Important English Questions for Dena Bank PO Exam: 13th May 2018

Dear Aspirants,

Important English Quiz for SBI Clerk Prelims Exam: 29th April 2018

This section can be easy as pie if your basics are clear. Sometimes, even those who can communicate very well in English, fail to perform to the best of their ability in the banking exams. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions.
Directions (1-5): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement. 

Insolvency and Bankruptcy Board of India was set up on 1st October 2016 under the Insolvency and Bankruptcy Code, 2016 (Code). It is a unique regulator: ..........(1) a profession as well as processes. It has regulatory oversight over the Insolvency Professionals, Insolvency Professional Agencies and Information Utilities. It writes and ...........(2) rules for transactions, namely, corporate insolvency resolution, corporate liquidation, individual insolvency resolution and individual bankruptcy under the Code. It is a key pillar of the ecosystem responsible for ...........(3) of the Code that consolidates and amends the laws relating to reorganization and insolvency resolution of corporate persons, partnership firms and individuals in a time bound manner for ...........(4) of the value of assets of such persons, to promote entrepreneurship, availability of credit and balance the interests of all the ............(5)


Q1. 
(a) runs
(b) revolutionizes
(c) enhances
(d) implements
(e) regulates

Show Answer
S1. Ans.(e)
Sol. regulates- control or maintain the rate of speed (of machine or process) so that it can operate properly

Q2. 
(a) forms
(b) enforces
(c) executes
(d) regulates
(e) updates

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. enforces- compliance with

Q3. 
(a) renewal
(b) running
(c) implementation
(d) execution
(e) programming

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. implementation- the process of putting a decision or plan into effect

Q4. 
(a) minimization
(b) increment
(c) greatness
(d) maximization
(e) lowering

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. maximization- the act of making something as large or great as possible

Q5. 
(a) stakeholders
(b) ventures
(c) citizens
(d) partners
(e) professionals

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. stakeholders- a person with an interest or concern in something, especially a business

Directions (6-10): In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FIVE words are given out of which two one fit the blank.  You have to choose  the correct word which can fit in the given sentence.

Q6. The announcement came after the commission found that the electoral process ........... on account of unlawful activities of the candidates and political parties and their workers in planning to allure voters through distribution of freebies.
(a) validated
(b) nulled
(c) vitiated
(d) damaged
(e) contaminated

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. vitiated- violated

Q7. This led to a heated exchange of words between the two groups, and a vehicle each of the two groups were ..........
(a) spoiled
(b) demolished
(c) destructed
(d) shattered
(e) damaged

Show Answer
S7. Ans.(e)
Sol. damaged- suffered a damage

Q8. According to an insider, there was no need to take a stance so early, especially in a by-election where the final outcome was ........... so far. 
(a) prophesized
(b) unpredictable
(c) fantasized
(d) imagined
(e) incredible

Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. unpredictable- that which can't be forecasted

Q9. According to forensic experts who conducted the post mortem, Roy had a bullet injury on his upper palate and skull. Since it was a close shot, the bullet had .......... from the skull. 
(a) escaped
(b) eloped
(c) avoided
(d) hidden
(e) passed

Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. escaped- to get away from

Q10. If they want they can arrest me, and we can go to court to prove that I haven’t .......... the law. But I am going home.
(a) bifurcated
(b) formulated
(c) broken
(d) besieged
(e) benign

Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol. broken- fragmented in separate pieces

Directions (11-15): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.
(A) The Reserve Bank of India might have to increase interest rates to contain inflation and step in to check the fall in the rupee’s value
(B) The impact on India will be severe. The price of crude is already close to $80
(C) But may have to face consequences of inflation and attendant factors in its fifth
(D) Energy imports from Iran will become difficult and expensive. Fuel prices will go up
(E) All this might have a direct bearing on politics, given the fact that the government was the beneficiary of low crude price for the first four years 

Q11. Which of the following would be the FIRST sentence after the rearrangement in the correct sequence?
(a) B
(b) A
(c) C
(d) D
(e) E

Show Answer
S11. Ans.(a)
Sol. BDAEC is the correct sequence; B

Q12.  Which of the following would be the SECOND sentence after the rearrangement in the correct sequence?
(a) D
(b) B
(c) A
(d) E
(e) C

Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. D

Q13. Which of the following would be the THIRD sentence after the rearrangement in the correct sequence?
(a) A
(b) E
(c) B
(d) D
(e) C

Show Answer
S13. Ans.(a)
Sol. A

Q14.  Which of the following would be the FOURTH sentence after the rearrangement in the correct sequence?
(a) C
(b) D
(c) A
(d) E
(e) B

Show Answer
S14. Ans.(d)
Sol. E

Q15. Which of the following would be the FIFTH sentence after the rearrangement in the correct sequence?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Show Answer
S15. Ans.(a)
Sol. C


You May also like to Read:

                                      Print Friendly and PDF