General Awareness for Dena Bank PO Exam: 3rd May 2018

Dear Students,

General Awareness for Dena Bank PO Exam: 3rd May 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Who has re-elected as President of Nepal for a second term in office with an overwhelming majority?
(a) Arzu Rana Deuba
(b) Kumari Laxmi Rai
(c) Onsari Gharti Magar
(d) Bidya Devi Bhandari
(e) Khadga Prasad Oli

S1. Ans.(d)
Sol. Nepal’s first woman President Bidya Devi Bhandari was re-elected for a second term in office with an overwhelming majority. Incumbent President Bhandari, the Left alliance’s candidate, was elected with more than a two-thirds majority as she defeated her Nepali Congress (NC) rival Kumari Laxmi Rai in the presidential election.

Q2. Name the country, which has approved the national policy of its atomic energy programme, as the kingdom prepares to award contracts for its first nuclear power plants recently. 
(a) Saudi Arabia
(b) Qatar
(c) Finland
(d) Sweden
(e) Denmark

S2. Ans.(a)
Sol. Saudi Arabia's Cabinet has approved the national policy of its atomic energy programme, as the kingdom prepares to award contracts for its first nuclear power plants. The policy insists on limiting nuclear activities to peaceful purposes and calls for enhanced safety measures as well as the use of best practices for radioactive waste management.

Q3. A signed hardcover copy of Nobel laureate Rabindranath Tagore's _____________________________ the English translation of his famous Bengali play 'Raja' - has been sold for USD 700 at an auction in the US.
(a) Lecture on Lord Cross's India Bill
(b) A pamphlet on Ram Mohan Roy
(c) The King of the Dark Chamber
(d) The Songs of Bhanushingho Thakur
(e) The Pedlar from Kabul

S3. Ans.(c)
Sol. A signed hardcover copy of Nobel laureate Rabindranath Tagore's 'The King of the Dark Chamber'- the English translation of his famous Bengali play 'Raja' - has been sold for USD 700 at an auction in the US.

Q4. Name the Hindi film actor, who seen in films like Haider and Raees, died due to a heart attack recently?
(a) Akhilendra Mishra
(b) Narendra Jha
(c) Rishi Kapoor
(d) Shrivallabh Vyas
(e) Raghubir Yadav

S4. Ans.(b)
Sol. Hindi film actor Narendra Jha, seen in films like Haider and Raees, died due to a heart attack. He was 55. Born and brought up in Delhi, Narendra also featured in films like Mohenjo Daro and Kaabil. He worked with iconic filmmakers like Shyam Benegal in the film Netaji Subhas Chandra Bose: The Forgotten Hero.

Q5. How much disinvestment target has been set for Financial Year 2018-19?
(a) Rs.72,500 crore
(b) Rs.50,000 crore
(c) Rs.70,000 crore
(d) Rs.60,000 crore
(e) Rs.80,000 crore

S5. Ans.(e)
Sol. The Finance Minister announced that 2017-18 disinvestment target of Rs.72,500 crore has been exceeded and expected receipts of Rs.1,00,000 crore. He set the disinvestment target of Rs.80,000 crore for 2018-19.

Q6. According to Union Budget 2018-19, Three Public Sector Insurance companies will be merged into a single insurance entity. Which of the following is not them?
(a) Oriental India Insurance Co. Ltd
(b) United India Assurance Co. Ltd
(c) National Insurance Co. Ltd
(d) General Insurance Corporation of India
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(d)
Sol. Three Public Sector Insurance companies- National Insurance Co. Ltd., United India Assurance Co. Ltd., and Oriental India Insurance Co. Ltd., will be merged into a single insurance entity.

Q7. To celebrate the 150 Birth Anniversary of Mahatma Gandhi, Father of the Nation from 02nd October 2019, the Budget set aside _____________ for the activities leading to the commemoration programme.
(a) Rs. 250 crore 
(b) Rs. 150 crore
(c) Rs. 100 crore 
(d) Rs. 350 crore 
(e) Rs. 450 crore

S7. Ans.(b)
Sol. To celebrate the 150 Birth Anniversary of Mahatma Gandhi, Father of the Nation from 2nd October 2019, the Budget set aside Rs.150 crore for the activities leading to the commemoration programme.

Q8. Which company has launched its first-ever debit card in Mexico, part of a push to encourage shoppers without bank accounts to buy online?
(a) Sony
(b) Alibaba Group
(c) Yahoo
(d) Google
(e) Amazon

S8. Ans.(e)
Sol. Amazon.com Inc launched its first-ever debit card in Mexico, part of a push to encourage shoppers without bank accounts to buy online.

Q9. Which among the following state government is setting up an Rs. 100-crore Apparel Super Hub in Sircilla and It signed a memorandum of understanding with Kay Ventures to roll out the project?
(a) West Bengal
(b) Kerala
(c) Telangana
(d) Karnataka
(e) Gujarat

S9. Ans.(c)
Sol. The Telangana government is setting up an Rs. 100-crore Apparel Super Hub in Sircilla. It signed a memorandum of understanding with Kay Ventures to roll out the project.

Q10. Name the newly nominated first-ever female director of the Central Intelligence Agency (CIA)?
(a) Gina Haspel
(b) Christine Lagarde
(c) Michelle Bachelet
(d) Christiane Amanpour
(e) Yoani Sanchez

S10. Ans.(a)
Sol. Gina Haspel, the newly nominated first-ever female director of the Central Intelligence Agency (CIA), is a career intelligence officer with more than 30 years' experience.

Q11. Home Minister Rajnath Singh has inaugurated the two-day Asia-Pacific Regional Conference of the International Association of Chiefs of Police (IACP) in-
(a) Hyderabad
(b) Chandigarh
(c) Mumbai
(d) Kolkata
(e) New Delhi

S11. Ans.(e)
Sol. Home Minister Rajnath Singh has inaugurated the two-day Asia-Pacific Regional Conference of the International Association of Chiefs of Police (IACP) in New Delhi. The theme of the conference is "Challenges to Policing in 2020 - How is Cyber Space shaping our approach to Cybercrime and Terrorism, how do we perform within it and take advantage of it".

Q12. The United Nations Children's Emergency Fund (UNICEF) is a United Nations program headquartered in-
(a) Paris, France
(b) New York, USA
(c) Nairobi, Kenya
(d) Zurich, Switzerland 
(e) Brussels, Belgium

S12. Ans. (b)
Sol. The United Nations Children's Fund is a United Nations (UN) programme headquartered in New York City that provides humanitarian and developmental assistance to children and mothers in developing countries. It is a member of the United Nations Development Group.

Q13. The Duleep Trophy is a domestic first-class competition played in India between teams representing geographical zones of India. Duleep Trophy is related to which of the following game?
(a) Football
(b) Tennis
(c) Badminton
(d) Cricket
(e) Golf

S13. Ans. (d)
Sol. The Duleep Trophy is a domestic first-class cricket competition played in India between teams representing geographical zones of India. The competition is named after Kumar Shri Duleepsinhji of Nawanagar (also known as "Duleep"). India Blue are the current champions. The competition was started by the Board of Control for Cricket in India in the 1961–62 season.

Q14. N. Biren Singh is the Chief Minister of which of the following state?
(a) Assam
(b) Mizoram
(c) Manipur
(d) Tripura
(e) Nagaland

S14. Ans. (c)
Sol. Nongthombam Biren Singh is an Indian politician and former footballer and journalist. He is the current Chief Minister of Manipur. He began his career as a footballer and got recruited in the Border Security Force (BSF) playing for its team in domestic competitions.

Q15. The World Bank has projected India's GDP growth at __________ for 2018-19 and accelerates further to _____________ in 2019-20. 
(a) 7.5% and 7.7%
(b) 7.3% and 7.5%
(c) 7.7% and 7.9%
(d) 7.1% and 7.3%
(e) 7.2% and 7.4%

S15. Ans.(b)
Sol. The World Bank has projected India's GDP growth at 7.3% for 2018-19 and accelerates further to 7.5% in 2019-20. The World Bank's biannual publication, India Development Update - India's Growth Story, expects the economy to clock a growth rate of 6.7% in the current fiscal ending March 31.




        

All India Mock Test for Railway Group-D & ALP/ Technicians Exam 2018

Last Date to Register: 4th May | REGISTER NOW!!



Print Friendly and PDF