General Awareness for Dena Bank PO Exam: 28th May 2018

Dear Students,

General Awareness for Dena Bank PO Exam: 25th May 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. ISRO successfully launched the GSLV-F08 carrying the GSAT6A communication satellite from Satish Dhawan Space Centre (SDSC) in Sriharikota, Andhra Pradesh. What is the meaning of "G" in GSLV?
(a) Geosynchronous
(b) Geography
(c) General
(d) Genuine
(e) Genius

S1. Ans.(a)
Sol. ISRO successfully launched the GSLV-F08 carrying the GSAT6A communication satellite from Satish Dhawan Space Centre (SDSC) in Sriharikota, Andhra Pradesh. GSLV stands for Geosynchronous Satellite Launch Vehicle.

Q2. Union Minister for Food Processing Industries Harsimrat Kaur Badal has inaugurated the first mega food park of the state at Roopangarh village in-
(a) Maharashtra
(b) Gujarat
(c) West Bengal
(d) Rajasthan
(e) Kerala

S2. Ans.(d)
Sol. In Rajasthan, Union Minister for Food Processing Industries Harsimrat Kaur Badal has inaugurated the first mega food park of the state at Roopangarh village near Ajmer. The Food Park is set up at an investment of Rs 113.57 crore and will benefit around 25 thousand farmers in Ajmer and neighboring districts. Center has given the 50 crore rupees subsidy for this project. 

Q3. Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has approved the continuation of the Credit Guarantee Fund for Education Loans Scheme and continuation and modification of Central Sector Interest Subsidy Scheme with a financial outlay of _________ crore rupees from 2017-18 to 2019-20. 
(a) 5,500 crore rupees
(b) 6,600 crore rupees
(c) 4,400 crore rupees
(d) 2,200 crore rupees
(e) 8,800 crore rupees

S3. Ans.(b)
Sol. Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has approved the continuation of the Credit Guarantee Fund for Education Loans Scheme and continuation and modification of Central Sector Interest Subsidy Scheme with a financial outlay of 6,600 crore rupees from 2017-18 to 2019-20. The scheme will cover loans for pursuing professional and technical courses to promote quality education. 

Q4. Union Cabinet has Approved how much amount to Boost Development Projects In North-East recently?
(a) Rs 1,500 Crore
(b) Rs 7,500 Crore
(c) Rs 9,500 Crore
(d) Rs 2,500 Crore
(e) Rs 4,500 Crore

S4. Ans.(e)
Sol. Cabinet has approved Schemes of North Eastern Council (NEC) including the continuation of existing Schemes. It will boost the development projects in North-East. Four thousand five hundred (4,500) crore rupees have been approved for the scheme for three years up to March 2020.

Q5. CRR is the amount of funds that the banks have to keep with the RBI. What is the full form of CRR?
(a) Cash Rate Ratio 
(b) Cash Reserve Rate 
(c) Cash Reserve Ratio
(d) Common Reserve Ratio 
(e) Core Reserve Ratio 

S5. Ans.(c)
Sol. Cash Reserve Ratio (CRR) is the amount of funds that the banks have to keep with the RBI. 

Q6. MSF rate refers to the rate at which the scheduled banks can borrow funds overnight from RBI against government securities. What is the meaning of "F" in MSF?
(a) Funded
(b) Financial
(c) Flow 
(d) Facility
(e) Fund

S6. Ans.(d)
Sol. Marginal Standing Facility (MSF) rate refers to the rate at which the scheduled banks can borrow funds overnight from RBI against government securities. 

Q7. ETFs are mutual funds listed and traded on stock exchanges like shares. ETFs stands for-
(a) Electronic Traded Funds
(b) Exchange Time Funds
(c) Exchange Traded Finance
(d) Exchange Traded Flows
(e) Exchange Traded Funds

S7. Ans.(e)
Sol. Exchange Traded Funds (ETFs) are mutual funds listed and traded on stock exchanges like shares.

Q8. The RBI has imposed a monetary penalty of Rs. 58.9 crore on ______________ for non-compliance with the directions issued by the RBI on direct sale of securities from its Held To Maturity (HTM) portfolio and specified disclosure in this regard.
(a) IDFC Bank
(b) Axis Bank
(c) ICICI Bank
(d) HDFC Bank
(e) South Indian Bank

S8. Ans.(c)
Sol. The RBI has imposed a monetary penalty of Rs. 58.9 crore on ICICI Bank Limited for non-compliance with the directions issued by the RBI on direct sale of securities from its Held To Maturity (HTM) portfolio and specified disclosure in this regard.

Q9. SEBI has recently allowed physical settlement of both stock options and stock futures. At present only cash settlement of derivatives is allowed. Name the present Chairman of SEBI?
(a) Mohammad Mustafa
(b) HK Bhanwala
(c) TS Vijayan
(d) Ajay Tyagi
(e) RS Sharma

S9. Ans.(d)
Sol. The stock market regulator Securities & Exchange Board of India (SEBI) has allowed physical settlement of both stock options and stock futures. At present only cash settlement of derivatives is allowed. Ajay Tyagi is Chairman of SEBI.

Q10. The government has allowed export of __________________ of sugar until the end of the 2017-18 marketing year, in order to clear surplus stocks and improve cash flow to millers for making payment to sugarcane farmers. 
(a) five million tonnes
(b) two million tonnes
(c) six million tonnes
(d) three million tonnes
(e) nine million tonnes

S10. Ans.(b)
Sol. The government has allowed export of two million tonnes of sugar until the end of the 2017-18 marketing year, in order to clear surplus stocks and improve cash flow to millers for making payment to sugarcane farmers.

Q11. The NITI Aayog has launched the baseline ranking for 115 aspirational districts based on 49 indicators across five sectors that include health and nutrition, education, agriculture and water resources, financial inclusion and skill development, and basic infrastructure. Name the Chairperson of NITI Aayog?
(a) Arun Jaitley
(b) Bibek Debroy
(c) Amitabh Kant
(d) Rajiv Kumar
(e) Narendra Modi

S11. Ans.(e)
Sol. The NITI Aayog has launched the baseline ranking for 115 aspirational districts based on 49 indicators across five sectors that include health and nutrition, education, agriculture and water resources, financial inclusion and skill development, and basic infrastructure. This would be followed by delta ranking of these districts from May 2018 based on their incremental progress. Prime Minister Narendra Modi is Chairperson of NITI Aayog.

Q12. Jim Corbett National Park is situated in which of the following Indian state? 
(a) Uttarakhand
(b) Orissa
(c) West Bengal
(d) Karnataka
(e) Manipur

S12 Ans.(a)
Sol. Located in the Nainital District of Uttarakhand, Jim Corbett National Park was established in 1936. The national park is located amidst a mixed terrain of deciduous forests and mountainous pine forests. Corbett National Park is a home to the Bengal tiger, Leopard, Leopard cat, Elephants, Sambhar Deer and Golden Jackal etc.

Q13. National Youth Day is observed on which of the following date? 
(a) May 8
(b) January 12
(c) March 18
(d) April 17
(e) February 24

S13. Ans.(b)
Sol. National Youth Day is celebrated in India on 12 January on the birthday of Swami Vivekananda. In 1984 the Government of India declared the day as the National Youth Day and since 1985 the event is celebrated in India every year.

Q14. 'Goal' is the autobiography of which Indian sportsman? 
(a) Wilson Jones
(b) Dhyan Chand
(c) K.D. Singh Babu
(d) Chunni Goswami
(e) Sachin Tendulkar

S14. Ans.(b)
Sol. Dhyan Chand was an Indian field hockey player, who is considered as one the greatest field hockey players of all time. He is known for his extraordinary goal-scoring feats. However, Major Dhyan Chand in his autobiography titled “Goal!” published in 1952.

Q15. EPFO has launched the pensioner’s portal through which all EPFO pensioners may get the details of pension-related information. Where is the head office of EPFO?
(a) Mumbai
(b) Kolkata
(c) New Delhi
(d) Chennai
(e) Hyderabad

S15. Ans.(c)
Sol. EPFO has launched the pensioner’s portal through which all EPFO pensioners may get the details of pension-related information. The pensioner’s portal is a recently launched service where details like pension payment order number, payment order details, passbook information and other related information are available. The Head Office of EPFO is in New Delhi.





            



Print Friendly and PDF