General Awareness for Dena Bank PO Exam: 9th May 2018

Dear Students,

General Awareness for Dena Bank PO Exam: 9th May 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Mauritius President __________________ has resigned after being embroiled in a scandal over the use of a credit card to buy luxury personal items. 
(a) Pravind Jugnauth
(b) Ameenah Gurib-Fakim
(c) Vladimir Putin
(d) Robert Fico 
(e) Jacob Zuma 

S1. Ans.(b)
Sol. Mauritius President Ameenah Gurib-Fakim has resigned after being embroiled in a scandal over the use of a credit card to buy luxury personal items. 

Q2. The United Nations has issued an appeal for how much amount to meet the needs of nearly 900,000 Rohingya refugees in Bangladesh?  
(a) 3202 million Dollars
(b) 540 million Dollars
(c) 234 million Dollars
(d) 1532 million Dollars
(e) 951 million Dollars

S2. Ans.(e)
Sol. The United Nations has issued an appeal for 951 million Dollars to meet the needs of nearly 900,000 Rohingya refugees in Bangladesh.  

Q3. Navy Chief Admiral ________________ was on a five-day visit to the USA in March 2018.
(a) Sunil Lanba
(b) Birender Singh Dhanoa 
(c) Vishnu Bhagwat
(d) Bipin Rawat
(e) Ajit Doval

S3. Ans.(a)
Sol. Navy Chief Admiral Sunil Lanba was on a five-day visit to the USA in March 2018. The visit aims to consolidate relations between the Armed Forces of both the nations and to explore new avenues of defense co-operation.

Q4. Name the present Prime Minister of Mauritius?
(a) Anerood Jugnauth
(b) Navin Ramgoolam
(c) Ameenah Gurib-Fakim
(d) Pravind Jugnauth
(e) Roshi Bhadain

S4. Ans.(d)
Sol. Pravind Jugnauth is the present Prime Minister of Mauritius.

Q5. Strengthening the Groundwater irrigation scheme under Prime Minister Krishi Sinchai Yojna- Har Khet ko Pani – the Government allocated how much amount for this purpose?
(a) Rs. 1,800 crore
(b) Rs. 5,700 crore
(c) Rs. 6,300 crore
(d) Rs. 8,100 crore
(e) Rs. 2,600 crore

S5. Ans.(e)
Sol. Strengthening the Ground water irrigation scheme under Prime Minister Krishi Sinchai Yojna - Har Khet ko Pani – the Government allocated Rs 2600 crore for this purpose. This would provide assured irrigation in 96 deprived irrigation districts where less than 30% of the land holdings get that presently.

Q6. How many projects have been sanctioned under Namami Gange Programme for infrastructure development, reverse surface cleaning, rural sanitation and other interventions at a cost of Rs.16,713 crore in union budget 2018-19?
(a) 221 projects
(b) 187 projects
(c) 320 projects
(d) 514 projects
(e) 680 projects

S6. Ans.(b)
Sol. The Finance Minister also announced that 187 projects have been sanctioned under Namami Gange Programme for infrastructure development, reverse surface cleaning, rural sanitation and other interventions at a cost of Rs.16,713 crore. 47 projects have been completed and remaining projects are at various stages of execution All 4465 Ganga Grams villages on the bank of river have been declared open defecation free.

Q7. The budgetary and extra budgetary expenditure for the Sector has been increased from Rs.4.94 lakh crore in 2017-18 to ___________ lakh crore in 2018-19.
(a) Rs. 10.12 lakh crore
(b) Rs. 35.34 lakh crore
(c) Rs. 15.17 lakh crore
(d) Rs. 5.97 lakh crore
(e) Rs. 21.23 lakh crore

S7. Ans.(d)
Sol. The Government has enhanced allocation for the Infrastructure Sector in the Union Budget 2018-19, recognizing its role as the growth driver of the economy. The budgetary and extra budgetary expenditure for the Sector has been increased from Rs.4.94 lakh crore in 2017-18 to Rs. 5.97 lakh crore in 2018-19.

Q8. Who is the United Nations High Commissioner for Refugees?
(a) Antonio Guterres
(b) Yasuko Shimizu
(c) Filippo Grandi
(d) Roberto Azevedo
(e) Ban Ki-moon

S8. Ans.(c)
Sol. Filippo Grandi is the 11th United Nations High Commissioner for Refugees. He was elected by the UN General Assembly on 01st January 2016 to serve a five-year term, until 31 December 2020.

Q9. Vladimir Putin has stormed to victory in presidential election, giving him another six years in power. He is president from which of the following country?
(a) Japan
(b) Russia
(c) Portugal
(d) Mauritius 
(e) Germany

S9. Ans.(b)
Sol. Russian President Vladimir Putin stormed to victory in presidential election, giving him another six years in power. Putin, who has ruled Russia for almost two decades, won more than 75% of the vote according to preliminary results.

Q10. President Ram Nath Kovind has inaugurated a Festival of Innovation and Entrepreneurship and present Gandhian Young Technological Innovation awards in-
(a) Hyderabad
(b) Patna
(c) Imphal
(d) Kolkata
(e) New Delhi

S10. Ans.(e)
Sol. President Ram Nath Kovind was inaugurated a Festival of Innovation and Entrepreneurship and present Gandhian Young Technological Innovation awards at Rashtrapati Bhavan, in New Delhi. The five-day festival was an initiative to recognize, respect, showcase, reward innovations and to foster a supportive ecosystem for innovators. 

Q11. Two-day informal World Trade Organisation (WTO) ministerial meeting was held in-
(a) New Delhi
(b) Paris
(c) Geneva
(d) London
(e) Berlin

S11. Ans.(a)
Sol. Representatives from 50 countries gathered in New Delhi for a two-day informal World Trade Organisation (WTO) ministerial meeting.

Q12. World Environment Day (WED) is celebrated every year on ..........to raise global awareness to take positive environmental action to protect nature and the planet Earth.
(a) 10th December
(b) 24th October
(c) 08th March
(d) 02nd October
(e) 05th June

S12. Ans.(e)
Sol. World Environment Day (WED) occurs on 5 June every year and is the United Nation's principal vehicle for encouraging worldwide awareness and action for the protection of our environment. First held in 1974, it has been a flagship campaign for raising awareness on emerging environmental issues from marine pollution, human overpopulation, and global warming, to sustainable consumption and wildlife crime. 

Q13. Raul Castro was the former President of which country?
(a) Ghana
(b) Cuba
(c) Peru
(d) Latvia
(e) Nauru 

S13. Ans.(b)
Sol. Raul Modesto Castro Ruz was former President of the Council of State of Cuba and the President of the Council of Ministers of Cuba.

Q14. Sushil Kumar Solanki is famous in which of the following field?
(a) Politics
(b) Art and Living
(c) Film and Television
(d) Author
(e) Freestyle Wrestler

S14. Ans.(e)
Sol. Sushil Kumar Solanki is an Indian freestyle wrestler. Competing in the 66 kg weight division he won the 2010 world title, a silver medal at the 2012 London Olympics and a bronze medal at the 2008 Beijing Olympics, which made him the only Indian to win two individual Olympic medals.

Q15. The Indian Wells Masters, also known as BNP Paribas Open and the WTA Indian Wells Open, is an annual tennis tournament held in-
(a) Canada
(b) India
(c) USA
(d) Japan
(e) UK

S15. Ans.(c)
Sol. The Indian Wells Masters, also known as BNP Paribas Open and the WTA Indian Wells Open, is an annual tennis tournament held in March at the Indian Wells Tennis Garden in Indian Wells, California, United States.




        



Print Friendly and PDF