General Awareness for Dena Bank PO Exam: 29th May 2018

Dear Students,

General Awareness for Dena Bank PO Exam: 29th May 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Several Budget proposals, including the reintroduction of the tax on long-term capital gains (LTCG) exceeding ___________ from the sale of shares, has kicked off from 01st April 2018, the beginning of the 2018-19 financial year.
(a) 4 lakh
(b) 5 lakh
(c) 3 lakh
(d) 1 lakh
(e) 2 lakh

S1. Ans.(d)
Sol. Several Budget proposals, including the reintroduction of the tax on long-term capital gains (LTCG) exceeding Rs 1 lakh from the sale of shares, has kicked off from 01st April 2018, the beginning of the 2018-19 financial year.

Q2. NASA is all set to send the first-ever mission dedicated to exploring the deep interior of Mars. Scheduled to launch on 05th May 2018. NASA is an independent agency of the executive branch of-
(a) Germany
(b) USA
(c) UK
(d) Russia
(e) Japan

S2. Ans.(b)
Sol. NASA is all set to send the first-ever mission dedicated to exploring the deep interior of Mars. Scheduled to launch on 5 May, InSight—a stationary lander—will also be the first Nasa mission since the Apollo moon landings to place a seismometer, a device that measures quakes, on the soil of another planet. NASA is an independent agency of the executive branch of the United States.

Q3. In which among the following cities, Human Resource Development Minister Prakash Javadekar has inaugurated the Smart India Hackathon Grand Finale 2018- Software edition?
(a) Kolkata
(b) Patna
(c) Lucknow
(d) Mumbai
(e) New Delhi

S3. Ans.(e)
Sol. Human Resource Development Minister Prakash Javadekar has inaugurated the Smart India Hackathon Grand Finale 2018 -Software edition in New Delhi. He stated that Hackathon aims to build Digital India and to engage the youth directly in nation-building. it is intended to promote innovation, out-of-the-box thinking in young minds.

Q4. The Union Cabinet chaired by PM Narendra Modi has given its ex-post approval for MoU between India and Canada on IPRs.
What is the full form of IPRs? 
(a) Indian Property Rights
(b) International Property Rights
(c) Intellectual Property Rights
(d) Intellectual Property Revision
(e) Intellectual Production Rights

S4. Ans.(c)
Sol. The Union Cabinet chaired by PM Narendra Modi has given its ex-post approval for MoU between India and Canada. The MoU was signed to establish bilateral cooperation activities in the field of Intellectual Property (IP). The MoU is intended to promote innovation, creativity and economic growth in both countries. IPRs stands for Intellectual Property Rights or IPRs.

Q5. Central Registry of Securitisation Asset Reconstruction and Security Interest of India (CERSAI) is a Government of India Company licensed under section 8 of the-
(a) Securities Laws (Amendment) Act, 1996
(b) Banking Regulation Act, 1949
(c) Companies Act, 2013
(d) Reserve Bank of India Act, 1934
(e) Securities and Exchange Board of India Act, 1992 

S5. Ans.(c)
Sol. Central Registry of Securitisation Asset Reconstruction and Security Interest of India is a Government of India Company licensed under section 8 of the Companies Act, 2013 with Govt. of India having a shareholding of 51% by the Central Government and select Public Sector Banks and the National Housing Bank also being shareholders of the Company.

Q6. In CERSAI, Government of India having a shareholding of ____________ by the Central Government.
(a) 51% 
(b) 49%
(c) 74%
(d) 26%
(e) 100%

S6. Ans.(a)
Sol. Central Registry of Securitisation Asset Reconstruction and Security Interest of India is a Government of India Company licensed under section 8 of the Companies Act, 2013 with Govt. of India having a shareholding of 51% by the Central Government and select Public Sector Banks and the National Housing Bank also being shareholders of the Company.

Q7. Which among the following is not a shareholder of CERSAI?
(a) Central Government
(b) National Housing Bank
(c) Select public sector Banks
(d) RBI
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(d)
Sol. Central Registry of Securitisation Asset Reconstruction and Security Interest of India is a Government of India Company licensed under section 8 of the Companies Act, 2013 with Govt. of India having a shareholding of 51% by the Central Government and select Public Sector Banks and the National Housing Bank also being shareholders of the Company.

Q8. Which state has the highest number of 55770 fully covered tribal habitations with the safe drinking water in the country followed by Odisha and Jharkhand?
(a) Madhya Pradesh
(b) West Bengal
(c) Gujarat
(d) Kerala
(e) Manipur

S8. Ans.(a)
Sol. Madhya Pradesh has the highest number of 55770  fully covered tribal habitations with the safe drinking water in the country followed by Odisha and Jharkhand.

Q9. Name the person, who has appointed as acting chairman of the National Green Tribunal (NGT)?
(a) Jawad Rahim
(b) Indu Bhushan 
(c) Krishnaswamy Vijay Raghavan
(d) J S Rajput
(e) Balesh Sharma

S9. Ans.(a)
Sol. The Supreme Court appointed Justice Jawad Rahim—a former judge of the Karnataka High Court—as acting chairman of the National Green Tribunal (NGT), three months after the previous chairperson retired. The NGT’s previous chairman justice Swatanter Kumar—a former Supreme Court judge—retired in December 2017.

Q10. With an aim to provide a comprehensive synthesis of research, service provision, and clinical practice in addressing psychological trauma and subsequent mental illnesses in Indian children and adolescents, First, ever National conclave was held in- 
(a) Varanasi
(b) New Delhi
(c) Kolkata
(d) Hyderabad
(e) Patna

S10. Ans.(b)
Sol. With an aim to provide a comprehensive synthesis of research, service provision, and clinical practice in addressing psychological trauma and subsequent mental illnesses in Indian children and adolescents, First, ever National conclave was held in New Delhi by the Ministry of Women & Child Development, in collaboration with the Dept. of Psychiatry.

Q11. The Union Cabinet has approved the signing of MoU between India and the ______________ and _________________ regarding cooperation and Exchange of Information for the Purposes of Combating International Criminality and Tackling Serious Organised Crime.
(a) United Kingdom and Northern Scotland
(b) United Kingdom and Northern Germany
(c) United Kingdom and Northern Ireland
(d) United Kingdom and Northern Israel
(e) United Kingdom and Northern Canada

S11. Ans.(c)
Sol. The Union Cabinet has approved the signing of MoU between India and the United Kingdom and Northern Ireland regarding cooperation and Exchange of Information for the Purposes of Combating International Criminality and Tackling Serious Organised Crime.

Q12. Capital of Angola is-
(a) Nassau
(b) Vienna
(c) Luanda
(d) Yerevan
(e) Manama

S12. Ans.(c)
Sol. Angola is a Southern African nation whose varied terrain encompasses tropical Atlantic beaches. Luanda, the capital of Angola, is a port city on the west coast of Southern Africa. The kwanza is the currency of Angola.

Q13. Manas Wildlife Sanctuary is situated in which of the following Indian state? 
(a) Assam
(b) Orissa
(c) West Bengal
(d) Karnataka
(e) Manipur

S13. Ans.(a)
Sol. Located in Assam, the Manas Wildlife Sanctuary was established in 1985 and is located in the foothills of the Himalayas. The sanctuary is a home to a plethora of rare and endangered species of animals like Tiger, Asian elephants, Golden Cat, Leopards, Clouded Leopard, Slow Loris and Chital etc.

Q14. Army day is observed on which of the following date? 
(a) May 8
(b) April 17
(c) March 18
(d) January 15
(e) February 24

S14. Ans.(d)
Sol. Army Day is celebrated on 15 January every year in India, in recognition of Lieutenant General K. M. Cariappa's taking over as the first Commander-in-Chief of the Indian Army from General Sir Francis Butcher, the last British Commander-in-Chief of India, on 15 January 1949.

Q15. In which year National Green Tribunal has been established? 
(a) 2012
(b) 2009
(c) 2011
(d) 2010
(e) 2013

S15. Ans.(d)
Sol. The National Green Tribunal has been established on 18.10.2010 under the National Green Tribunal Act 2010 for effective and expeditious disposal of cases relating to environmental protection and conservation of forests and other natural resources including enforcement of any legal right relating to environment and giving relief and compensation for damages to persons and property and for matters connected therewith or incidental thereto.




            



Print Friendly and PDF