Test of the Day for Dena Bank PO Exam 2018: 2nd May 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for Dena Bank PO Exam 2018: 2nd May 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena Bank PO 2018. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. Dena Bank PO Exam 2018 is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.


Q1. The Union Minister for Finance and Corporate Affairs Mr Arun Jaitley launched India’s first sentiment index for micro and small enterprises (MSEs) named ___________ developed jointly by CRISIL & SIDBI.
CriDex
SidEx
CriSidEx
Mdex
None of the given options is true
Solution:
The Union Minister for Finance and Corporate Affairs Mr Arun Jaitley launched CriSidEx, India’s first sentiment index for micro and small enterprises (MSEs) developed jointly by CRISIL & SIDBI.

Q2. For 2016-2018, the theme for observing World Cancer Day is ____________.
Yes You Can, We Can
Say No to Cancer
Cancer- Lets Eliminate it
We Can, I can
None of the given options is true
Solution:
The World Cancer Day is observed on 4th February every year to raise awareness about cancer, its treatment and to encourage methods of its prevention. The primary goal of the day is to reduce the illness and related deaths by 2020. For 2016-2018, the theme for observing World Cancer Day is ‘We Can. I can.’

Q3. In which of the following city, the First ever International Kala Mela was inaugurated by the Vice President of India?
Bengaluru
New Delhi
Pune
Mumbai
Chandigarh
Solution:
The First ever International Kala Mela was inaugurated by the Vice President of India, Shri M. Venkaiah Naidu in New Delhi. The International Kala Mela has been organised by the Lalit Kala Akademi in partnership with IGNCA of the Ministry of Culture. More than 800 artists from across the world took part in the Festival.

Q4. India Open is a badminton event held annually at the Siri Fort Sports Complex, New Delhi. In women's singles P V Sindhu was defeated by Beiwen Zhang. Beiwen Zhang belongs to which country?
USA
Indonesia
China
Japan
South Korea
Solution:
India Open is a badminton event held annually at the Siri Fort Sports Complex, New Delhi. In women's singles Defending champion P V Sindhu was defeated by American Beiwen Zhang to finish runner-up at the India Open Super 500 tournament.

Q5. Sukanya Samriddhi Accounts can be closed after completion of-
21 years
25 years
18 years
10 years
32 years
Solution:
Sukanya Samriddhi Accounts can be closed after completion of 21 years.

Directions (6): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and given answer. 

Q6. How is khushi related with Raj? 
I. Ravi is daughter of Mamta, who is only child of Raj.
II. Khushi is mother of Ravi and shubhi. Mamta has only one daughter.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:

Q7. Kush who lives in Delhi, wants to go to his hometown so he reaches to railway-station and stand in a row for buying a ticket. In the row kush find that his friend Anchal is also standing in the row (ahead of him). Anchal is 7th from the front end of the row and 8 people are standing behind kush in the row. If there are 5 people standing in the row between Anchal and Kush then find out how many persons are standing in the row?
21
20
19
22
None of these
Solution:

Q8. Among the five people A, C, W, X and Z then find who is second tallest? A is taller than Z and W. C is taller than W who is the second shortest among them. Also C is not the tallest and Z is not the shortest.
A
W
Z
C
Cannot be determined
Solution:
A > Z/C > Z/C > W > X

Directions (9): Question consists of five statements followed by five conclusions. 
Consider the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions does not logically follow from the given statements using all statements together.

Q9. Statements: 
All book are copy.
Some copy are kite.
No kite are Thread.
All thin are Fat.
Some Thin are Thread.
 Conclusions:
Some copy is not Thread.
Some thread is Fat.
All kite being fat is a possibility.
All book can be Thread.
All copy being Thread is a possibility.
Solution:

Directions (10-10): In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions. Give answer 

Q10. Statements 
 P≤ Q< C; P≥ D; C ≤ F; Q≤L>M
Conclusions 
I. D ≤ C
II. L > D
III. Q < F
if only conclusion I is true
if only conclusion II is true
if only conclusion III is true
if all conclusion I, II, III are true
if no conclusion is true
Solution:
I. D ≤ C(Not True)
II. L > D(Not True)
III. Q < F(True)

Directions (11-15): In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below each sentence, there are five options and each blank is to be filled with the same word given below to make the sentence correct. Fill up the sentences with the correct word. 

Q11. (I) An ........ of greed had taken over the government. 
(II) The ........ at work has been decidedly grim since the pay cuts were implemented.
ethos
norms
principles
situations
conditions
Solution:
ethos- the character or fundamental values of a person, people, culture, or movement

Q12. (I) The ......... old piece of junk. 
(II) Feeding and harnessing the .......... mules wasn't exactly the highlight of her day.
troublesome
cantankerous
pandemonium
commotion
barbarous
Solution:
cantankerous- ill-tempered

Q13. (I) She unwrapped the paper to ........ seven gold coins. 
(II) His door flew open to ........ a huge, furry monster with fangs.
reveal
conceal
hide
disguise
sham
Solution:
reveal- to uncover or to show or to disclose

Q14. (I) South of Khartum, in September 1883, under Hicks Pasha, a ........... retired Indian Army officer, to vanquish the Mahdi. 
(II) More than one unsuccessful attempt was made to relieve Sir Harry; but his .......... spirit was equal to the occasion.
dashing
coward
audacious
fearful
dauntless
Solution:
dauntless- fearless

Q15. (I) This phenomenon is known as ........... of the floral axis. 
(II) The ovary and testes are heaped-up masses of red or yellow cells due to a .......... of the cells lining the coelom.
pilferage
penultimate
proliferation
punitive
division
Solution:
proliferation- multiplication

Q16. Train – A crosses a stationary train – B in 45 seconds and a pole in 13 seconds with the same speed. The length of the train – A is 260 metres. What is the length of the stationary Train-B?
360 metres
260 metres
640 metres
460 metres
620 metres
Solution:

Q17. Three persons start walking together and their steps measure 40 cm, 42 cm and 45 cm respectively. What is the minimum distance each should walk so that each can cover the same distance in complete steps?
25.2 m
25.4 m
25.8 m
26 m
26.5 m
Solution:

Q18. A train crosses a platform and a tunnel in 18 and 32 seconds respectively. The speed of the train and length of the train are 45 kmph and 140 metres respectively. Find the length of platform is approximately what percent less than the length of tunnel?
72%
67%
82%
61%
51 %
Solution:

Q19. A 200 m long train passes a cycler, running in the same direction at 12 km/hr, in 10 second and a car travelling in the same direction in 15 s. At what speed is the car travelling (length of both the cycler and car is negligible)?
36 km/hr
30 km/hr
34 km/hr
32 km/hr
28 km/hr
Solution:

Q20. Two trains, 100 km apart, travel towards each other on the same track. One train travels at 40 km/hr; the other travels at 60 km/hr. A bird starts flying at a speed of 90 km/hr, at the same location of the faster train. When it reaches the slower train, it turns around and flies in the opposite direction at the same speed. When it reaches the faster train, again it turns around and so on. When the two trains collide, how much distance has the bird flown?
90 km
45 km
180 km
135 km
145 km
Solution:
Since the trains are 100 km apart, and the trains are travelling towards each other at 40 and 60 km/hr, the trains will collide in one hour. The bird must be flying at 90 k/hr during this time, so the bird travels 90 km.

               




You May Also Like to Read: 

          



Print Friendly and PDF