Test of the Day for Dena Bank PO Exam 2018: 17th May 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for Dena Bank PO Exam 2018: 17th May 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena Bank PO 2018. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. Dena Bank PO Exam 2018 is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.


Q1. Under the Regional connectivity scheme of UDAN initiated by the Government last year, 56 unserved airports and 31 unserved helipads would be connected. UDAN stands for-
Utho Desh ka Aam Nagrik
Ude Dono ka Aam Nagrik
Ude Desh ka Aam Nagrik
Ude Desh ka Aam Nation
Ude Desh ka Agency Nagrik
Solution:
Under the Regional connectivity scheme of UDAN (Ude Desh ka Aam Nagrik) initiated by the Government last year, 56 unserved airports and 31 unserved helipads would be connected.

Q2. The Budget 2018-19 has proposed to expand the airport capacity more than five times to handle a billion trips a year under a new initiative. What is the name of that initiative?
NAYA Nirman
NATION Nirman
NAVAL Nirman
NABH Nirman
NOTA Nirman
Solution:
The Budget proposes to expand the airport capacity more than five times to handle a billion trips a year under a new initiative - NABH Nirman. Under the Regional connectivity scheme of UDAN (Ude Desh ka Aam Nagrik) initiated by the Government last year, 56 unserved airports and 31 unserved helipads would be connected.

Q3. The first-ever multi-nation naval exercise at sea, MILES-18, began in-
Silvassa
Kavaratti
Port Blair
Andaman
Kolkata
Solution:
The first-ever multi-nation naval exercise at sea, MILES-18, began at the Andaman sea. 11 naval ships of 8 countries and nine Indian ships are participating in the three-day exercise.

Q4. Which among the following country has won the "Best Exhibitor Award " at ITB – Berlin (Germany) on its last day?
Canada
India
China
France
Sweden
Solution:
India has won the "Best Exhibitor Award " at ITB – Berlin on its last day. ‘ITB- Berlin World Tourist Meet’ was convened at Berlin, Germany from 7th March to 10th March 2018. India was represented by the Minister of State (Independent charge) for Tourism Mr. K. J. Alphons along with a couple of Tourism Ministry officials.

Q5. Name the minister, who was given additional charge of the Civil Aviation Ministry, a day after the resignation of TDP's Ashok Gajapathi Raju was accepted by President Ram Nath Kovind.
Rajnath Singh
Sushma Swaraj
Giriraj Singh
Piyush Goyal
Suresh Prabhu
Solution:
Commerce and Industries minister Suresh Prabhu was given additional charge of the Civil Aviation Ministry, a day after the resignation of TDP's Ashok Gajapathi Raju was accepted by President Ram Nath Kovind. The President, as advised by the Prime Minister, has directed that Suresh Prabhu, Cabinet Minister, shall be assigned the charge of the Ministry of Civil Aviation, in addition to his existing portfolio.

Directions (6-10): In each of the questions below are given four statements (A), (B), (C) and (D) followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. Give answer 

Q6. Statements: 
A. Some shops are markets.
B. Some markets are huts.
C. Some huts are rooms.
D. Some rooms are buildings.
Conclusions: 
 I. Some buildings are huts.
II. Some rooms are markets.
if only Conclusion I follows.
if only Conclusion II follows.
if either Conclusion I or II follows.
if neither Conclusion I nor II follows.
if both Conclusion I and II follow.
Solution:

Q7. Statements: 
A. All cakes are breads.
B. Some breads are fruits.
C. Some fruits are biscuits.
D. All biscuits are snacks.
Conclusions: 
 I. Some snacks are fruits.
II. Some cakes are fruits.
if only Conclusion I follows.
if only Conclusion II follows.
if either Conclusion I or II follows.
if neither Conclusion I nor II follows.
if both Conclusion I and II follow.
Solution:

Q8. Statements: 
A. All beads are rings.
B. All poles are rings.
C. All rings are bangles.
D. All glasses are bangles.
Conclusions: 
 I. Some bangles are beads.
II. Some rings are poles.
if only Conclusion I follows.
if only Conclusion II follows.
if either Conclusion I or II follows.
if neither Conclusion I nor II follows.
if both Conclusion I and II follow.
Solution:

Q9. Statements: 
A. All vegetables are plants.
B. No plant is flower.
C. Some flowers are jungles.
D. All jungles are trees. 
Conclusions: 
 I. Some trees are plants.
II. No plant is tree.
if only Conclusion I follows.
if only Conclusion II follows.
if either Conclusion I or II follows.
if neither Conclusion I nor II follows.
if both Conclusion I and II follow.
Solution:

Q10. Statements: 
A. All knives are hammers.
B. Al hammers are poles.
C. All poles are sticks.
D. Some sticks are pencils.
Conclusions: 
 I. Some hammers are pencils.
II. Some sticks are knives.
if only Conclusion I follows.
if only Conclusion II follows.
if either Conclusion I or II follows.
if neither Conclusion I nor II follows.
if both Conclusion I and II follow.
Solution:

Q11. Rajni purchased a refrigerator and a mobile phone for Rs 12,000 and Rs 10,000 respectively. She sold the refrigerator at a loss of 12 percent and mobile phone at a profit of 8 percent. What is her overall loss/profit?
Loss of Rs 280
Profit of Rs 2,160
Loss of Rs 240
Profit of Rs 2,060
Loss of Rs. 640
Solution:

Q12. A man sold a wristwatch for Rs 2400 at a loss of twenty five percent. At what rate should he have sold the wristwatch to earn a profit of twenty five percent?
Rs 3,600
Rs 4,000
Rs 3,500
Rs 3,800
Rs. 3,900
Solution:

Q13. Rehaan purchased a bike for Rs 54,000. He sold it at a loss of 8 percent. With that money he again purchased another another bike and sold it at a profit of 10 per cent. What is his overall loss/profit?
Loss of 657
Profit of 567
Loss of 648
Profit of Rs 648
Neither profit nor loss
Solution:

Q14. Two persons A and B start a business with investments of Rs 24000 and Rs 28000 respectively. After 4 months C also joines them with certain investment. Total profit at the end of the year was Rs 19950. C’s share in profit was Rs 7600. What was the C’s investment in the business?
Rs 48000
Rs 45000
Rs 50000
Rs 40000
Rs 55000
Solution:

Q15.The number of ways in which a committee of 5 can be chosen from 6 male and 5 female candidates such that there is at most three male candidates in the committee.
318
381
385
391
481
Solution:

Directions (16-20): In each of the questions given below a sentence is given in which some parts are given in bold which are grammatically correct. The other three parts of the sentence may or may not be grammatically correct. The sentence is then followed by three alternatives for the parts of the sentence which is not given in bold which may replace the incorrect portion. Choose the alternative(s) which will replace the incorrect part in the sentence to make it grammatically and contextually correct. 

Q16. In the end of the Rigvedic period(A)/, the Aryan society began to(B)/ expand of the northwestern region(C)/ of the Indian subcontinent(D)/, into the western Ganges plain(E).
 (I) At the end of the Rigvedic period
(II) expand from the northwestern region
(III) onto the western Ganges plain
Only (I)
Only (II)
Both (I)&(II)
Only (III)
All of the above
Solution:
The Correct Sentence is : At the end of the Rigvedic period, the Aryan society began to expand from the northwestern region of the Indian subcontinent, into the western Ganges plain. When we talk about any period of time it should be started with ‘at’ as we are talking about the end of the era so ‘in’ should be replaced by ‘at’. Moreover, expansion of the region has been mentioned. Therefore, there should be ‘expand from’ in place of ‘expand of’.

Q17. Many smaller clans mentioned(A)/ within early literature seems(B)/ to has been(C)/ present across the(D)/ rest of the subcontinent(E).
(I) within early literature seem
(II) to have been
(III) rest in the subcontinent
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I)&(II)
No replacement required
Solution:
The Correct Sentence is: Many smaller clans mentioned within early literature seem to have been present across the rest of the subcontinent. Here, ‘clans’ is a plural form, therefore plural form of verb should be placed .i.e. ‘seem’ instead of ‘seems’. Furthermore, according to the rule, ‘to’ always takes ‘have’ with it so it ‘has’ should be replaced by ‘have’.

Q18. On the same time it(A)/ must be note that overwhelming(B)/ majority of Muslims in(C)/ India of Indian natives(D)/ converted to Islam(E).
(I) At the same time it
(II) must be noted that overwhelming
(III) India are Indian natives
Only (III)
Both (I)&(II)
All (I),(II)&(III)
No replacement required
Only (II)
Solution:
The Correct Sentence is: At the same time it must be noted that overwhelming majority of Muslims in India are Indian natives converted to Islam. The same thing which we discussed in the solution of the Q1 is repeated here i.e. ‘at the same time’ should come here. Moreover, ‘must’ is followed by ‘be’, therefore third form of verb .i.e. ‘noted’ should replace ‘note’. Furthermore, the context of the passage says that the majority of the Muslims are the natives are the natives of India, thus ….’India are Indian natives’ is the correct formation.

Q19. The spark that lead to the(A)/ mutiny was the issue of new(B)/ gunpowder cartridges for the(C)/ Enfield rifle, which was insensitive(D)/ to local religious prohibition(E).
(I) The spark that led to the
(II) Mutiny were the issue of new
(III) Enfield Rifle, which is insensitive
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I)&(III)
No correction required
Solution:
The Correct Sentence is: The spark that led to the mutiny was the issue of new gunpowder cartridges for the Enfield rifle, which was insensitive to local religious prohibition. As the sentence is in the past tense, therefore the error is only in the first part .i.e. ‘lead’ should be replaced by ‘led’.

Q20. Bengal witnesses(A)/ an intellectual awakening(B)/ that was in(C)/ some way similar(D)/ to the Renaissance(E).
(I) Bengal witnessed
(II) of intellectual awakening
(III) that is in
Both (I)&(II)
Both (I)&(III)
Only (II)
Only (III)
All of the above
Solution:
The Correct Sentence is: Bengal witnessed an intellectual awakening that is in some way similar to the Renaissance. The given sentence is the present form of tense but the context of the passage talks about the awakening which is witnessed by the Bengal due to intellectual awakening. Thus, ‘Bengal witnessed’ is the correct usage, and accordingly ‘that in some way similar to’ will come further.

               




You May Also Like to Read: 

          




Print Friendly and PDF