English Quiz for SBI Clerk Prelims: 6th May 2018

Dear Aspirants,

English Quiz for SBI Clerk Prelims: 6th May 2018

Today is the Day 15  of the SBI Clerk 60 Days Study Plan. This section can be easy as pie if your basics are clear. Sometimes, even those who can communicate very well in English, fail to perform to the best of their ability in the banking exams. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a Miscellaneous quiz being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions.

Directions (1-5): In each of the questions given below an incomplete sentence which must be filled/completed with one of the sentences given below, i.e. one of the sentences can be fit into the given blanks.  Choose the correct option and complete the given sentences.

Q1. The development ................ for London, which hopes to negotiate trade agreements with the countries of the British Commonwealth as it withdraws from the European Union.
(a) happens to stop
(b) comes at an awkward moment 
(c) remains accomplished
(d) can't be achieved
(e) is impossible for

S1. Ans.(b)
Sol. 'comes at an awkward moment' is the correct alternative which talks about the development of the London and hopes to negotiate with the trade agreements.

Q2. Knowledge that they are at the receiving end of a policy devised by Prime Minister when she was in charge of the Home Office ..................
(a) only adds to their misery
(b) only misguides them
(c) only comforts them
(d) only adds to their anxiety
(e) remains effectless

S2. Ans.(d)
Sol. 'only adds to their anxiety' as the tone of the context is negative.

Q3. It is arguable whether the debate over the so-called illegal immigration across the industrialised world ................ on systemic shortcomings and genuine violations.
(a) has remained untouched
(b) has caused the controversy
(c) has underestimated
(d) has been overlooked
(e) has focussed attention 

S3. Ans.(e)
Sol. 'has focussed attention' is the only alternative that goes with the context of the sentence.

Q4. The country’s two mainstream parties, although committed to remaining in the bloc,................... 
(a) could hardly counter the trend
(b) is countering the trend
(c) remains baised
(d) has encountered the hurdles
(e) can't compete with the ongoing era

S4. Ans.(a)
Sol. 'could hardly counter the trend' as the drawback of the parties has been shown.

Q5. The U.S. should ................ based on its merit and outcomes, not on narrow geopolitical or ideological calculations.
(a) access the contents
(b) reject the passport
(c) assess the agreement 
(d) disqualify the agreement
(e) remain silent

S5. Ans.(c)
Sol. 'assess the agreement' as the tone of the statement is based on the suggestion to assess the agreement on the basis of its merits and outcomes.

Directions (6-10): In the question given below two statements are given which are grammatically correct and meaningful. Connect them by choosing the word given below the statements in the best possible way without changing the intended meaning. Choose the best possible word as your answer accordingly from the options to form a correct, coherent sentence.

Q6. (I) We’re going to experience some meteor showers in the next few days 
(II) The number of miraculous self-healings will rise
(a) nevertheless
(b) moreover
(c) beacuse
(d) however
(e) therefore

S6. Ans.(e)
Sol. We’re going to experience some meteor showers in the next few days. Therefore, the number of miraculous self-healings will rise.

Q7. (I) I’ve done a pranic healing course 
(II) I’ve been able to cure my neighbour’s sick cat
(a) first of all
(b) firstly
(c) as a result
(d) instead
(e) but

S7. Ans.(c)
Sol. I’ve done a pranic healing course. As a result, I’ve been able to cure my neighbour’s sick cat.

Q8. (I) It made objects look farther away than they really were
(II) The mirror was curved
(a) but
(b) still
(c) however
(d) thus
(e) because

S8. Ans.(d)
Sol. The mirror was curved, thus it made objects look farther away than they really were.

Q9. (I) Selling hand-made objects is the main source of income for locals
(II) Plenty of tourists visit the area in summer
(a) because
(b) often
(c) hardly
(d) accordingly
(e) therefore

S9. Ans.(d)
Sol. Plenty of tourists visit the area in summer. Accordingly, selling hand-made objects is the main source of income for locals.

Q10. (I) Zack has skipped school on many occasions 
(II) He’s failed his French test
(a) though
(b) hence
(c) as a consequence
(d) but
(e) and

S10. Ans.(c)
Sol. Zack has skipped school on many occasions. As a consequence, he’s failed his French test.

Directions (11-15):In each of the following sentence, there is a blank space. Below the sentences, there are five options and the blanks are to be filled with the words given below to make the sentences correct. Fill up the sentences with the correct word.

Q11. To many, the falling cost of renewable, ............... sources such as solar photovoltaics represents a ready solution for rural India.
(a) concerned
(b) concentrated
(c) decentralised 
(d) consolidated
(e) combined

S11. Ans.(c)
Sol. decentralized- not centralized or consolidated.

Q12. The answer may lie in a hybrid solution that ensures continued scaling up of both grid-connected and standalone solar systems in appropriate areas, ............. conventional sources of electricity, with a clear emphasis on rooftop solutions for cities.   
(a) argumentive
(b) releasing
(c) retarding
(d) augmenting
(e) extending

S12. Ans.(d)
Sol. augmenting- to increas.

Q13. The economic rationale behind the move was to contain the ............ social security deficit of recent years, based on the financial projections by the IMF for the end of the decade. But the economy registered a healthy rate of growth last year and the current account deficit has been falling. 
(a) ballooning
(b) rapid
(c) ongoing
(d) spreading
(e) remarking

S13. Ans.(a)
Sol. ballooning- growing rapidly as a balloon.

Q14. The country offers yet another instance of the dangers posed to democratic accountability by those ............. with presidential term limits. 
(a) commending
(b) contributing
(c) extending
(d) demanding
(e) dispensing

S14. Ans.(e)
Sol. dispensing- to issue or distribute.

Q15. A new report from the World Health Organisation highlights not only how widespread air pollution is in urban India, but also how deficient air quality ............. is.
(a) considering
(b) monitoring
(c) checking
(d) regulating
(e) enhancing

S15. Ans.(b)
Sol. monitoring- to watch over something.




You May also like to Read:
             

All India Mock Test for Railway Group-D & ALP/ Technicians Exam 2018 REGISTER NOW!!


Print Friendly and PDF