General Awareness for Dena Bank PO Exam: 4th May 2018

Dear Students,

General Awareness for Dena Bank PO Exam: 3rd May 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. World Consumer Rights Day is celebrated globally on _________________.
(a) 10th March
(b) 15th March
(c) 20th March
(d) 25th March
(e) 28th March

S1. Ans.(b)
Sol. World Consumer Rights Day is celebrated globally on 15th March. It is an awareness day and theme for this year's WCRD 2018 is ‘Making Digital Marketplaces Fairer’.

Q2. Germany’s Parliament elected Angela Merkel as chancellor, putting an end to nearly six months of political drift in Europe’s biggest economy. This is her ___________ term.
(a) 6th
(b) 5th
(c) 3rd
(d) 4th
(e) 2nd

S2. Ans.(d)
Sol. Germany’s Parliament elected Angela Merkel for her fourth term as chancellor, putting an end to nearly six months of political drift in Europe’s biggest economy. Lawmakers voted 364-315 to re-elect Merkel, Germany’s leader since 2005, who ran unopposed.

Q3. India and Madagascar have signed an umbrella agreement in the field of _____________.
(a) Science and Technology
(b) Agriculture
(c) Defense
(d) Horticulture
(e) Higher Education

S3. Ans.(c)
Sol. India and Madagascar have signed an umbrella agreement in the field of defence. Under the agreement, both the countries will explore various ways of co-operation in the field of defence. An amended air service agreement was also signed to support efforts towards improving connectivity between the two countries.

Q4. In which of the following country, President Ram Nath Kovind has recently inaugurated World Hindi Secretariat?
(a) Oman
(b) Indonesia
(c) Malaysia
(d) Japan
(e) Mauritius

S4. Ans.(e)
Sol. President Ram Nath Kovind has inaugurated World Hindi Secretariat in Mauritius capital, Port Louis. The Secretariat is fully financed by India and a grant of 33 crore rupees was provided. The land was provided by the Mauritius government.

Q5. In Union Budget 2018-19 FM Arun Jaitley has proposed to revise emoluments for the President to how much amount?   
(a) Rs. 10 lakh per month
(b) Rs. 7 lakh per month
(c) Rs. 5 lakh per month
(d) Rs. 3 lakh per month
(e) Rs. 16 lakh per month

S5. Ans.(c)
Sol. The Budget proposes to revise emoluments to Rs.5 lakh for the President, Rs 4 lakhs for the Vice President and Rs.3.5 lakh per month to Governor. These emoluments were last revised in 2006.

Q6. The Budget Revised Estimates for expenditure in 2017-18 are ________________ (net of GST compensation transfers to the States) as against the Budget Estimates of Rs.21.47 lakh crore.
(a) Rs. 21.57 lakh crore
(b) Rs. 21.67 lakh crore
(c) Rs. 21.77 lakh crore
(d) Rs. 21.87 lakh crore
(e) Rs. 21.97 lakh crore

S6. Ans.(a)
Sol. The Budget Revised Estimates for expenditure in 2017-18 are Rs.21.57 lakh crore (net of GST compensation transfers to the States) as against the Budget Estimates of Rs.21.47 lakh crore.

Q7. In Union Budget 2018-19 FM Arun Jaitley has proposed to revise emoluments for the vice president to how much amount?   
(a) 6 lakhs per month
(b) 5 lakhs per month
(c) 2 lakhs per month
(d) 3 lakhs per month
(e) 4 lakhs per month

S7. Ans.(e)
Sol. The Budget proposes to revise emoluments to Rs.5 lakh for the President, Rs 4 lakhs for the Vice President and Rs.3.5 lakh per month to Governor. These emoluments were last revised in 2006.

Q8. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved the proposal of Department of Fertilizers to continue Urea Subsidy Scheme upto 2019-20 at a total estimated cost of ______________ (approx).
(a) Rs. 1,65,000 crores
(b) Rs. 1,45,000 crores
(c) Rs. 1,25,000 crores
(d) Rs. 1,15,000 crores
(e) Rs. 1,00,000 crores

S8. Ans.(a)
Sol. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved the proposal of Department of Fertilizers to continue Urea Subsidy Scheme upto 2019-20 at a total estimated cost of Rs. 1,64,935 crore and for disbursement of fertilizer subsidy. This decision implies that there will be no increase in the price of urea, till 2020.

Q9. The World Happiness Report is a landmark survey of the state of global happiness. Name the country that has topped the World Happiness Report 2018.
(a) Denmark
(b) Finland
(c) Switzerland
(d) Norway
(e) Iceland

S9. Ans.(b)
Sol. The World Happiness Report is a landmark survey of the state of global happiness. The World Happiness Report 2018, ranks 156 countries by their happiness levels, and 117 countries by the happiness of their immigrants. Finland was the happiest country in the list. Burundi in East Africa is the unhappiest place in the world. The study reveals the US has slipped to 18th place, five places down on 2016. India ranks 133rd in the report after Pakistan (75th), China (86th) and Nepal (101st).

Q10. Name the Indian city that came on top in the fifth edition of the Annual Survey of India’s City-Systems (ASICS).
(a) Thiruvananthapuram
(b) Bengaluru
(c) Mumbai
(d) Pune
(e) New Delhi

S10. Ans.(d)
Sol. Pune came on top in the fifth edition of the Annual Survey of India’s City-Systems (ASICS), edging out Thiruvananthapuram which had topped the previous two editions of the survey. Bengaluru was ranked at the bottom.

Q11. Indian Health Ministry and the Worlds Health Organization (WHO) have signed an agreement to strengthen collaborative work between India and WHO in achieving improved health outcomes. WHO Headquarters in ___________.
(a) Philippines
(b) Geneva
(c) Manila
(d) New York
(e) Paris

S11. Ans.(b)
Sol. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General of WHO met J.P. Nadda, Union Health and Family Welfare Minister in New Delhi. They have signed an agreement to strengthen collaborative work between India and WHO in achieving improved health outcomes WHO Headquarters in Geneva, Switzerland.

Q12. Anjali Bhagwat is a professional Indian?
(a) Cricketer
(b) Footballer
(c) Shooter
(d) Wrestler
(e) Actor

S12. Ans.(c)
Sol. Anjali Bhagwat, in full Anjali Vedpathak Bhagwat, Indian rifle shooter who won the 2002 International Shooting Sports Federation (ISSF) Champion of Champions combined-air-rifle event to become the first Indian to win that competition.

Q13. International Yoga Day or simply Yoga Day, is celebrated annually on ________ and was declared to be internationally recognized by the United Nations General Assembly (UNGA).
(a) June 21st
(b) October 24th
(c) December 10th
(d) March 08th
(e) April 25th

S13. Ans.(a)
Sol. Yoga is a 5,000-year-old physical, mental and spiritual practice Having its origin in India, Which Aims to transform both body and mind. On December 11 in 2014, the United Nations General Assembly declared June 21st as the International Day of Yoga.

Q14. Belgium, a country in Western Europe, is known for its medieval old towns, Flemish Renaissance architecture and international headquarters of the European Union and NATO. Where is the capital of Belgium?
(a) Athens
(b) Brussels
(c) Paris
(d) Buenos Aires
(e) Lisbon

S14. Ans.(b)
Sol. Brussels officially the Brussels-Capital Region is a region of Belgium comprising 19 municipalities, including the City of Brussels which is the capital of Belgium. The Brussels-Capital Region is located in the central portion of the country and is a part of both the French Community of Belgium and the Flemish Community, but is separate from the region of Flanders or Wallonia.

Q15. IATA has signed an MoU with the Ministry of Civil Aviation and the National Aviation University to enhance human resource availability in India's aviation industry. IATA stands for _____________.
(a) International Aero Transport Association
(b) International Air Travel Association
(c) International Aero Travel Association
(d) International Air Transport Association
(e) International Aviation and Transport Association

S15. Ans.(d)
Sol. The International Air Transport Association (IATA) has signed an MoU with the Ministry of Civil Aviation and the National Aviation University to enhance human resource availability in India's aviation industry.





        

All India Mock Test for Railway Group-D & ALP/ Technicians Exam 2018

Last Date to Register: 4th May | REGISTER NOW!!



Print Friendly and PDF