Quiz On Vocb For SBI Clerk Prelims: 19th May 2018

Dear Aspirants,

Sentence Improvement for SBI PO Prelims: 14th May 2018


English Language Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are confusing and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. 
Directions(1-8): Choose the word which is most SIMILAR in meaning to the word printed in bold below.

Q1. ADAMANCE
(a) Easy-going
(b) Yielding
(c) Flexibility
(d) Mischievous
(e) Rigidity

S1. Ans.(e)
Sol. ADAMANCE- Rigidity

Q2. PITIABLE
(a) Potable
(b) Misfortunate
(c) Palpable
(d) Honorable
(e) Rebuked

S2. Ans.(b)
Sol. PITIABLE- Misfortunate

Q3. FOLLY
(a) Foolishness
(b) Intelligence
(c) Judgment
(d) Knowledge
(e) Wisdom

S3. Ans.(a)
Sol. FOLLY- Foolishness

Q4. ADORNED
(a) Touched 
(b) Decorated
(c) Adored
(d) Charmed 
(e) Stuffed

S4. Ans.(b)
Sol. ADORNED- Decorated

Q5. RELISH
(a) Enjoy
(b) Concentrate
(c) Throw
(d) Realize 
(e) Cook

S5. Ans.(a)
Sol. RELISH- Enjoy

Q6. STIRRING
(a) Commending
(b) Scolding
(c) Praising
(d) Arousing
(e) Honoring

S6. Ans.(d)
Sol. STIRRING- Arousing

Q7. FLOG
(a) Show
(b) Exploit
(c) Flap
(d) Caress
(e) Bat

S7. Ans.(d)
Sol. FLOG- Caress

Q8. FASCINATED
(a) Disenthralled
(b) Mesmerized
(c) Repulsed
(d) Tired
(e) Bored

S8. Ans.(b)
Sol. FASCINATED- Mesmerized

Directions(9-15): Choose the word which is most OPPOSITE in meaning to the word printed in bold below.

Q9. STROLL
(a) Excursion
(b) Airing
(c) Run
(d) Saunter
(e) Ramble

S9. Ans.(c)
Sol. STROLL- Ramble

Q10. RESOLUTION
(a) Verdict
(b) Willpower
(c) Intent
(d) Staunchness
(e) Indecision

S10. Ans.(e)
Sol. RESOLUTION- Strong Willpower

Q11. DOLEFULLY
(a) Melancholy
(b) Lamentable
(c) Mournful
(d) Elated
(e) Dreary

S11. Ans.(d)
Sol. DOLEFULLY- Melancholy

Q12. ENDOWED 
(a) Deprived
(b) Enriched
(c) Wanting
(d) Blessed
(e) Needing

S12. Ans.(a)
Sol. ENDOWED- Blessed

Q13. OBEISANCE
(a) Allegiance
(b) Kowtow
(c) Praise
(d) Reverence
(e) Censure 

S13. Ans.(e)
Sol. OBEISANCE- Reverence; Praise

Q14. CUNNING 
(a) Artful
(b) Skillful
(c) Sly
(d) Ignorant
(e) Crafty

S14. Ans.(d)
Sol. CUNNING- Crafty

Q15. ASTOUNDED
(a) Clarified
(b) Overwhelmed
(c) Dumbfounded
(d) Flabbergasted
(e) Surprised

S15. Ans.(a)
Sol. ASTOUNDED- Shocked; Dumbfounded; Flabbergasted


You May also like to Read:
                                      Print Friendly and PDF