General Awareness for Dena Bank PO Exam: 11th May 2018

Dear Students,

General Awareness for Dena Bank PO Exam: 11th May 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. The first National workshop on POSHAN Abhiyan involving all the states and union territories was held recently in _____________.
(a) Pune
(b) Bengaluru
(c) New Delhi
(d) Chennai
(e) Indore

S1. Ans.(c)
Sol. The first National workshop on POSHAN Abhiyan involving all the states and union territories was held at Pravasi Bharatiya Kendra, New Delhi. The Ministry of Women and Child Development is organising the day-long workshop with participation from all the states/UTs.

Q2. Indian government and the European Union (EU) have recently (March 2018) signed an agreement on ___________.
(a) Providing loans for Educational development in India
(b) Cooperation in Defence Sector
(c) None of the given options is true
(d) Sharing Earth Observation Data
(e) Cooperation in Healthcare Infrastructure

S2. Ans.(d)
Sol. India and the European Union (EU) have signed an agreement that will enable them to share earth observation data from each other’s satellites in March 2018. The pact was inked in Bengaluru.

Q3. Name the Indian Badminton Player who has won the Women’s Singles (Under-19) title at the Israel Junior 2018 Badminton tournament held in Israel.
(a) Aman Farogh
(b) Purva Barve
(c) Alap Mishra
(d) Pallavi Boruah
(e) Ritu Bora

S3. Ans.(b)
Sol. India’s Purva Barve has won the Women’s Singles (Under-19) title at the Israel Junior 2018 Badminton tournament held in Rishon LeZion, Israel.

Q4. Name the cab aggregator with which railway PSU IRCTC has announced a partnership with an aim to providing first-and-last-mile connectivity by giving commuters an option book taxi on its app.
(a) Ola
(b) Uber
(c) Meru
(d) Mycab
(e) Grab

S4. Ans.(a)
Sol. With an aim to providing first-and-last-mile connectivity, railway PSU IRCTC announced a partnership with cab aggregator Ola, giving commuters an option book taxi on its app.

Q5. Where is the Head Office of AU Small Finance Bank?
(a) Muzaffarpur
(b) Fatehpur
(c) Kanpur
(d) Nagpur
(e) Jaipur

S5. Ans.(e)
Sol. Jaipur, Rajasthan is the Headoffice of AU Small Finance Bank.

Q6. Name the country, which was the largest source of foreign investment in India (21.8 percent share at market value), followed by the US and the UK, according to a census by the Reserve Bank of India.
(a) UK
(b) Japan
(c) US
(d) Mauritius
(e) Singapore

S6. Ans.(d)
Sol. Mauritius was the largest source of foreign investment in India (21.8 per cent share at market value), followed by the US and the UK, according to a census by the Reserve Bank of India. Singapore and Japan were the next two sources of foreign direct investment (FDI), reported the Census on Foreign Liabilities and Assets of Indian Direct Investment Companies 2016-17, released by RBI.

Q7. Japan has been found to have the best structure of production in the Geneva-based World Economic Forum or WEF's first ‘Readiness for the future of production report’ and is followed by South Korea, Germany, Switzerland, China, Czech Republic, the US, Sweden, Austria and Ireland in the top 10. WEF was established in-
(a) 1982
(b) 1945
(c) 1971
(d) 1944
(e) 1956

S7. Ans.(c)
Sol. WEF was established in 1971.

Q8. The United Nations has recently celebrated the International Day of Happiness on ________________.
(a) 10th March
(b) 12th March
(c) 15th March
(d) 20th March
(e) 18th March

S8. Ans.(d)
Sol. Since 2013, the United Nations has celebrated the International Day of Happiness (on 20th March) as a way to recognize the importance of happiness in the lives of people around the world. The theme for IDH 2018 is "Share Happiness" - focusing on the importance of relationships, kindness and helping each other.

Q9. Renowned Hindi poet and critic Kedarnath Singh passed away at the age of 83. He won the ____________ in 2013.
(a) Sahitya Akademi award
(b) Padma Award
(c) Jnanapeeth award
(d) Padma Bhushan Award
(e) Padma Vibhushan Award

S9. Ans.(c)
Sol. Renowned Hindi poet and critic Kedarnath Singh passed away at the age of 83. Prof. Singh was a recipient of the Jnanapeeth award in 2013. He won the Sahitya Akademi award in 1989 for his poetry collection Akaal Mein Saras.

Q10. Name the Mumbai-Headquartered-Bank that had opened a representative office in Sharjah, UAE to better serve its customers in the emirate.
(a) ICICI bank
(b) HDFC Bank
(c) SBI
(d) Axis Bank
(e) IDBI Bank

S10. Ans.(d)
Sol. Axis Bank had opened a representative office in Sharjah, to better serve its customers in the emirate and to expand its retail offerings to customers in the neighbouring northern emirates. The representative office is the third such Axis Bank office in the UAE after Dubai and Abu Dhabi.

Q11. State-run power equipment maker BHEL has commissioned 1st unit of 110 MW of the Kishanganga hydroelectric project (HEP) of NHPC in Jammu and Kashmir. Kishanganga is the tributary of which of the following river?
(a) Chenab
(b) Jhelum
(c) Indus
(d) Ganges
(e) Yamuna

S11. Ans.(b)
Sol. State-run power equipment maker BHEL has commissioned 1st unit of 110 MW of the Kishanganga hydroelectric project (HEP) of NHPC in Jammu and Kashmir. Located on the river Kishanganga, a tributary of the Jhelum in Bandipora district, all the three units of the 340 MW project will generate 1,350 million units (MU) of clean electricity annually.

Q12. Kazakhstan, a Central Asian country, and former Soviet republic extends from the Caspian Sea in the west to the Altai Mountains at its eastern border with China and Russia. What is the capital of Kazakhstan?
(a) Astana
(b) Ashgabat
(c) Kabul
(d) Tashkent
(e) Ankara 

S12. Ans. (a)
Sol. Kazakhstan, officially the Republic of Kazakhstan, is a transcontinental country in northern Central Asia and Eastern Europe. Kazakhstan is the world's largest landlocked country, and the ninth largest in the world. Astana is the capital city of Kazakhstan. It is located on the banks of Ishim River in the north portion of Kazakhstan, within the Akmola Region, though administrated separately from the region as a city with special status.

Q13. International Women's Day, originally called International Working Women's Day, is celebrated on?
(a) March 22
(b) April 22
(c) March 08
(d) March 20
(e) April 7

S13. Ans. (c)
Sol. International Women's Day (March 8) is a global day celebrating the social, economic, cultural and political achievements of women. The day also marks a call to action for accelerating gender parity. International Women's Day (IWD) has been observed since in the early 1900's - a time of great expansion and turbulence in the industrialized world that saw booming population growth and the rise of radical ideologies.

Q14. International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) is an international financial institution that offers loans to middle-income developing countries. Where is the headquarter of IBRD?
(a) Paris, France
(b) Tokyo, Japan
(c) Nairobi, Kenya
(d) Washington DC, USA
(e) Zurich, Switzerland

S14. Ans. (d)
Sol. The International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) is an international financial institution that offers loans to middle-income developing countries. The IBRD is the first of five member institutions that compose the World Bank Group and is headquartered in Washington, D.C., United States. It was established in 1944 with the mission of financing the reconstruction of European nations devastated by World War II.

Q15. What was the theme for International Day of Happiness 2018?
(a) Share Smile
(b) Keep your Smile Alive
(c) Keep Others Happy
(d) None of the given themes is true
(e) Share Happiness

S15. Ans.(e)
Sol. Since 2013, the United Nations has celebrated the International Day of Happiness (on 20th March) as a way to recognise the importance of happiness in the lives of people around the world. The theme for IDH 2018 is "Share Happiness" - focusing on the importance of relationships, kindness and helping each other.




        



Print Friendly and PDF

No comments