General Awareness for Dena Bank PO Exam: 2nd May 2018

Dear Students,

General Awareness for Dena Bank PO Exam: 2nd May 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. PM Narendra Modi laid the foundation stone of various development projects worth over _____________ in Varanasi.
(a) Rs. 100 crores
(b) Rs. 500 crores
(c) Rs. 2000 crores
(d) Rs. 800 crores
(e) Rs. 1000 crores

S1. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has launched a number of schemes for the poor in Varanasi and emphasized on harnessing solar energy for cooking. PM Modi laid the foundation stone of various development projects worth over Rs. 800 crores in Varanasi.

Q2. India has announced a new Line of Credit of _____________ for defense procurement by Mauritius as the two sides signed many agreements on the second day of President Ram Nath Kovind's visit.
(a) USD 100 million
(b) USD 1500 million
(c) USD 2000 million
(d) USD 5000 million
(e) USD 1 million

S2. Ans.(a)
Sol. India has announced a new Line of Credit of USD 100 million for defense procurement by Mauritius as the two sides signed many agreements on the second day of President Ram Nath Kovind's visit.

Q3. Who is the present Prime Minister of Mauritius?
(a) Lee Hsien Loong
(b) Ameenah Gurib-Fakim 
(c) Pravind Jugnauth
(d) Halimah Yacob
(e) Navin Ramgoolam

S3. Ans.(c)
Sol. Pravind Jugnauth is the present Prime Minister of Mauritius.

Q4. The Centre has constituted a three-member ___________ Water Disputes Tribunal to adjudicate the dispute between Odisha and Chhattisgarh over sharing the river's water. 
(a) Indravati River
(b) Budhabalanga River
(c) Subarnarekha River 
(d) Brahmani River
(e) Mahanadi River

S4. Ans.(e)
Sol. The Centre has constituted a three-member Mahanadi Water Disputes Tribunal to adjudicate the dispute between Odisha and Chhattisgarh over sharing the river's water. Supreme Court Judge AM Khanwilkar will be the Chairman of the tribunal, with Justice Ravi Ranjan of the Patna High Court and Justice Indermeet Kaur Kochhar of the Delhi High Court being the other two members.

Q5. The government will establish a unified authority for regulating all financial services in IFSCs in India. What is the meaning of "S" in IFSCs?
(a) Selling
(b) Solutions
(c) Scheme
(d) System
(e) Service

S5. Ans.(e)
Sol. To encourage raising funds from the bond market, the Finance Minister urged regulators to move from „AA? to „A? rating for investment eligibility. He said that the Government will establish a unified authority for regulating all financial services in International Finance Service Centre (IFSCs) in India.

Q6. The Union Budget 2018-19 has doubled the allocation on Digital India programme to Rs __________ crore in 2018-19.
(a) Rs 1231 crore
(b) Rs 16321 crore
(c) Rs 3073 crore
(d) Rs 7029 crore
(e) Rs 10123 crore

S6. Ans.(c)
Sol. Department of Science & Technology will launch a Mission on Cyber-Physical Systems to support the establishment of centers of excellence for research, training, and skilling in robotics, artificial intelligence, digital manufacturing, big data analysis, quantum communication and internet of things. The Budget doubled the allocation on Digital India programme to Rs 3073 crore in 2018-19.

Q7. To further Broadband access in villages, the Government has proposed to set up ____________ wifi hotspots to provide net connectivity to five crore rural citizens. 
(a) five lakh
(b) two lakh
(c) four lakh
(d) six lakh
(e) eight lakh

S7. Ans.(a)
Sol. To further Broadband access in villages, the Government proposes to set up five lakh wifi hotspots to provide net connectivity to five crore rural citizens. The Finance Minister allocated Rs. 10000 crore in 2018-19 for creation and augmentation of Telecom infrastructure.

Q8. The country’s largest lender, SBI has slashed charges for non-maintenance of AMB in savings accounts by nearly 75 percent. AMB stands for-
(a) Average Monthly Bill
(b) Average Monthly Balance
(c) Average Minimum Balance
(d) Annually Monthly Balance
(e) Average Maximum Balance

S8. Ans.(b)
Sol. The country’s largest lender, SBI has slashed charges for non-maintenance of Average Monthly Balance (AMB) in savings accounts by nearly 75 percent. The revised charges will be effective from April 01, 2018 and will benefit over 25 crore customers.

Q9. Which Bank has launched instant overdraft ‘InstaOD’ facility for MSME (Micro, Small and Medium Enterprises) customers in a completely online and paperless manner recently?
(a) State Bank of India
(b) ICICI Bank
(c) Punjab National Bank
(d) Axis Bank
(e) Kotak Mahindra Bank

S9. Ans.(b)
Sol. ICICI Bank has launched instant overdraft ‘InstaOD’ facility for MSME (Micro, Small and Medium Enterprises) customers in a completely online and paperless manner. Customers can get overdraft facility up to Rs 15 lakh for a year anytime, anywhere using the bank’s Internet and mobile banking app.

Q10. Who is the chairman the three-member Water Disputes Tribunal constituted by center to adjudicate the dispute between Odisha and Chhattisgarh over sharing a river's water? 
(a) Vaibhav Rao
(b) Ashish Patil
(c) Indermeet Kaur 
(d) AM Khanwilkar
(e) Ravi Ranjan

S10. Ans.(d)
Sol. The Centre has constituted a three-member Mahanadi Water Disputes Tribunal to adjudicate the dispute between Odisha and Chhattisgarh over sharing the river's water. Supreme Court Judge AM Khanwilkar will be the Chairman of the tribunal, with Justice Ravi Ranjan of the Patna High Court and Justice Indermeet Kaur Kochhar of the Delhi High Court being the other two members.

Q11. The government has decided to institute an award for carrying out best investigation of crime for promoting high professional standards among police forces. Based on the average crime data for the last three years, a total of ________ medals will be awarded every year.
(a) 101 medals
(b) 25 medals
(c) 137 medals
(d) 162 medals
(e) 58 medals

S11. Ans.(d)
Sol. The government has decided to institute an award for carrying out the best investigation of crime for promoting high professional standards among police forces. The award - Union Home Minister's Medal for Excellence in Police Investigation - will be given to the best investigators of police forces of States, Union Territories, and central investigating agencies. Based on the average crime data for the last three years, a total of 162 medals will be awarded every year. Out of these, 137 will be for the states and Union territories and 25 for the central investigating agencies - National Investigation Agency, CBI and Narcotics Control Bureau.

Q12. State Bank of India will be investing a total of Rs 80 billion in the Arun III hydropower project of Nepal. SBI was established in which of the following year?
(a) 1957
(b) 1955
(c) 1954
(d) 1953
(e) 1952

S12. Ans.(b)
Sol. State Bank of India (SBI) is an Indian multinational, public sector banking and financial services company. It is a government-owned corporation with its headquarters in Mumbai, Maharashtra.The Government of India took control of the Imperial Bank of India in 1955, with Reserve Bank of India taking a 60% stake, renaming it the State Bank of India.

Q13. Prime Minister Narendra Modi inaugurated 16th International Energy Forum Ministerial Meeting in New Delhi. Where is secretariat of International Energy Forum? 
(a) Rome, Italy
(b) Vienna, Austria
(c) Riyadh, Saudi Arabia
(d) Ottawa, Canada
(e) Paris, France

S13. Ans.(c)
Sol. The International Energy Forum, also known as IEF, is the world's largest recurring gathering of energy ministers. It is unique in that participants not only include IEA and OPEC countries, but also key international actors such as Brazil, China, India, Mexico, Russia, and South Africa. The IEF countries account for more than 90 percent of global oil and gas supply and demand.

Q14. Capital city of Zambia is? 
(a) Prague
(b) Tarawa
(c) Funafuti
(d) Lusaka
(e) Pristina

S14. Ans.(d)
Sol. Lusaka is the capital and largest city of Zambia.

Q15. The _____________ Parliament has approved the anti-defection bill with retrospective effect amidst the boycott by opposition MPs.
(a) Pakistan
(b) South Africa
(c) Japan
(d) Singapore
(e) Maldives

S15. Ans.(e)
Sol. The Maldives Parliament has approved the anti-defection bill with retrospective effect amidst the boycott by opposition MPs. According to the bill, MPs elected on political party tickets will lose their seat if they leave their party, get expelled, or switch parties.




             



Print Friendly and PDF