General Awareness for Dena Bank PO Exam: 22nd May 2018

Dear Students,

General Awareness for Dena Bank PO Exam: 21st May 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. The India U-16 team emerged champions in the Jockey Cup International Youth Invitational Football Tournament. It has defeated the U-17 team of ___________.
(a) China
(b) Japan
(c) Hong Kong
(d) Myanmar
(e) Bangladesh

S1. Ans.(c)
Sol. The India U-16 team emerged champions in the Jockey Cup International Youth Invitational Football Tournament with a victory over Hong Kong U-17 in the final in Hong Kong. The tournament was an U-17 event where India fielded their U-16 National Team.

Q2. Name the cueist who has recently won Asian Billiards Championships title 2018 in Yangon, Myanmar. 
(a) B Bhaskar
(b) Geet Sethi
(c) Anuja Thakur
(d) Pankaj Advani
(e) Chitra Magimairaj

S2. Ans.(d)
Sol. Pankaj Advani defended his Asian Billiards Championships title by demolishing his practice partner B Bhaskar 6-1 in the summit clash in Yangon, Myanmar. With this win, Advani remains the reigning Indian, Asian and world champion in billiards for 2017-18.

Q3. The Government of India has decided to nominate _____________ as India’s representative to the Executive Board (EXB) of UNESCO.
(a) Dr. R S Kamath
(b) Prof. J S Rajput
(c) Dr. Prasoon Pandey
(d) Prof. Kamal Narowala
(e) Prof. S N Tiwari

S3. Ans.(b)
Sol. The Government of India has decided to nominate Prof. J S Rajput, former Director NCERT, as India’s representative to the Executive Board (EXB) of UNESCO. The EXB has a four-year term of office and 58 seats.

Q4. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved Integrated Scheme for Development of Silk Industry for the next three years from 2017-18 to 2019-20. The fund allocated for this is ______________.
(a) 1,000 crore rupee
(b) 1,500 crore rupee
(c) 2,000 crore rupee
(d) 2,500 crore rupee
(e) 3,500 crore rupee

S4. Ans.(a)
Sol. Govt took a big step in making India self-sufficient in silk production. The decisions taken by the cabinet will lead to the formation of a first-ever inter-ministerial panel to boost R&D and technology transfer in the silk sector with a 1,000 crore rupee fund. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved Integrated Scheme for Development of Silk Industry for the next three years from 2017-18 to 2019-20.

Q5. The FRDI Bill is part of a larger, more comprehensive approach by the Centre towards systematic resolution of all financial firms. FRDI stands for- 
(a) Financial Resolution and Deposit India
(b) Financial Resolution and Deposit International
(c) Financial Resolution and Deposit Initial
(d) Financial Resolution and Deposit Increase
(e) Financial Resolution and Deposit Insurance

S5. Ans.(e)
Sol. The FRDI Bill is part of a larger, more comprehensive approach by the Centre towards systematic resolution of all financial firms — banks, insurance companies and other financial intermediaries. The Bill comes together with the Insolvency and Bankruptcy Code to spell out the procedure for the winding up or revival of an ailing company. FRDI stands for Financial Resolution and Deposit Insurance.

Q6. LEI is a global reference number that uniquely identifies every legal entity or structure that is party to a financial transaction. What is the meaning of "I" in LEI?
(a) Insurer
(b) Indian
(c) Identifier 
(d) Increase
(e) International

S6. Ans.(c)
Sol. The Legal Entity Identifier (LEI) is a global reference number that uniquely identifies every legal entity or structure that is party to a financial transaction.

Q7. LEI India Limited is Wholly Owned Subsidiary of-
(a) Clearing Corporation of India Limited
(b) Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited 
(c) Small Industries Development Bank of India
(d) Securities and Exchange Board of India
(e) Reserve Bank of India

S7. Ans.(a)
Sol. Legal Entity Identifier India Limited (CIN- U74900MH2015PLC268921)– A Wholly Owned Subsidiary of The Clearing Corporation of India Ltd. acts as a Local Operating Unit (LOU) for issuing globally compatible Legal Entity Identifiers (LEIs) in India.

Q8. President Ram Nath Kovind visited Varanasi on a one-day visit to Uttar Pradesh. During his visit, he laid the foundation stone of how many projects of the National Highway Authority of India?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) Five

S8. Ans.(e)
Sol. President Ram Nath Kovind visited Varanasi on a one-day visit to Uttar Pradesh. During his temple city visit, Mr Kovind laid the foundation stone of five projects of the National Highway Authority of India. It includes second phase of outer ring of the city and four-lane roads between Varanasi and Rewa in Madhya Pradesh.

Q9. SACF, a London based organization has received the Frederick Pincott Award for 2017 from the Indian High Commissioner, Y K Sinha for promoting Hindi cinema in Britain for the last 18 years. SACF Stands for _______________.
(a) South Asian Cinematography Foundation
(b) Southern Atlantic Cinema Foundation
(c) South Atlantic Cinematography Foundation
(d) South Asian Cinema Foundation
(e) Southern Atlantic Cine-Music Foundation

S9. Ans.(d)
Sol. South Asian Cinema Foundation (SACF), a London based organization has received the Frederick Pincott Award for 2017 from the Indian High Commissioner, Y K Sinha for promoting Hindi cinema in Britain for the last 18 years.

Q10. The government of India has come out with the total number of beggars in the country. Name the state that has the maximum number of Beggars as per the data, based on 2011 census released by Union ministry of Social Justice.
(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) West Bengal
(d) Jharkhand
(e) Chhattisgarh

S10. Ans.(c)
Sol. The government of India has come out with the total number of beggars in the country. As per the data, based on 2011 census released by Union ministry of Social Justice, there are around 4 lakh beggars in total. The highest number of beggars, 81,000, are in West Bengal.

Q11. The world’s biggest cruise-liner named ________________ has recently left the shipyard of Saint-Nazaire in France to embark on its maiden voyage in the Mediterranean.
(a) The Giant of the Sea
(b) Symphony of the Seas
(c) The Harmony of the Seas
(d) The Sea Ranger
(e) None of the given options is true

S11. Ans.(b)
Sol. The world’s biggest cruise-liner, Symphony of the Seas, has left the shipyard of Saint-Nazaire in France to embark on its maiden voyage in the Mediterranean. French shipbuilder STX handed over to U.S. giant Royal Caribbean International.

Q12. Who is the present Governor of Bihar? 
(a) Dr. Najma A. Heptulla
(b) Balramji Dass Tandon
(c) Om Prakash Kohli
(d) Ram Nath Kovind
(e) Satya Pal Malik

S12. Ans.(e)
Sol. Satya Pal Malik is the current Governor of Bihar appointed by President Ram Nath Kovind on 30 September 2017. Earlier, he was the member of the 9th Lok Sabha and represented Aligarh Constituency from 1989 to 1991. He was member of Rajya sabha from Uttar Pradesh during two term of 1980-86 and 1986-1992.

Q13. The Ministry of Information and Broadcasting is a branch of the Government of India which is apex body for formulation and administration of the rules and regulations and laws relating to information, broadcasting, the press and films in India. Who is present Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Information and Broadcasting?
(a) Smriti Zubin Irani
(b) Hardeep Singh Puri
(c) Kalraj Mishra
(d) Rajyavardhan Singh Rathore
(e) Anant Geete

S13. Ans.(d)
Sol. Col Rathore was elected to 16th Lok Sabha from Jaipur (Rural) and sworn in as the Minister of State for Information and Broadcasting in November 2014. In September 2017, he was given additional charge of Minister of State (I/C) for Youth Affair and Sports . In May 2018, he became Minister of State (I/C) for Information & Broadcasting.

Q14. National Voters day is observed on which of the following date? 
(a) January 25
(b) April 27
(c) March 18
(d) January 5
(e) February 30   

S14. Ans.(a)
Sol. In order to encourage more young voters to take part in the political process, Government of India has decided to celebrate January 25 every year as 'National Voters' Day'. It started from January 25, 2011 to mark Commission's foundation day.

Q15. Name the Formula 1 Driver who won a dramatic Australian Grand Prix 2018.
(a) Lewis Hamilton
(b) Kimi Raikkonen
(c) Nico Roserberg
(d) Sebastian Vettel
(e) Valtteri Bottas

S15. Ans.(d)
Sol. Sebastian Vettel (Ferrari) won a dramatic Australian Grand Prix after leapfrogging Lewis Hamilton (Mercedes) during a safety car period.




            




Print Friendly and PDF