English Quiz for SBI Clerk Prelims: 27th May 2018

Dear Aspirants,

English Quiz for SBI Clerk Prelims: 27th May 2018

Today is the Day 36 of the SBI Clerk 60 Days Study Plan. This section can be easy as pie if your basics are clear. Sometimes, even those who can communicate very well in English, fail to perform to the best of their ability in the banking exams. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on Miscellaneous being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions.

Directions (1-5): In each of the question given below a/an idiom/phrase is given in bold which is then followed by five options which then try to decipher its meaning. Choose the option which gives the correct meaning of the phrases. 

Q1. To cut corners  
(a) to examine the faults
(b) to remove impurities
(c) to do something perfectly
(d) to do something badly or cheaply
(e) to adorn something

S1. Ans.(d)
Sol. Meaning: to do something badly or cheaply.

Q2. Break a leg 
(a) get injured
(b) bad luck
(c) good luck
(d) to dance
(e) to fight

S2. Ans.(c)
Sol. Meaning: good luck.

Q3. To hit the nail on the head 
(a) to scold someone badly
(b) to get someone wounded
(c) to hit on the main point of the issue
(d) to describe the whole situation completely
(e) to explain the cause of a problem

S3. Ans.(e)
Sol. Meaning: to describe exactly what is causing a situation or problem.

Q4. See eye to eye 
(a) to disagree with someone
(b) to freeze
(c) to scandalize
(d) to agree with someone
(e) to hypnotize someone

S4. Ans.(d)
Sol. Meaning: this means agreeing with someone.

Q5. When pigs fly 
(a) an imagination
(b) a useless possession
(c) something that will never happen
(d) when someone become successful
(e) a nightmare

S5. Ans.(c)
Sol. Meaning: something that will never happen.

Directions (6-10): Choose the word which is most similar to the word given below.

Q6. SQUABBLE
(a) accord
(b) harmony
(c) altercation
(d) placate
(e) tranquil

S6. Ans.(c)
Sol. SQUABBLE: altercation.

Q7. HOODWINK
(a) offer
(b) protect
(c) swindle
(d) give 
(e) help

S7. Ans.(c)
Sol. HOODWINK: to cheat.

Q8. PERFUNCTORY
(a) careless
(b) careful
(c) thorough
(d) precise
(e) detailed

S8. Ans.(a)
Sol. PERFUNCTORY: careless.

Q9. RAMBUNCTIOUS
(a) calm
(b) introvert
(c) meek
(d) boisterous
(e) restrained

S9. Ans.(d)
Sol. RAMBUNCTIOUS: boisterous.

Q10. VYING
(a) assist
(b) agree
(c) challenge
(d) support
(e) aid

S10. Ans.(c)
Sol. VYING: challenge.

Directions (11-15): In each of the questions given below an incomplete sentence which must be filled/completed with one of the one of the sentences given below. Choose the correct option and complete the given sentences.

Q11. We ................. many bilateral issues. There are still some pending ones but I don’t want to spoil the beautiful occasion by referring to them.
(a) have completed out
(b) have filtered out
(c) have sorted out 
(d) have managed out
(e) have maintained out

S11. Ans.(c)
Sol. 'have sorted out' as the bilateral issues have been discussed. This means they have sorted out.

Q12. The progress made by Bangladesh in the area of social sector, particularly in improving the lives of people, is something we ................  
(a) can’t avoid
(b) should also remember
(c) should not jealous of
(d) can overlook
(e) can take inspiration from

S12. Ans.(e)
Sol. 'can take inspiration from' as the progress of Bangladesh has been discussed in the sentence, this reflects that the inspiration can be taken from it.

Q13. This brought the ............ on one part of the political drama that has unfolded over the last two weeks.
(a) curtains up
(b) curtains down 
(c) curtains above
(d) curtains over
(e) curtains away

S13. Ans.(b)
Sol. 'curtains down' is a phrase which means to bring something to an end and should be used in its original form.

Q14. The amendment requires authorities to equally protect the right to life of a mother and that of a fetus, from ..............
(a) the moment of convection
(b) the moment of verification
(c) the moment of inspection
(d) the moment of conception
(e) the moment of evolution

S14. Ans.(d)
Sol. 'the moment of conception' means the moment of conceiving.

Q15. The weather office has issued a heavy rainfall warning for the next four days even as the government machinery ............... to face the monsoon.
(a) began to aggravating up
(b) began to gearing away
(c) began to break down
(d) began hanging up
(e) began gearing up 

S15. Ans.(e)
Sol. 'began gearing up' means began to get ready.




You May also like to Read:


Print Friendly and PDF


No comments