General Awareness for Dena Bank PO Exam: 15th May 2018

Dear Students,

General Awareness for Dena Bank PO Exam: 12th May 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. The Union Cabinet has approved the launch of 'Ayushman Bharat' -National Health Protection mission. The Scheme has the benefit cover of ___________________.
(a) 3 lakh rupees per family
(b) 4 lakh rupees per family
(c) 6 lakh rupees per family
(d) 5 lakh rupees per family
(e) 7 lakh rupees per family
S1. Ans.(d)
Sol. The Union Cabinet has approved the launch of 'Ayushman Bharat' -National Health Protection mission. The Scheme has the benefit cover of 5 lakh rupees per family per year. The benefits of the scheme are portable across the country. The scheme will subsume the ongoing centrally sponsored schemes- Rashtriya Swasthya Bima Yojana (RSBY) and senior citizen health insurance scheme (SCHIS).

Q2. German President ______________ has arrived in New Delhi on a five-day visit to India. This was his first visit to India as the President of Germany.
(a) Joachim Gauck
(b) Horst Seehofer
(c) Frank-Walter Steinmeier
(d) Christian Wulff
(e) Johannes Rau
S2. Ans.(c)
Sol. German President Frank-Walter Steinmeier has arrived in New Delhi on a five-day visit to India. This was his first visit to India as the President of Germany.

Q3. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has approved Continuation of Centrally Sponsored Scheme of RUSA - National Higher Education Mission. RUSA stands for _________________.
(a) Rashtriya Uchchatar Sarvshiksha Abhiyan
(b) Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan
(c) Ramanya Uchchatar Shiksha Abhiyan
(d) Ramanya Uchchatar Sarvshiksha Abhiyan
(e) None of the given options is true
S3. Ans.(b)
Sol. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved Continuation of Centrally Sponsored Scheme of Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan (RUSA) - National Higher Education Mission.
Q4. Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) has introduced billing through _____________ in trains to check overcharging by vendors.
(a) Paytm app
(b) BHIM App
(c) PoS Machines
(d) Oxigen App
(e) PayLater App
S4. Ans.(c)
Sol. Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) has introduced billing through Point of Sale (POS) hand-held machines in trains to check overcharging by vendors.

Q5. Which of the following is governed by the provisions of Section 42 (1) of the Reserve Bank of India Act, 1934?
(a) Bank rate
(b) Reverse Repo Rate
(c) SLR
(d) CRR
(e) MSF
S5. Ans.(d)
Sol. CRR is governed by the provisions of Section 42 (1) of the Reserve Bank of India Act, 1934.

Q6. National Sample Survey Organisation (NSSO) is an organization under the-
(a) Ministry of Finance
(b) Ministry of Rural Development
(c) Ministry of Commerce and Industry
(d) Ministry of Electronics and Information Technology
(e) Ministry of Statistics and Programme Implementation
S6. Ans.(e)
Sol. The National Sample Survey Organisation (NSSO), now known as National Sample Survey Office, is an organization under the Ministry of Statistics and Programme Implementation of the Government of India. It is the largest organisation in India conducting regular socio-economic surveys.
Q7. BCSBI was registered as a society under the _____________ in February 2006.
(a) Companies Act, 1956
(b) Societies Registration Act, 1860
(c) Banking Regulation Act, 1949
(d) Reserve Bank of India Act, 1934
(e) None of the given options is true
S7. Ans.(b)
Sol. The Banking Codes and Standards Board of India was registered as a society under the Societies Registration Act, 1860 in February 2006. It functions as an independent and autonomous body. Membership of BCSBI is voluntary and open to scheduled banks.
Q8. Name the Department/Ministry that has been adjudged as Best Design Pavilion at 105th Indian Science Congress.
(a) Department of Atomic Energy
(b) Ministry of Civil Aviation
(c) DRDO
(d) National Highways Authority of India
(e) HAL
S8. Ans.(d)
Sol. The NHAI (National Highways Authority of India) pavilion at 105th Indian Science Congress has been adjudged as Best Design Pavilion. The award was conferred by Dr. Najma Heptulla, Governor of Manipur.
Q9. The Union Cabinet has recently apprised of an MoU between India and Guyana on cooperation in Renewable Energy. What is the capital city of Guyana?
(a) Georgetown
(b) Manama
(c) Somber
(d) Brasília
(e) Caracas
S9. Ans.(a)
Sol. The Union Cabinet has recently apprised of an MoU between India and Guyana on cooperation in Renewable Energy. Georgetown is the capital city of Guyana.
Q10. _____________ has attained a respected status with the state government declaring it as the official fruit of Kerala.
(a) Pumpkin
(b) Sweet Potato
(c) Jackfruit
(d) Sapodilla
(e) Muskmelon
S10. Ans.(c)
Sol. Jackfruit has attained a respected status with the state government declaring it as the official fruit of Kerala. Kerala has been producing around 30 to 60 crore jackfruits every year.
Q11. Name the airport that has been named the world's best airport for the sixth consecutive year by consultancy firm Skytrax.
(a) Dubai International Airport international Airports
(b) Zurich Airport international Airports
(c) Kuala Lumpur International Airport international Airports
(d) Singapore Changi Airport
(e) Amsterdam Airport Schiphol international Airports
S11. Ans.(d)
Sol. The Singapore Changi Airport has been named the world's best airport for the sixth consecutive year by consultancy firm Skytrax.


Q12. Radha Mohan Singh is an Indian politician and a leader of the Bharatiya Janata Party. He is the present Union Minister of?
(a) Finance Minister
(b) Home Minister
(c) Civil Aviation Minister
(d) Agriculture Minister 
(e) Information and Broadcasting Minister 
S12. Ans.(d)
Sol. Radha Mohan Singh is an Indian politician having affiliations with Bharatiya Janata Party (BJP). Singh was president of BJP's Bihar State unit from 2006 to 2009. He was elected to 11th Lok Sabha, 13th Lok Sabha (1999-2004), 15th Lok Sabha and currently a member of the 16th Lok Sabha (2014-2019), the lower house of the Parliament of India. He represents Purvi Champaran constituency in Bihar state. Radha Mohan Singh is the Union Minister of Agriculture.

Q13. Baichung Bhutia is an Indian _________ of Sikkimese-Bhutia descent who plays as a striker.
(a) Footballer 
(b) Cricketer
(c) Wrestler
(d) Shooter
(e) Actor
S13. Ans.(a)
Sol. Bhaichung Bhutia is a retired Indian footballer of Sikkimese-Bhutia descent who played as a striker. Bhutia is considered to be the torchbearer of Indian football in the international arena. He is often nicknamed the Sikkimese Sniper because of his shooting skills in football.

Q14. The Netherlands, a country in northwestern Europe, is known for its flat landscape, canals, tulip fields, windmills and cycling routes. What is the capital of Netherlands?
(a) London
(b) Amsterdam
(c) Athens
(d) Canberra
(e) Vienna
S14. Ans.(b)
Sol. Amsterdam is the capital of the Netherlands.

Q15. Union Minister of Road Transport and Highways, Shipping and Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Nitin Gadkari inaugurated Mormugao Port Trust and Drishti Marine’s ambitious inland ferry services in ________________.
(a) Chennai
(b) Goa
(c) Mumbai
(d) Kochi
(e) Thiruvananthapuram
S15. Ans.(b)
Sol. Union Minister of Road Transport and Highways, Shipping and Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Nitin Gadkari inaugurated Mormugao Port Trust and Drishti Marine’s ambitious inland ferry services in Goa.


Print Friendly and PDF