Current Affairs Questions: 31st May 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 31st May

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. RK Singh, Minister of State for Power, launched the web portal and an app named ________ for the Payment ratification and analysis in power procurement for bringing transparency in invoicing of generators.
(a) TRIPTI
(b) LAKSHMI
(c) PRATISHI
(d) PRAGATI
(e) PRAAPTI

S1. Ans.(e)
Sol. RK Singh, Minister of State for Power, launched the web portal and an app namely 'PRAAPTI' that stands for ‘Payment ratification and analysis in power procurement for bringing transparency in invoicing of generators’.

Q2. The Ministry of Women and Child and Development, Government of India has signed an MoU with Department of Women and Child Development of which of the following state for the management of Home of Widows?
(a) Maharashtra
(b) Madhya Pradesh
(c) Uttar Pradesh
(d) Punjab
(e) Jammu & Kashmir

S2. Ans.(c)
Sol. The Ministry of Women and Child and Development, Government of India has signed an MoU with Department of Women and Child Development, Government of Uttar Pradesh, in New Delhi for management of Home of Widows at Sunrakh Bangar, Vrindavan.

Q3. Name the state that has recently (30th May) celebrated its Statehood Day as people’s demand for full statehood was attained in 1987.
(a) Kerala
(b) Uttar Pradesh
(c) Goa
(d) Bihar
(e) Jharkhand

S3. Ans.(c)
Sol. Goa celebrates its Statehood Day as people’s demand for full statehood was attained on 30th May 1987, when Goa became India’s 25th state. Daman and Diu were separated from Goa and continue to be administered as a union territory.

Q4. Name the cricketer who has emerged as the International Cricketer of the Year at the CEAT Cricket Ratings awards, which were presented in Mumbai.
(a) Shikhar Dhawan
(b) Virat Kohli
(c) AB de Villiers
(d) MS Dhoni
(e) Hashim Amla

S4. Ans.(b)
Sol. Indian skipper Virat Kohli has emerged as the International Cricketer of the Year at the CEAT Cricket Ratings awards, which were presented in Mumbai.

Q5. Name the state government that has unveiled its 'Reuse of Treated Waste Water Policy' which aims to reduce the state's dependence on freshwater sources.
(a) Kerala
(b) Assam
(c) Nagaland
(d) Gujarat
(e) Uttarakhand

S5. Ans.(d)
Sol. The Gujarat government unveiled its 'Reuse of Treated Waste Water Policy' which aims to reduce the state's dependence on freshwater sources like the Narmada river.

Q6. In which of the following states, the Gaj Yatra campaign was flagged off by the Wildlife Trust of India (WTI) Brand Ambassador Ms. Dia Mirza?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Meghalaya
(c) Himachal Pradesh
(d) Sikkim
(e) Goa

S6. Ans.(b)
Sol. The Gaj Yatra campaign was flagged off by the Wildlife Trust of India (WTI) Brand Ambassador Ms Dia Mirza at an event organised in Meghalaya. WTI and the Ministry of Environment, Forest & Climate Change, Government of India, formally launched the unique campaign.

Q7. Name the Justice who has been appointed as the President of the National Consumer Disputes Redressal Commission (NCDRC).
(a) D.K. Jain
(b) Prakash Mehrauli
(c) Naveen Lokesh
(d) R.K. Agrawal
(e) Vikram Saraswat

S7. Ans.(d)
Sol. Justice R.K. Agrawal has been appointed as the President of the National Consumer Disputes Redressal Commission (NCDRC). He has replaced Justice D.K. Jain, who retired recently.

Q8. At the CEAT Cricket Ratings awards, who was awarded the International Batsman of the Year Award?
(a) Shikhar Dhawan
(b) Virat Kohli
(c) Rishabh Pant
(d) Dinesh Karthik
(e) Kane Williamson

S8. Ans.(a)
Sol. At the CEAT Cricket Ratings awards, Shikhar Dhawan was awarded the International Batsman of the Year Award.

Q9. Name the country that has recently got its first interim woman President Alicia Pucheta for the first time in its history after outgoing leader Horacio Cartes stepped down.
(a) Bolvia
(b) Brazil
(c) Argentina
(d) Portugal
(e) Paraguay

S9. Ans.(e)
Sol. Paraguay gets first interim woman President Alicia Pucheta for the first time in its history after outgoing leader Horacio Cartes stepped down ahead of schedule. Vice President Alicia Pucheta will complete Cartes’s mandate after he resigned to become a senator.

Q10. Railway's Online Travel Portal, IRCTC has launched beta version of its new User Interface. The Salient features of the New User Interface include:
1. Availability of seats without login also,
2. Enhanced class-wise, train-wise, destination-wise, departure/arrival time wise and quota-wise filters,
3. New filters on ‘My Transactions’
4. Waitlist prediction.
(a) Only 1 and 2
(b) Only 4
(c) Only 1, 2, and 4
(d) All of the given options are true
(e) Only 2 and 4

S10. Ans.(d)
Sol. Railway's Online Travel Portal, www.irctc.co.in has now launched beta version of its new User Interface. The new link has more user friendly features for easier navigation. By creating Next Generation e-Ticketing (NGeT) system the new online ticket booking system of Railways provides an easy and fast way of booking rail tickets. Salient features of the New User Interface include:
1. availability of seats without login also,
2. enhanced class-wise, train-wise, destination-wise, departure/arrival time wise and quota-wise filters.
3. new filters on ‘My Transactions’
4. Waitlist prediction.

Q11. Name the country with which India has signed 15 MoUs in the fields of defence, scientific and technological cooperation, railways and health, among others.
(a) Singapore
(b) Palestine
(c) Indonesia
(d) Israel
(e) Oman

S11. Ans.(c)
Sol.  On the first leg of 3-Nation visit, PM Modi has visited Indonesia. India and Indonesia signed 15 MoUs in the fields of defence, scientific and technological cooperation, railways and health, among others.

Q12. Name the company that has surpassed Google’s parent company Alphabet in market capitalization for the first time in three years.
(a) Amazon
(b) Apple
(c) Alibaba
(d) Microsoft
(e) Walmart

S12. Ans.(d)

Sol. Software giant Microsoft has surpassed Google’s parent company Alphabet in market capitalization for the first time in three years. Microsoft has now become the third most valuable firm globally after Apple and Amazon. Microsoft had a market cap of $753 billion at the close of trading, almost $14 billion ahead of Alphabet.

Q13. Moody's Investors Service report has cut India's GDP growth forecast to __________ in 2018, from the previous forecast.
(a) 7.4%
(b) 7.2%
(c) 7.1%
(d) 7.0%
(e) 7.3%

S13. Ans.(e)
Sol.  Moody's Investors Service report has cut India's GDP growth forecast to 7.3% in 2018, from the previous forecast of 7.5% due to higher oil prices and tighter financial conditions. It, however, kept growth expectation for 2019 remains unchanged at 7.5%.

Q14. Name the top Indian discus thrower who retired after competing at the highest level for more than 15 years.
(a) Akash Antil
(b) Parduman Singh Brar
(c) Anil Kumar
(d) Vikas Gowda
(e) Shakti Singh

S14. Ans.(d)
Sol. Top Indian discus thrower Vikas Gowda retired after competing at the highest level for more than 15 years, during which he became the first and only Indian male to win Commonwealth Games medal in the discipline.

Q15.  Joko Widodo is the present President of ___________.
(a) Singapore
(b) Indonesia
(c) Malaysia
(d) Turkey
(e) Portugal

S15. Ans.(b)
Sol. Joko Widodo is the present President of Indonesia.




You may also like to Read: