General Awareness for NABARD Assistant Manager Exam: 1st May 2018

Dear Students,

General Awareness for NABARD Assistant Manager Exam

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. China's Parliament has abolished the decades-old two-term limit for the President, allowing _____________ to remain as the country's leader for life. 
(a) Peng Liyuan
(b) Li Keqiang
(c) Xi Jinping
(d) Jiang Zemin
(e) Hu Jintao

S1. Ans.(c)
Sol. China's Parliament has abolished the decades-old two-term limit for the President, allowing Xi Jinping to remain as the country's leader for life. The constitutional changes were passed in Beijing by the annual sitting of the National People's Congress - the country's legislature - with the two-thirds majority. Of the 2,964 delegates, only two voted against the change, while three abstained.

Q2. The government has made providing passport details mandatory for taking loans of ___________ crore rupees and above to ensure a SWIFT action in case of fraud and prevent fraudsters from fleeing the country.
(a) 50 crore rupees
(b) 10 crore rupees
(c) 80 crore rupees
(d) 100 crore rupees
(e) 5 crore rupees

S2. Ans.(a)
Sol. The government has made providing passport details mandatory for taking loans of 50 crore rupees and above to ensure a SWIFT action in case of fraud and prevent fraudsters from fleeing the country. According to Financial Services Secretary, all existing loans of over 50 crore rupees, banks have been asked to collect passport details of borrowers within 45 days.

Q3. The Asian Development Bank (ADB) and the International Solar Alliance (ISA) has signed a cooperation arrangement to promote solar energy deployment in Asia and the Pacific. Where is the Head Office of ISA?
(a) Siliguri, West Bengal
(b) Ahmedabad, Gujarat
(c) Ludhiana, Punjab
(d) Kanpur, Uttar Pradesh
(e) Gurugram, Haryana

S3. Ans.(e)
Sol. The Asian Development Bank (ADB) and the International Solar Alliance (ISA) has signed a cooperation arrangement to promote solar energy deployment in Asia and the Pacific. The cooperation envisages solar power generation, solar based mini-grids, and transmission systems for integrating solar energy into grids, among others.

Q4. Which country have lifted the coveted Sultan Azlan Shah Hockey title 2018?
(a) Malaysia
(b) Australia
(c) England
(d) India
(e) Russia

S4. Ans.(b)
Sol. World champions Australia have lifted the coveted Sultan Azlan Shah Hockey title. In the final at Ipoh, Malaysia, they beat defending champions England by a narrow 2-1 margin. Australia has now won the prestigious tournament for the 10th time.

Q5. How much amount has been pegged of the Railways Capital Expenditure for the year 2018-19?
(a) Rs. 2,57,123 crore
(b) Rs. 1,48,528 crore
(c) Rs. 4,62,231 crore
(d) Rs. 6,72,732 crore
(e) Rs. 8,32,645 crore

S5. Ans.(b)

Sol. Railways Capital Expenditure for the year 2018-19 has been pegged at Rs.1,48,528 crore. A large part of the Capex is devoted to capacity creation.

Q6. Under the Regional connectivity scheme of UDAN initiated by the Government last year, 56 unserved airports and 31 unserved helipads would be connected. UDAN stands for-
(a) Utho Desh ka Aam Nagrik
(b) Ude Dono ka Aam Nagrik
(c) Ude Desh ka Aam Nagrik
(d) Ude Desh ka Aam Nation
(e) Ude Desh ka Agency Nagrik

S6. Ans.(c)
Sol. Under the Regional connectivity scheme of UDAN (Ude Desh ka Aam Nagrik) initiated by the Government last year, 56 unserved airports and 31 unserved helipads would be connected.

Q7. The Budget 2018-19 has proposed to expand the airport capacity more than five times to handle a billion trips a year under a new initiative. What is the name of that initiative?
(a) NAYA Nirman
(b) NATION Nirman
(c) NAVAL Nirman
(d) NABH Nirman
(e) NOTA Nirman

S7. Ans.(d)
Sol. The Budget proposes to expand the airport capacity more than five times to handle a billion trips a year under a new initiative - NABH Nirman. Under the Regional connectivity scheme of UDAN (Ude Desh ka Aam Nagrik) initiated by the Government last year, 56 unserved airports and 31 unserved helipads would be connected.

Q8. The first-ever multi-nation naval exercise at sea, MILES-18, began in-
(a) Silvassa
(b) Kavaratti
(c) Port Blair
(d) Andaman
(e) Kolkata

S8. Ans.(d)
Sol. The first-ever multi-nation naval exercise at sea, MILES-18, began at the Andaman sea. 11 naval ships of 8 countries and nine Indian ships are participating in the three-day exercise.

Q9. Which among the following country has won the "Best Exhibitor Award " at ITB – Berlin (Germany) on its last day?
(a) Canada
(b) India
(c) China
(d) France
(e) Sweden

S9. Ans.(b)
Sol. India has won the "Best Exhibitor Award " at ITB – Berlin on its last day. ‘ITB- Berlin World Tourist Meet’ was convened at Berlin, Germany from 7th March to 10th March 2018. India was represented by the Minister of State (Independent charge) for Tourism Mr. K. J. Alphons along with a couple of Tourism Ministry officials.

Q10. Name the minister, who was given additional charge of the Civil Aviation Ministry, a day after the resignation of TDP's Ashok Gajapathi Raju was accepted by President Ram Nath Kovind.
(a) Rajnath Singh
(b) Sushma Swaraj
(c) Giriraj Singh
(d) Piyush Goyal
(e) Suresh Prabhu

S10. Ans.(e)
Sol. Commerce and Industries minister Suresh Prabhu was given additional charge of the Civil Aviation Ministry, a day after the resignation of TDP's Ashok Gajapathi Raju was accepted by President Ram Nath Kovind. The President, as advised by the Prime Minister, has directed that Suresh Prabhu, Cabinet Minister, shall be assigned the charge of the Ministry of Civil Aviation, in addition to his existing portfolio.

Q11. The Institute of Bioresources and Sustainable Laboratory (IBSD) has set up a floating laboratory in northeast India's largest freshwater lake, Loktak to constantly monitor its water quality and eventually improve it. Loktak Lake located in-
(a) Mizoram
(b) Sikkim
(c) Manipur
(d) Nagaland
(e) Tripura

S11. Ans.(c)
Sol. The Institute of Bioresources and Sustainable Laboratory (IBSD), Imphal, set up a floating laboratory in northeast India's largest freshwater lake, Loktak to constantly monitor its water quality and eventually improve it. The laboratory was inaugurated by Manipur's Forest and Environment Minister, Thounaojam Shyamkumar Singh in Imphal, Manipur.

Q12. Chinnar Wildlife Sanctuary is situated in which of the following Indian state/UT? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Daman and Diu
(c) Odisha
(d) Himachal Pradesh
(e) Kerala

S12. Ans.(e)
Sol. Chinnar Wildlife Sanctuary is located in the state of Kerala, amidst the hillocks of the Western Ghats. The protected forests are located in a high altitude. Chinnar Wildlife Sanctuary is covered with montane rain forests and wet green grasslands along with dry deciduous and thorny-shrub forests towards the south. Tiger, Leopard, Elephant, Sambhar Deer, Indian Bison, Nilgiri Tahr, Rusty-spotted cat and Grizzled Giant Squirrel etc. can be found here.

Q13. Tansa Dam is in which of the following state? 
(a) Karnataka
(b) Uttarakhand
(c) Kerala
(d) Maharashtra
(e) Odisha

S13. Ans.(d)
Sol. Tansa dam is an earthfill and gravity dam on Tansa river near Mumbai, Thane district in the state of Maharashtra in India. The dam is one of the seven sources of drinking water to the city of Mumbai.

Q14. Who is the Chief Minister of Goa? 
(a) Laxmikant Parsekar
(b) Manohar Lal
(c) Pawan Kumar Chamling
(d) Manohar Parrikar
(e) Nara Chandrababu Naidu

S14. Ans.(d)
Sol. Manohar Gopalkrishna Prabhu Parrikar (born 13 December 1955) is an Indian politician and leader of Bharatiya Janata Party who has been Chief Minister of Goa since 14 March 2017. Previously he was Chief Minister of Goa from 2000 to 2005 and from 2012 to 2014.

Q15. For intra-State movement, the e-way bill by GST council has rolled out in a phased manner beginning April 15 and will cover all the States by-
(a) June 1
(b) August 1
(c) July 1
(d) September 1
(e) October 1

S15. Ans.(a)
Sol. For intra-State movement, the e-way bill will be rolled out in a phased manner beginning April 15 and will cover all the States by June 1. Businesses will continue to file summary sales return GSTR-3B until June as the GST (Goods and Services Tax) Council has extended the present system of return-filing by three months. Electronic way or e-way bill for movement of goods between States would be implemented from April 1.




             



Print Friendly and PDF