General Awareness for Dena Bank PO Exam: 25th May 2018

Dear Students,

General Awareness for Dena Bank PO Exam: 25th May 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Ministry of Communications has recently launched the Cool EMS Service between India and _____________.
(a) Indonesia
(b) Japan
(c) China
(d) Bangladesh
(e) Sri Lanka

S1. Ans.(b)
Sol. Ministry of Communications has launched the Cool EMS Service between India and Japan. Cool EMS service is one-way service from Japan to India which allows customers in India to import Japanese food items for personal use which is allowed under Indian regulations.

Q2. Ministry of Power partnered with the Ministry of Skill Development & Entrepreneurship to train the manpower in six states for the speedy implementation of its ____________________.
(a) SAUBHAGYA scheme
(b) Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana
(c) Pradhan Mantri Gramin Awaas Yojana
(d) Sukanya Samridhi Yojana
(e) Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana

S2. Ans.(a)
Sol. Ministry of Power partnered with the Ministry of Skill Development & Entrepreneurship to train the manpower in six states (Assam, Bihar, Madhya Pradesh, Jharkhand, Odisha and Uttar Pradesh) for speedy implementation of its SAUBHAGYA scheme. SAUBHAGYA (Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojna) aims to achieve universal household electrification in all parts of the country in a time-bound manner.

Q3. The Union Minister for Tribal Affairs, Jual Oram has launched the e-commerce portal of TRIFED, and M-commerce, android app. The app has been named as ______________.
(a) Indian Tribal People
(b) Tribal India
(c) None of the given options is true
(d) Indian ST
(e) Tribes India

S3. Ans.(e)
Sol. The Union Minister for Tribal Affairs, Jual Oram launched ‘e-Tribes: Tribes India’. It is an initiative for digital commerce at Tribes India Outlet in New Delhi. It included the launch of e-commerce portal of TRIFED, www.tribesindia.com and M-commerce, android app ‘Tribes India’.

Q4. Manu Bhaker has partnered with which of the following shooter to secured gold medal in the mixed 10-meter air pistol event in the ISSF Junior World Cup.
(a) Prakash Kumar Taneja
(b) Deepak Prabhakar
(c) Saurabh
(d) Rahi Sarnobat
(e) Anmol

S4. Ans.(e)
Sol. The duo of Manu Bhaker and Anmol secured India’s seventh gold medal in the ISSF Junior World Cup in Sydney, Auatralia. The pair won the mixed 10-meter air pistol event with a qualification world record. They finished 5.6 advantage over their closest rivals, China’s Liu Jinyao and Li Xue.

Q5. YONO app is a digital banking app launched by the State Bank of India. YONO stands for-
(a) You Only Name One
(b) You Only Need original
(c) You Only Need Oriented
(d) You Only Need One
(e) You Only National One

S5. Ans.(d)
Sol. YONO or You Only Need One, is a digital banking app launched by the State Bank of India (SBI). YONO aims to be a one-stop solution for banking, lifestyle, insurance, investment, and shopping needs.

Q6. CBLO is a money market instrument that represents an obligation between a borrower and a lender as to the terms and conditions of a loan. What is the meaning of "B" in CBLO?
(a) Borrowing
(b) Balance
(c) Banking
(d) Basel
(e) Bond

S6. Ans.(a)
Sol. A collateralized borrowing and lending obligation (CBLO) is a money market instrument that represents an obligation between a borrower and a lender as to the terms and conditions of a loan.

Q7. MDR is a fee charged from a merchant by a bank for accepting payments from customers through credit and debit cards in their establishments. MDR stands for-
(a) Merchant Discount Ratio
(b) Merchant Discount Rate
(c) Merchant Discount Rating
(d) Merchant Development Rate
(e) Money Discount Rate

S7. Ans.(b)
Sol. MDR or Merchant Discount Rate is a fee charged from a merchant by a bank for accepting payments from customers through credit and debit cards in their establishments.

Q8. The Export-Import Bank, Exim Bank has announced that it will provide a USD 500 million credit facility to ECOWAS to fund various development projects in western-south Africa. ECOWAS stands for ___________.
(a) Economic Council of West African States
(b) Ecological Co-operation of West African States
(c) Economic Community of West African States
(d) Economic Corporation of West African States
(e) None of the given options is true

S8. Ans.(c)
Sol. The Export-Import Bank, Exim Bank has announced that it will provide a USD 500 million credit facility to Economic Community of West African States (ECOWAS) to fund various development projects in the western-south Africa.

Q9. Name the NITI Aayog’s mission/scheme that has announced the signing of a Statement of Intent (SOI) with SAP to promote a culture of innovation and entrepreneurship.
(a) National Employment Policy
(b) Atal Innovation Mission
(c) Atul Innovative Marketing
(d) None of the given options is true
(e) National Innovation Scheme

S9. Ans.(b)
Sol. NITI Aayog’s Atal Innovation Mission announced the signing of a Statement of Intent (SOI) with SAP to promote a culture of innovation and entrepreneurship. As part of the SOI, SAP in 2018 will adopt 100 Atal Tinkering Laboratories (ATL) for five years to nurture the science, technology, engineering and mathematics (STEM) learning among secondary school children across India.

Q10. In which of the following state India's first Rs 5 crore insect museum with the state-of-the-art amenities was unveiled recently?
(a) Karnataka
(b) Odisha
(c) Tamil Nadu
(d) Kerala
(e) Maharashtra

S10. Ans.(c)
Sol. A Rs 5 crore insect museum with the state-of-the-art amenities was unveiled by Tamil Nadu Chief Minister K Palaniswamy at the Tamil Nadu Agricultural University. The museum, established at a 6,691 sqft area, is fully dedicated to insects and is first of its kind in the country.

Q11. Name the person who was recently appointed the principal scientific adviser to the government of India. 
(a) Rajagopala Chidambaram
(b) T R Sathasivam
(c) G Rajagopalchari
(d) Krishnaswamy Vijay Raghavan
(e) None of the given options is true

S11. Ans.(d)
Sol. Krishnaswamy Vijay Raghavan was appointed the principal scientific adviser to the government of India. Vijay Raghavan will succeed physicist Rajagopala Chidambaram who has been in the position for more than 16 years.

Q12. Janeshwar Mishra Park is an urban park located in?
(a) Gujarat
(b) Bihar
(c) Uttar Pradesh
(d) Jharkhand
(e) Odisha

S12. Ans.(c)
Sol. Janeshwar Mishra Park is an urban park operating in Gomti Nagar in Lucknow, Uttar Pradesh. It was made in memory of late politician Janeshwar Mishra from Samajwadi Party. The park was inaugurated for the general public of the city on 5 August 2014.  It is claimed to be Asia's 10th largest garden.

Q13. The day that was designated by the United Nations General Assembly as the International Day for the Preservation of the Ozone Layer. This day is celebrated on?
(a) 05th September
(b) 30th September
(c) 16th September
(d) 05th October
(e) 16th October

S13. Ans.(c)
Sol. The ozone layer, a fragile shield of gas, protects the Earth from the harmful portion of the rays of the sun, thus helping preserve life on the planet. In 1994, the UN General Assembly proclaimed 16 September the International Day for the Preservation of the Ozone Layer, commemorating the date of the signing, in 1987, of the Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer.

Q14. The Mahabodhi Vihar, a UNESCO World Heritage Site, is a Buddhist temple located at which of the following place?
(a) Guwahati, Assam
(b) Deoghar, Jharkhand
(c) Patna, Bihar
(d) Darbhanga, Bihar
(e) Bodh Gaya, Bihar

S14. Ans.(e)
Sol. The Mahabodhi Vihar, a UNESCO World Heritage Site, is a Buddhist temple in Bodh Gaya, marking the location where the Buddha is said to have attained enlightenment. Bodh Gay is about 96 km from Patna, Bihar state, India.

Q15. SARAS Aajeevika Mela 2018 has been organised recently in _____________ under Deendayal Antyodaya Yojana – National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM).
(a) New Delhi
(b) Kolkata
(c) Panipat
(d) Faridabad
(e) Pune

S15. Ans.(a)
Sol. SARAS Aajeevika Mela 2018 has been organised in New Delhi under Deendayal Antyodaya Yojana – National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM). It is one of the flagship programmes of the Ministry of Rural Development to alleviate rural poverty.




            



Print Friendly and PDF

No comments