General Awareness for Dena Bank PO Exam: 24th May 2018

Dear Students,

General Awareness for Dena Bank PO Exam: 23rd May 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. The Ministry of Finance has approved a proposal to provide the government guarantee of Rs5,000 crore in the current financial year for IRFC bonds. IRFC stands for ___________________.
(a) Indian Railway Finance Company
(b) Indian Railway Fiscal Co-operation
(c) Indian Railway Finance Corporation
(d) None of the given options is true
(e) Indian Railway Financial Co-operation

S1. Ans.(c)
Sol. The Ministry of Finance has approved a proposal to provide the government guarantee of Rs5,000 crore in the current financial year for Indian Railway Finance Corporation (IRFC) bonds to be subscribed by Life Insurance Corporation (LIC).

Q2. SWIFT announces the extension of its GPI Tracker to cover all payment instructions sent across the network, enabling GPI banks to track all their SWIFT payment instructions at all times. What does 'I' stand for in SWIFT?
(a) Institute
(b) Interbranch
(c) International
(d) Interbank
(e) Institutional

S2. Ans.(d)
Sol. SWIFT announces the extension of its GPI Tracker to cover all payment instructions sent across the network, enabling GPI banks to track all their SWIFT payment instructions at all times, and giving them full visibility over all their payments activity. SWIFT stands for Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication Code.

Q3. Name the city that has become the first district in the country to have 100 percent solar powered Primary Health Centers (PHC).
(a) Chandigarh
(b) Surat
(c) Varanasi
(d) Chennai
(e) Bengaluru

S3. Ans.(b)
Sol. Gujarat's Surat district has become the first district in the country to have 100 percent solar powered Primary Health Centers (PHC). There are a total of 52 PHCs in the district and all of them are now powered by the solar system.

Q4. Ministry of Housing & Urban Affairs has approved the construction of 3,21,567 more affordable houses for the benefit of urban poor under Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban). Name the state that has got maximum number of houses _______________.
(a) Haryana
(b) West Bengal
(c) Rajasthan
(d) Uttar Pradesh
(e) Karnataka

S4. Ans.(a)
Sol. Ministry of Housing & Urban Affairs has approved the construction of 3,21,567 more affordable houses for the benefit of urban poor under Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban) with an investment of Rs18,203  crore with central assistance of Rs4,752 crore. The approval was given in the 32nd meeting of the Central Sanctioning and Monitoring Committee (CSMC) held in New Delhi. Haryana gets maximum (70,671) Houses while Goa got the least (60).

Q5. CERSAI is a central online security interest registry of India. What is the meaning of "A" in CERSAI? 
(a) Asset
(b) Agency
(c) Association
(d) Aboard
(e) Annually

S5. Ans.(a)
Sol. Central Registry of Securitisation Asset Reconstruction and Security Interest (CERSAI) is a central online security interest registry of India. It was primarily created to check frauds in lending against equitable mortgages, in which people would take multiple loans on the same asset from different banks.

Q6. MIBOR is one iteration of an interbank rate, which is the rate of interest charged by a bank on a short-term loan to another bank. What is the full form of MIBOR?
(a) Management Inter-Bank Offer Reconstruction
(b) Mumbai Inter-Bank Offer Random
(c) Mumbai Inter-Bank Offer Reconstruction
(d) Mumbai Inter-Bank Offer Ratio
(e) Mumbai Inter-Bank Offer Rate

S6. Ans.(e)
Sol. The Mumbai Inter-Bank Offer Rate (MIBOR) is one iteration of an interbank rate, which is the rate of interest charged by a bank on a short-term loan to another bank.

Q7. EFTPOS is a technology that makes it possible for retailers to directly receive funds from a customer's bank account via their debit card. What is the meaning of "T" in EFTPOS?
(a) Trusty
(b) Transfer
(c) Technology
(d) Treaty
(e) Timing

S7. Ans.(b)
Sol. EFTPOS (Electronic Funds Transfer at Point Of Sale) is a technology that makes it possible for retailers to directly receive funds from a customer's bank account via their debit card.

Q8. The World Theatre Day has been celebrated annually on the by ITI Centre and the international theatre community.
(a) 20 March
(b) 25 March
(c) 30 March
(d) 27 March
(e) 15 March

S8. Ans.(d)
Sol. The World Theatre Day has been celebrated annually on the 27th March by ITI Centres and the international theatre community. Various national and international theatre events are organized to mark this occasion.

Q9. Name the organization that was the authoritative body that approved the creation of SWIFT codes.
(a) International Monetary Fund
(b) International Organization of Standardization
(c) World Bank
(d) UNESCO
(e) World Trade Organization

S9. Ans.(b)
Sol. The International Organization of Standardization (IOS) was the authoritative body that approved the creation of SWIFT codes.

Q10. Name the organization that became the first international intergovernmental treaty-based organization to be headquartered in India.
(a) International Organization of Standardization
(b) International Financial Reporting Standards
(c) International Solar Alliance
(d) ASIAN Union
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(c)
Sol. The International Solar Alliance (ISA) became the first international intergovernmental treaty-based organization to be headquartered in India.

Q11. Name the Indian/Indians who had featured in the recently released Forbes 30 Under 30 Asia 2018 list.
(a) Anushka Sharma
(b) Saina Nehwal
(c) P V Sindhu
(d) Both (a) and (c)
(e) Both (a) and (b)

S11. Ans.(d)
Sol. Bollywood actress-producer Anushka Sharma and Badminton Ace P V Sindhu had featured in the Forbes 30 Under 30 Asia 2018 list. The list includes innovators and disruptors who are reshaping their industries and changing Asia for the better.

Q12. Who is the Governor of Andhra Pradesh? 
(a) V. Shanmuganthan
(b) E.S Lakshmi Narasimhan
(c) Banwarilal Purohit
(d) Ram Nath Kovind
(e) None of the given options is true

S12. Ans.(b)
Sol. Ekkadu Srinivasan Lakshmi Narasimhan is an Indian political figure who has been the Governor of Andhra Pradesh since December 2009. He assumed office as the Governor of Telangana on 2 June 2014.

Q13. Dachigam Wildlife Sanctuary is situated in which of the following Indian state?
(a) Uttarakhand
(b) Haryana
(c) Jammu and Kashmir
(d) Rajasthan
(e) Uttar Pradesh

S13. Ans.(c)
Sol. Located in the state of Jammu and Kashmir, Dachigam Wildlife Sanctuary was established in 1910. The sanctuary is located in the western Himalayas and is home to a wide variety of flora and fauna with grasslands, pastures, meadows with rocky cliffs and rocky outcrops. Leopard, Musk Deer, Himalayan Black Bear, Himalayan Brown Bear and Otter etc. are few of the many species that are found here.

Q14. Ahmedabad is also known as.....
(a) Abode of the God
(b) Land of Black Diamond
(c) Boston of India
(d) City of Prime Ministers
(e) Pensioners Paradise

S14. Ans.(c)
Sol. Ahmedabad is listed after Mumbai in being called as the industrial center. Ahmedabad is known as the Boston of India. It is one of the most beautiful cities in India. Ahmedabad also called as Amdavad is the largest city and former capital of the western Indian state of Gujarat.

Q15. The eleventh session of the China-India joint-group on Economic Relations, Trade, Science & Technology was held in New Delhi. The session was co-chaired by _________________.
(a) Manohar Parrikar and Tsun Sang
(b) Sushma Swaraj and Stin Lin
(c) Suresh Prabhu and Zhong Shan
(d) Rajnath Singh and Zjou Than
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(c)
Sol. The eleventh session of the China-India joint-group on Economic Relations, Trade, Science & Technology was held in New Delhi. The session was co-chaired by the Union Minister of Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu and the Minister of Commerce of the People's Republic of China, Zhong Shan.




            



Print Friendly and PDF

No comments