Nations Security Council in 2019-20. Israel, Germany and Belgium were competing for two seats allocated to the Western European and Others Group.

Q8. The Indian Space Research Organization has recently developed an Indian atomic clock to be used in navigation satellites. ISRO was established in ________________.
(a) 1969
(b) 1958
(c) 1950
(d) 1978
(e) 1948

S8. Ans.(a)
Sol. The Indian Space Research Organization has developed an atomic clock to be used in navigation satellites. It is supposed to measure precise location data. Once it successfully clears all tests, the desi atomic clock will be used in an experimental navigation satellite to test its accuracy and durability in space. ISRO was established in 1969.

Q9. India will be the host country for the 15th Asia Media Summit (AMS-2018). What is the theme of this summit?
(a) Asia: the biggest continent
(b) Asia: Together for Sustainable Development
(c) Hand in hand development of Asia
(d) Telling our Stories Asia and More
(e) None of the given themes is true

S9. Ans.(d)
Sol. India would be hosting the 15th Asia Media Summit (AMS-2018) in New Delhi. The theme of this summit is “Telling our Stories Asia and More”.

Q10. The POSHAN Abhiyaan was launched by the Prime Minister of India in March 2018 at Jhunjhunu, Rajasthan. What does 'H' stands for in POSHAN Abhiyan?
(a) Hawking
(b) Holistic
(c) Hospitality
(d) Handling
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(b)
Sol. The POSHAN (PM’s Overarching Scheme for Holistic Nourishment) Abhiyaan was launched by the Prime Minister in March 2018 at Jhunjhunu, Rajasthan.

Q11. Name the New York Attorney General who has recently resigned from office hours after four women accused him of physical violence.
(a) Jon Huntsman
(b) Woody Johnson
(c) Richard Grenell
(d) Eric Schneiderman
(e) Terry Bransta

S11. Ans.(d)
Sol. New York Attorney General Eric Schneiderman announced that he would be resigning from office hours after four women accused him of physical violence.

Q12. The National Small Industries Corporation Limited (NSIC) signed an MoU with Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) for the year 2018-19. Who is the present CMD of NSIC?
(a) A.K. Panda
(b) Gurkerrat Thakral
(c) Saurabh Taneja
(d) Sanjeev Khukreja
(e) Ravindra Nath

S12. Ans.(e)
Sol. The National Small Industries Corporation Limited (NSIC) signed an MoU with Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) for the year 2018-19. Ravindra Nath is the CMD of NSIC.

Q13. The third edition of the United Nations Peacekeeping Course for African Partners (UNPCAP) was inaugurated recently in ______________.
(a) New Delhi
(b) Bengaluru
(c) Pune
(d) Dehradun
(e) Mysore

S13. Ans.(a)
Sol. The third edition of the United Nations Peacekeeping Course for African Partners (UNPCAP) was inaugurated in New Delhi. The course is being conducted by the Centre for United Nations Peacekeeping in India (CUNPK) in partnership with the United States.

Q14. The present President of the World Bank is _____________.
(a) Takehiko Nakao
(b) Ban Ki moon
(c) Tedros Adhanom Ghebreyesus
(d) Jim Yong Kim
(e) Audrey Azoulay

S14. Ans.(d)
Sol. The President of the World Bank is Jim Yong Kim. It Headquarters in Washington, DC.

Q15. What is the currency of Israel?
(a) Israeli Dinar
(b) Israeli new shekel
(c) Israeli dollar
(d) Israeli Peso
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(b)
Sol. Israel Capital- Jerusalem, Currency- Israeli new shekel, President- Benjamin Netanyahu.




You may also like to Read:

        



Print Friendly and PDF

No comments