General Awareness for Dena Bank PO Exam: 18th May 2018

Dear Students,

General Awareness for Dena Bank PO Exam: 18th May 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. The 7th India-Egypt Joint Commission Meeting led by External Affairs Minister Sushma Swaraj and Egyptian Foreign Minister Sameh Shoukry was held recently in _____________. 
(a) Bengaluru
(b) Pune
(c) Mangalore
(d) New Delhi
(e) Chennai

S1. Ans.(d)
Sol. The 7th India-Egypt Joint Commission Meeting led by External Affairs Minister Sushma Swaraj and Egyptian Foreign Minister Sameh Shoukry was held in New Delhi.

Q2. Name the state government that has launched a unified app for all government services at #FUTURE 2018, first-ever Global Digital Summit of the state.
(a) Assam
(b) Punjab
(c) Kerala
(d) Maharashtra
(e) Tamil Nadu

S2. Ans.(c)
Sol. Kerala CM Pinarayi Vijayan launched M-Kerala, a unified app for all government services at #FUTURE 2018. It is a first-of-its-kind digital tech summit in the state. Kerala also becomes the state with the largest public Wi-Fi deployment in the country. The internet penetration in the state is at 52%. #FUTURE is Kerala's first-ever Global Digital Summit and was inaugurated by P Vijayan in Kochi.

Q3. INS Ganga, an indigenously built frigate of the Indian Navy, was decommissioned in Mumbai. It was commissioned in ______________.
(a) 1985
(b) 1980
(c) 1975
(d) 1970
(e) 1990

S3. Ans.(a)
Sol. INS Ganga, an indigenously built frigate of the Indian Navy, was decommissioned in Mumbai after over three decades of service. Commissioned in December 1985, the ship represented a big step forward in the nation's warship building capability.

Q4. Mukesh Ambani-helmed Reliance Industries Ltd announced an integration with music app _____________ for its digital music service JioMusic.
(a) Gaana
(b) Google Play Music
(c) Wynk
(d) Saavn
(e) 8tracks

S4. Ans.(d)
Sol. Mukesh Ambani-helmed Reliance Industries Ltd announced an integration with leading music app Saavn for its digital music service JioMusic. Reliance has executed definitive agreements for the combination of Saavn with JioMusic. The combined entity is valued at over $1 billion, with JioMusic’s implied valuation at $670 million.

Q5. When there is a difference between all receipts and expenditure of the Government of India both capital and revenue it is called-
(a) Revenue Deficit
(b) Budgetary Deficit
(c) Zero Budgeting
(d) Trade Gap
(e) Balance of Payment Problem

S5. Ans.(b)
Sol. Budgetary deficit is the difference between all receipts and expenses in both revenue and capital account of the government.If revenue expenses of the government exceed revenue receipts, it results in revenue account deficit. Similarly, if the capital disbursements of the government exceed capital receipts, it leads to capital account deficit. Budgetary deficit is usually expressed as a percentage of GDP.

Q6. Sukanya Samriddhi Account can be opened up to age of ________ years only from the date of birth.
(a) Five years
(b) Four years
(c) Six years
(d) Eight years
(e) Ten years

S6. Ans.(e)
Sol. Sukanya Samriddhi Account can be opened up to age of 10 years only from the date of birth.

Q7. NSDP links are intended to provide quick access to a single comprehensive source of economic and financial data consistent with the data categories and components described in the subscriber's metadata. NSDP stands for-
(a) National Summary District Page
(b) National Summary Development Page
(c) National Summary Department Page
(d) National Summary Division Page
(e) National Summary Data Page

S7. Ans.(e)
Sol. The National Summary Data Page (NSDP) links are intended to provide quick access to a single comprehensive source of economic and financial data consistent with the data categories and components described in the subscriber's metadata. Additionally, many of the NSDPs include further links to additional data or information on other national Internet data sites.

Q8. In which of the following city, the Union Agriculture Minister, Radha Mohan Singh had addressed the 5th India Maize Summit?
(a) New Delhi
(b) Gandhinagar
(c) Lucknow
(d) Chandigarh
(e) Amritsar

S8. Ans.(a)
Sol. Union Agriculture Minister, Radha Mohan Singh had addressed the 5th India Maize Summit in New Delhi. The aim of the summit was to harness the potential of maize, technological innovations, promoting producer aggregation and linkages that are required.

Q9. Elavenil Valarivan is related with which of the following sports?
(a) Boxing
(b) Wrestling
(c) Cricket
(d) Shooting
(e) Table Tennis

S9. Ans.(d)
Sol. Indian shooter Elavenil Valarivan shattered the qualification world record in 10-meter women’s air rifle event of the season’s first junior ISSF World Cup in Sydney, Australia.

Q10. Name the city that has been rated the least liveable city for the tenth consecutive year by Mercer in its annual Quality of Living survey.
(a) Damascus
(b) Baghdad
(c) Kabul
(d) Suva
(e) Baku

S10. Ans.(b)
Sol. Austria's capital city Vienna has been rated the world's most liveable city for the ninth consecutive year by Mercer in its annual Quality of Living survey. It was followed by Switzerland's Zurich, while New Zealand's Auckland and Germany's Munich tied for third place. Iraq's capital city Baghdad has been rated the least liveable city for the tenth consecutive year.

Q11. Name the state that has launched the Naipunya Ratham, a multi-utility vehicle also known as 'World on Wheels (WoW)' with an aimed at taking technology and innovation to the remote corners of the State.
(a) Telangana
(b) Tamil Nadu
(c) Goa
(d) Meghalaya
(e) Andhra Pradesh

S11. Ans.(e)
Sol. Andhra Pradesh Chief Minister N Chandrababu Naidu launched the Naipunya Ratham, a multi-utility vehicle.  Also known as 'World on Wheels (WoW)', Naipunya Ratham is aimed at taking technology and innovation to the remote corners of the State.

Q12. Garba dance is native of which Indian state? 
(a) Punjab
(b) Maharashtra
(c) Gujarat
(d) West Bengal
(e) Bihar

S12. Ans.(c)
Sol. Garba is a form of dance which was originated in the state of Gujarat in India. The name is derived from the Sanskrit term Garbha ("womb") and Deep ("a small earthenware lamp"). Many traditional garbas are performed around a centrally lit lamp or a picture or statue of the Goddess Shakti.

Q13. Which passenger train service connects Kolkata (India) with Dhaka (Bangladesh)? 
(a) Thar Express
(b) Samjhauta Express
(c) Dosti Express
(d) Himsagar Express
(e) Maitree Express

S13. Ans.(e)
Sol. The Maitree Express or Moitree Express Dhaka-Kolkata Express is an International passenger train serving the railway connecting the Bangladeshi capital of Dhaka and the Indian state West Bengal's capital Kolkata.

Q14. Which state is known as the 'Spice Garden of India'? 
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Andhra Pradesh
(d) Tamil Nadu
(e) Gujarat

S14. Ans.(a)
Sol. Kerala has always been known for its rich sources and marvelous places. It is often called as the 'spice garden of India' because of the variety of spices it delivers to the nation. Located between the Lakshadweep Sea and Western Ghats, Kerala is considered to be one of the peaceful and the cleanest states of India.

Q15. NCAA project of the Ministry of Culture, implemented by Indira Gandhi National Centre for the Arts (IGNCA) has been certified as the world’s first Trusted Digital Repository as per ISO standard, granted by Primary Trustworthy Digital Repository Authorization Body Ltd (PTAB), United Kingdom. What does 'C' stand for in NCAA?
(a) Council
(b) Community
(c) Commuter
(d) Cultural
(e) Corporate

S15. Ans.(d)
Sol. National Cultural Audiovisual Archives (NCAA) project of the Ministry of Culture, Government of India, implemented by Indira Gandhi National Centre for the Arts (IGNCA) has been certified as the world’s first Trusted Digital Repository as per ISO standard, granted by Primary Trustworthy Digital Repository Authorisation Body Ltd. (PTAB), United Kingdom.




                 



Print Friendly and PDF

No comments