Test of the Day for Dena Bank PO Exam 2018: 12th May 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for Dena Bank PO Exam 2018: 12th May 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena Bank PO 2018. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. Dena Bank PO Exam 2018 is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.


Q1. An event named 'Vision for Future' was held in New Delhi to commemorate 70 years of the Indian and ______ ties.
Italian
Indonesian
Russian
Sri Lankan
Nepalese
Solution:
An event named 'Vision for Future' was held in New Delhi to commemorate 70 years of the Indo-Russia ties. The event sought to expose the youth to the dynamic opportunities of cooperation between the two countries. The program inaugurated at the Pravasi Bhartiya Kendra was organised by the Ministry of External Affairs (Eurasia Division) and the International Federation of Indo-Russian Youth Clubs.

Q2. Losar Festival is Buddhist community festival of _______________.
Assam
Arunachal Pradesh
Odisha
Meghalaya
Sikkim
Solution:
The Buddhist Community of Itanagar celebrated the silver jubilee of the Losar Festival in Arunachal Pradesh. The three-day festival, organized by the Itanagar Buddhist Cultural Society (IBCS) was celebrated with a lot of enthusiasm and traditional zeal.

Q3. The Airports Authority of India (AAI) had participated in the World ATM Congress (WATMC) 2018 being held in-
France
Spain
Russia
India
The USA
Solution:
The Airports Authority of India (AAI) is participating in World ATM Congress (WATMC) 2018 being held in Spain. Now entering its sixth year, World ATM Congress is the world's largest international air traffic management (ATM) exhibition and conference attracting thousands of delegates each year.

Q4. The Small Industries Development Bank of India (SIDBI) signed an MoU with CSC e-governance Services (CSCeGS) to take a portal to the unserved and the underserved MSMEs. What is the name of that portal?
Sanghmitra portal
Women entrepreneur portal
Nari Shakti Portal
Udyami Mitra portal
None of the given options is true
Solution:
The Small Industries Development Bank of India (SIDBI) signed an MoU with CSC e-governance Services (CSCeGS) to take Udyami Mitra portal to the unserved and the underserved MSMEs. Udyamimitra.in is a portal to improve the accessibility of credit for the MSMEs. It allows entrepreneurs to apply for a loan without physically visiting bank branches.

Q5. In Union Budget 2018-19, the Government has made a commitment to the welfare of farmers and doubling farmers income by which year?
2024
2020
2022
2028
2026
Solution:
Referring to the Government commitment to the welfare of farmers and doubling farmers income by 2022, the Finance Minister announced a slew of new schemes and measures.

Directions (6-10): Study the following arrangement carefully and answer the following questions given below:
 E 4 B % R 3 A 6 # F H @ I 2 D 9 © K U $ W 1 M P 5 * Q 8 T 

Q6. How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by a consonant?
None
One
Two
Three
More than three
Solution:
6#F, 9©K, 5*Q

Q7. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a symbol?
None
One
Two
Three
More than three
Solution:
There is no such combination.

Q8. Which of the following is the fifth to the right of the eight from the left end of the above arrangement?
©
I
A
M
None of these
Solution:
fifth to the right of the eight from the left end of the above arrangement= 5+8=13th from left end= I

Q9. Which of the following is the fourth to the right of the twelfth from the right end of the above arrangement?
2
D
9
M
1
Solution:
4th to the right of the 12th from right means = 12-4= 8th from the right, i.e., 1.

Q10. If all the numbers in the above arrangement are dropped, which of the following will be the sixth from the left end?
#
D
U
%
M
Solution:
#

Q11. Two workers A and B working together completed a job in 5 days. If A had worked twice as efficiently as he actually did, the work would have been completed in 3 days. To complete the job alone, A would require
5 (1/5)  days
¼  days
½  days
¾  days
10 days
Solution:

Q12. A shopkeeper buys 288 items at 90 paise each. But later he realized that 13 (8/9)%  of the total items are defected and could not be sold. He sells the remaining at Rs. 1.2 each. What is his overall gain percentage?
14 (22/27)%
14 (20/27)%
15%
15 (4/9)%
17%
Solution:

Q13. Hari and Ravi started a race from opposite ends of the pool. After a minute and a half, they passed each other in the centre of the pool. If they lost no time in turning and maintained their respective speeds, how many minutes after starting did they pass each other the second time?
3
4 ½
6
7 ½
5 ½
Solution:

Q14. A person bought two clocks. The cost price of one of them exceeds the cost price of the other by 1/4th. He sold the dearer one at a gain of 10% and the other at a gain of 7.5% and thus got Rs. 98 in all as profit. Find the cost price of the cheaper one.
Rs.440
Rs. 490
Rs. 430
Rs. 460
Rs. 500
Solution:

Q15. A vessel contains 1 litre mixture of milk and water and the other vessel contains 2 litre mixture of the same. The ratio of milk and water in first and second vessels is 5 : 4 and 7 : 2 respectively. The mixture of second vessel is poured back to first vessel. Find the ratio of milk and water in the first vessel.
8 : 11
9 : 8
19 : 8
11 : 19
11 : 8
Solution:

Directions (16-20): Which of the following phrases (I), (II), and (III) given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct. Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e., “No correction required” as the answer. 

Q16. Ordinary mortals who sign a book contract with an Indian publisher would be satisfied with an advance that doesn’t seem like an outright insult. 
(I) would satisfying with
(II) would satisfy to
(III) would satisfies with
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (II)&(III)
No correction required
Solution:
No correction required

Q17. He also pulled her down and made her falls on the ground, in which she sustained bruises.  
(I) made her fall to the ground
(II) makes her falling on the ground
(III) made her fall on the ground
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I)&(III)
No correction required
Solution:
‘made her fall on the ground’- is grammatically correct sentence here as the whole sentence is in past form of tense.

Q18. Vineet have been involved in a romantic affair with the elder sister for a while but she had gradually started distancing herself from him. 
(I) Vineet has been involved at a romantic affair
(II) Vineet had been involved in a romantic affair
(III) Vineet had been involving in a romantic affair
Only (I)
Only (II)
Only (III)
All are correct
No correction required
Solution:
‘Vineet had been involved in a romantic affair’- as the further part of the statement is in past perfect tense, therefore, it should be preceded with the same.

Q19. The investigating agencies face a credibility crisis, and how public faith in their impartiality can restored is something the country ought to worry about now. 
(I) can be restored is something
(II) could be restore to something
(III) can be restoring in something
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I)&(III)
No correction required
Solution:
‘can be restored is something’- best fits here as this option is purely grammatically correct and makes a meaningful sense.

Q20. At the same time, it blamed the shortages on logistical issues of replenishing ATMs and said it is moving more cash to regions that witnessed high cash withdrawals. 
(I) it blames the shortages in logistical issues
(II) it is blaming shortages to logistical issues
(III) it blames short of logistical issues
Only (I)
Only (II)
Only (III)
All are correct
No correction required
Solution:
No correction required

               



You May Also Like to Read: 

          




Print Friendly and PDF

No comments