General Awareness for Dena Bank PO Exam: 7th May 2018

Dear Students,

General Awareness for Dena Bank PO Exam: 7th May 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. PM Modi inaugurated the 105th Indian Science Congress recently in _______________.
(a) Gujarat
(b) Manipur
(c) Maharashtra
(d) Assam
(e) Odisha

S1. Ans.(b)
Sol. PM Modi inaugurated the 105th Indian Science Congress in Imphal, Manipur. The theme for ISC 2018 is 'reaching the unreached through science and technology'. This event is being held in Manipur for the first time and for the second time in the North-East. Earlier it was held at Shillong in 2009.

Q2. India’s exports grew by ____________ in February-2018 to 25.8 billion dollars as compared with same period in February-2017.
(a) 5.5%
(b) 4.5%
(c) 3.5%
(d) 2.5%
(e) 6.5%

S2. Ans.(b)
Sol. India’s exports grew by 4.5% in February-2018 to 25.8 billion dollars. It was 24.7 billion dollar during the same period in February-2017. This announcement was made by the Commerce Secretary Rita Teaotia.

Q3. The three-day annual Krishi Unnati Mela has held in ______________ with a focus on doubling farmers’ income to create awareness among farmers about the latest agriculture-related technological developments.
(a) Assam
(b) New Delhi
(c) Meghalaya
(d) Maharashtra
(e) Madhya Pradesh

S3. Ans.(b)
Sol. The three-day annual Krishi Unnati Mela has held in New Delhi with a focus on doubling farmers’ income. The objective of the event is to create awareness among farmers about the latest agriculture-related technological developments.

Q4. Slovak Prime Minister Robert Fico and his government resigned as a way out of the political crisis triggered by the slayings of an investigative journalist. Who is the President of Slovakia?
(a) Andrej Kiska
(b) Peter Pellegrini
(c) Robert Kalinak
(d) Marian Kotleba
(e) Andrej Danko

S4. Ans.(a)
Sol. Slovak Prime Minister Robert Fico and his government resigned as a way out of the political crisis triggered by the slayings of an investigative journalist and his fiancee. Slovak President Andrej Kiska accepted the resignation.

Q5. Finance Ministry has proposed how much percent deduction to companies registered as Farmer Producer Companies with an annual turnover up to Rs. 100 crore on profit derived from such activities, for a period of five years from the financial year 2018-19?
(a) 10%
(b) 80%
(c) 90%
(d) 100%
(e) 50%

S5. Ans.(d)
Sol. Jaitley has proposed 100 percent deduction to companies registered as Farmer Producer Companies with an annual turnover upto Rs. 100 crore on profit derived from such activities, for a period of five years from financial year 2018-19.

Q6. The Budget proposals also seek to provide relief to salaried taxpayers by allowing a Standard Deduction of _________ in place of the present exemption allowed for transport allowance and reimbursement of miscellaneous medical expenses.
(a) Rs. 50,000
(b) Rs. 20,000
(c) Rs. 40,000
(d) Rs. 60,000
(e) Rs. 80,000

S6. Ans.(c)
Sol. The Budget proposals also seek to provide relief to salaried tax payers by allowing a Standard Deduction of Rs. 40,000 in place of the present exemption allowed for transport allowance and reimbursement of miscellaneous medical expenses.

Q7. In union budget 2018-19, exemption of interest income on deposits with banks and post offices are proposed to be increased from Rs. 10,000 to- 
(a) Rs. 40,000
(b) Rs. 50,000
(c) Rs. 60,000
(d) Rs. 20,000
(e) Rs. 30,000

S7. Ans.(b)
Sol. Exemption of interest income on deposits with banks and post offices are proposed to be increased from Rs. 10,000 to Rs. 50,000. TDS shall not be required to be deducted under section 194A. Benefit will also be available for interest from all fixed deposit schemes and recurring deposit schemes.

Q8. Name the state of the USA that has become 1st US State to use Nitrogen Gas for executions. 
(a) California
(b) Alaska
(c) Alabama
(d) Oklahoma
(e) Delaware

S8. Ans.(d)
Sol. Oklahoma to become 1st US State to use Nitrogen Gas for executions. Oklahoma plans to start using nitrogen gas for executions, in what would be the first such method of capital punishment in the United States.

Q9. Andhra Pradesh stands at equivalent to ____________ rank globally in Multidimensional Poverty Index (2017) according to a recent household survey conducted in the state.
(a) 45th
(b) 48th
(c) 51st
(d) 55th
(e) 57th

S9. Ans.(c)
Sol. Andhra Pradesh stands at equivalent to 51st rank globally in Multidimensional Poverty Index (2017)according to a recent household survey conducted in the state. Andhra Pradesh becomes the first Indian state to conduct an exclusive household survey at state and district level to estimate the multidimensional poverty of the state.

Q10. Member-countries of the World Health Organisation (WHO) South-East Asia Region, including India, committed to intensifying efforts to eradicate tuberculosis by ______________.
(a) 2030
(b) 2025
(c) 2020
(d) 2035
(e) 2040

S10. Ans.(a)
Sol. Member-countries of the World Health Organisation (WHO) South-East Asia Region, including India, committed to intensifying efforts to eradicate tuberculosis by 2030.

Q11. According to the Report of which organization, the goods, and services tax (GST) is one of the most complex with the second highest tax rate in the world?
(a) UNESCO
(b) IMF
(c) World Bank
(d) ADB
(e) AIIB

S11. Ans.(c)
Sol. According to the World Bank Report, The goods and services tax (GST) is one of the most complex with the second highest tax rate in the world among a sample of 115 countries which have a similar indirect tax system.

Q12. Laishram Sarita Devi is an Indian ________ from Manipur. She is a national champion and a former world champion in the lightweight class.
(a) Boxer
(b) Wrestler
(c) Footballer
(d) Cricketer
(e) Shooter

S12. Ans. (a)
Sol. Laishram Sarita Devi is an Indian boxer from Manipur. She is a national champion and a former world champion in the lightweight class. In 2009, she was awarded Arjuna award by the government of India for her achievements.

Q13. Bulgaria is a Balkan nation with diverse terrain encompassing Black Sea coastline, rivers, including the Danube, and a mountainous interior. Where is the capital of Bulgaria?
(a) Tashkent
(b) Sofia
(c) Havana
(d) Lima
(e) Phnom Penh

S13. Ans. (b)
Sol. Sofia is the capital and largest city of Bulgaria.

Q14. The Jagannath Temple of Puri is a sacred Hindu temple dedicated to Jagannath and located on the eastern coast of India, at Puri in the state of ____________.
(a) Bihar
(b) West Bengal
(c) Jharkhand
(d) Assam
(e) Odisha

S14. Ans (e)
Sol. Puri is a city and a municipality in the state of Odisha in eastern India. It is the district headquarters of Puri district and is situated on the Bay of Bengal, 60 kilometers south of the state capital of Bhubaneswar. It is also known as Jagannath Puri after the 12th-century Jagannath Temple located in the city. It is one of the original Char Dham pilgrimage sites for Hindus.

Q15. Actor Jackie Shroff's short film named _______________ has won an award at Best of India Short Film Festival in Los Angeles, US.
(a) The Guest
(b) Unnoticed Love
(c) 7 Years of War
(d) Shunyata
(e) Shoorvir

S15. Ans.(d)
Sol. Actor Jackie Shroff's short film 'Shunyata' has won an award at Best of India Short Film Festival in Los Angeles, US. The 22-minute fiction film directed by Chintan Sarda was selected to be in top six from amongst thousands of entries and was played at a theatre in Los Angeles.




        



Print Friendly and PDF

No comments