Test of the Day for Dena Bank PO Exam 2018: 23rd May 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for Dena Bank PO Exam 2018: 23rd May 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena Bank PO 2018. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. Dena Bank PO Exam 2018 is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.


Q1. Who has re-elected as President of Nepal for a second term in office with an overwhelming majority?
Arzu Rana Deuba
Kumari Laxmi Rai
Onsari Gharti Magar
Bidya Devi Bhandari
Khadga Prasad Oli
Solution:
Nepal’s first woman President Bidya Devi Bhandari was re-elected for a second term in office with an overwhelming majority. Incumbent President Bhandari, the Left alliance’s candidate, was elected with more than a two-thirds majority as she defeated her Nepali Congress (NC) rival Kumari Laxmi Rai in the presidential election.

Q2. Name the country, which has approved the national policy of its atomic energy programme, as the kingdom prepares to award contracts for its first nuclear power plants recenty.
Saudi Arabia
Qatar
Finland
Sweden
Denmark
Solution:
Saudi Arabia's Cabinet has approved the national policy of its atomic energy programme, as the kingdom prepares to award contracts for its first nuclear power plants. The policy insists on limiting nuclear activities to peaceful purposes and calls for enhanced safety measures as well as the use of best practices for radioactive waste management.

Q3. A signed hardcover copy of Nobel laureate Rabindranath Tagore's _____________________________ the English translation of his famous Bengali play 'Raja' - has been sold for USD 700 at an auction in the US.
Lecture on Lord Cross's India Bill
A pamphlet on Ram Mohan Roy
The King of the Dark Chamber
The Songs of Bhanushingho Thakur
The Pedlar from Kabul
Solution:
A signed hardcover copy of Nobel laureate Rabindranath Tagore's 'The King of the Dark Chamber'- the English translation of his famous Bengali play 'Raja' - has been sold for USD 700 at an auction in the US.

Q4. Name the Hindi film actor, who seen in films like Haider and Raees, died due to a heart attack recently?
Akhilendra Mishra
Narendra Jha
Rishi Kapoor
Shrivallabh Vyas
Raghubir Yadav
Solution:
Hindi film actor Narendra Jha, seen in films like Haider and Raees, died due to a heart attack. He was 55. Born and brought up in Delhi, Narendra also featured in films like Mohenjo Daro and Kaabil. He worked with iconic filmmakers like Shyam Benegal in the film Netaji Subhas Chandra Bose: The Forgotten Hero.

Q5. How much disinvestment target has been set for Financial Year 2018-19?
Rs.72,500 crore
Rs.50,000 crore
Rs.70,000 crore
Rs.60,000 crore
Rs.80,000 crore
Solution:
The Finance Minister announced that 2017-18 disinvestment target of Rs.72,500 crore has been exceeded and expected receipts of Rs.1,00,000 crore. He set disinvestment target of Rs.80,000 crore for 2018-19.

Directions (6-10): Study the information and answer the following questions: 
In a certain code language 
 " you had leave India " is coded as " L2% Z19% V15% M18% "
 " one hand press your " is coded as " M12% Z19* I11% L2*"
 " should come for event " is coded as " S8* L24* L21% E22% "

Q6. What is the code for ‘enhance’ in the given code language?
N22%
M2%
M22*
M22%
None of these
Solution:
(6-10)
These are the latest pattern of coding-decoding questions. In these questions we are applying following concept: -


Q7. What is the code for ‘former’ in the given code language?
L21*
M21*
L2*
L21%
None of these

Q8. What is the code for ‘country’ in the given code language?
M24%
K24%
L24%
J24%
None of these

Q9. What is the code for ‘introduce’ in the given code language?
M18*
N18%
M1%
M18%
None of these

Q10. What is the code for ‘arrived’ in the given code language?
J26%
I2%
I26%
K26%
None of these

Q11. Speed of a boat in still water is 120% of its upstream speed in a river. After covering 105 km downstream it returns and covers 28 (4/7)% of distance covered in downstream. If time taken in downstream is 3 hours more than time taken in return trip then find the normal speed of current.
2 km/hr
2.5 km/hr
3 km/hr
4 km/hr
3.5 km/hr
Solution:

Q12. A, B and C invested on amount of 700, 500 and 1200 in an business for 1 year. If they invested more amount in the ratio 3 : 2 : 5 at the end of six months and total profit obtained at the end of year is Rs. 10,000 then find the profit share of C
2500
5000
3000
4000
6500
Solution:
Since initial investment is in the ratio 7 : 5 : 12 means sum of investment of A and B equal C and more amount invested at the end of first quarter also shows that sum of investment of A and B equal C.
So profit of C will be half of total profit of C


Q13. Veer bought some chairs and tables from a shopkeeper which are in ratio 9 : 8. Marked price of a chair and a table is in ratio 5 : 7 shopkeeper gives discount of 20% and 25% on chairs and tables respectively. If total discount offered is 4600 Rs. Find the total selling price of chairs
6000
4800
3600
7200
5000
Solution:
Let number of chairs and table bought be 9y and 8y respectively.
And marked price of chairs and tables equal 500x and 700x


Q14. Wheat of x Rs./kg is mixed with wheat of y Rs./kg in the ratio 2 : 3. On selling the mixture at 49 Rs./kg there is a gain of 16 (2/3)% If the quantity in which they were mixed is reversed and selling price remains same, then gain percent becomes 550/19%. What is the volume of ‘x’.
25 Rs./kg
30 Rs./kg
28 Rs./kg
32 Rs./kg
20 Rs./kg
Solution:

Q15. A contains mixture of two liquids A and B in the ratio 5 : 3. If 8 litre of the mixture is taken out and replaced with B type liquid, then ratio of liquid A to liquid B in can become 1 : 1. Find the initial quantity of mixture in the Can.
40 L
30 L
35 L
24 L
48 L
Solution:

Directions (16-20): In each of the questions given below a sentence is given which is divided into 5 parts. It is then followed by 5 options which give the sequence of the correct parts. Choose the option which gives the correct sequence of the grammatically correct parts. If all the parts are grammatically correct or if the correct sequence is not given in the option choose option (e) as the correct choice. 

Q16. Mr. Prabakaran, who secured the 101 rank in the UPSC civil services(A)/ examination, has been facing financial problems(B)/ for many years, but never miss(C)/ an opportunity to invest in(D)/ books in pursuit of his goals(E).
BCDE
ACDE
ABDE
ABCE
None of the above
Solution:
ABDE; 'for many years, but never missed' is the correct alternative as it should be in past form.

Q17. During his visits to the bank, he says(A)/, security personnel used to prevent(B)/ him from even talking to(C)/ the manager, as he used to request(D)/ him of more time to repay the loan(E).
ABCE
ABCD
BCDE
ACDE
None of the above
Solution:
ABCD; 'him for more time' should come here as 'for' is the correct preposition that should replace 'of'.

Q18. The reptile belongs to a family of snakes found only in(A)/ peninsular India and Sri Lanka(B)/. They are non-venomous, burrowing and mostly(C)/ earthworm-eating, and are called shieldtails after the large(D)/, flat tips of their tails, which make them appear almost sliced up(E).
ABCE
BCDE
ACDE
ABCD
None of the above
Solution:
ABCD; 'sliced up' means to cut something or someone into pieces 'sliced off' means to remove something by cutting it Thus, 'sliced off' is the correct replacement.

Q19. New species of snakes(A)/ are being discovered(B)/ worldwide too, and Central and South America are(C)/ considered the regions(D)/ to the highest snake diversity(E).
ABCD
BCDE
ACDE
ABCE
None of the above
Solution:
ABCD; 'to' will get replaced by 'with' as the regions which have been mentioned in the context of the statement are considered the regions with the highest snake diversity.

Q20. Regional parties and several civil(A)/ society members condemned the(B)/ attack the tourist(C)/, the second such(D)/ incident in a fortnight(E).
ACDE
ABDE
ABCE
BCDE
None of the above
Solution:
ABDE; 'attack on the tourist' is the correct replacement.

               




You May Also Like to Read: 

          




Print Friendly and PDF