Test of the Day for Dena Bank PO Exam 2018: 26th May 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for Dena Bank PO Exam 2018: 26th May 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena Bank PO 2018. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. Dena Bank PO Exam 2018 is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.


Q1. World Consumer Rights Day is celebrated globally on _________________.
10th March
15th March
20th March
25th March
28th March
Solution:
World Consumer Rights Day is celebrated globally on 15th March. It is an awareness day and theme for this year's WCRD 2018 is ‘Making Digital Marketplaces Fairer’.

Q2. Germany’s Parliament elected Angela Merkel as chancellor, putting an end to nearly six months of political drift in Europe’s biggest economy. This is her ___________ term.
6th
5th
3rd
4th
2nd
Solution:
Germany’s Parliament elected Angela Merkel for her fourth term as chancellor, putting an end to nearly six months of political drift in Europe’s biggest economy. Lawmakers voted 364-315 to re-elect Merkel, Germany’s leader since 2005, who ran unopposed.

Q3. India and Madagascar have signed an umbrella agreement in the field of _____________.
Science and Technology
Agriculture
Defence
Horticulture
Higher Education
Solution:
India and Madagascar have signed an umbrella agreement in the field of defence. Under the agreement, both the countries will explore various ways of co-operation in the field of defence. An amended air service agreement was also signed to support efforts towards improving connectivity between the two countries.

Q4. In which of the following country, President Ram Nath Kovind has recently inaugurated World Hindi Secretariat?
Oman
Indonesia
Malaysia
Japan
Mauritius
Solution:
President Ram Nath Kovind has inaugurated World Hindi Secretariat in Mauritius capital, Port Louis. The Secretariat is fully financed by India and a grant of 33 crore rupees was provided. The land was provided by the Mauritius government.

Q5. In Union Budget 2018-19 FM Arun Jaitley has proposed to revise emoluments for the President to how much amount?
Rs. 10 lakh per month
Rs. 7 lakh per month
Rs. 5 lakh per month
Rs. 3 lakh per month
Rs. 16 lakh per month
Solution:
The Budget proposes to revise emoluments to Rs.5 lakh for the President, Rs 4 lakhs for the Vice President and Rs.3.5 lakh per month to Governor. These emoluments were last revised in 2006.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below. 
Seven students A, B, C, D, E, F and G of Ryan International School studies in class IX, X and XI Std. with at least two students in each class. Each of them likes different colours viz. Blue, Red, Black, Purple, Pink, Yellow and Green but not necessarily in the same order. D likes Black colour and studies in the class with the one who likes Yellow colour. A likes Blue colour and studies in class IX with only one student who likes Purple colour. F likes pink colour and studies in class X. C studies in the same class with G, who likes Green colour. E does not like yellow colour. The one who likes yellow colour does not studies in class X.

Q6. Which colour does B like?
Red
Yellow
Green
Blue
None of these
Solution:
(6-10)

Q7. G studies in which class?
XI
IX
X
Data inadequate
None of these

Q8. What is C’s favorite colour?
Green
Blue
Purple
Black
Red

Q9. Which of the following combinations of Student – Class-Colour is correct?
C – XI – Red
D – X – Black
G – X – Yellow
B – XI – Yellow
None is correct

Q10. Which of the following groups of student study in class X?
FCG
ECG
EAG
Data inadequate
None of these

Q11. Sita, Gita and Rita start a beauty parlour by investing initial sum in the ratio of 3 : 5 : 7. After five months, Sita invested an additional sum equal to two-fifth of Gita’s initial investment and Rita withdrew a sum equal to two-third of sita’s initial investment. After a year, if Sita’s share in the profit was Rs.21,600 what is the total profit?
76,670
75,760
77,760
72,840
None of these
Solution:

Q12. A man P alone can complete a work in 48 days. Another man Q has working efficiency three times of P. They started working together. After working 3 days P leaves and another person R whose efficiency is two times that of P joins Q. In how many days the remaining work will be completed?
8.8 days
7.2 days
5.6 days
4.8 days
None of these
Solution:

Q13. A shopkeeper has goods of worth Rs. 6000. He sold half of the goods at a gain of 12%. At what profit per cent should he sell the remaining half of the stock so that he gets 18% profit on the whole?
25%
24%
18%
8%
None of these
Solution:

Q14. A 210-metre long train crosses a man running at 9 kmph in opposite direction in 6 seconds. Find the speed of the train.
58 kmph
97 kmph
107 kmph
117 kmph
None of these
Solution:

Q15. Average score of a cricketer in 13 matches is 42 runs. If the average score in the first 5 matches be 54 runs, what is the average score in the last eight matches?
36.5
34.5
35.4
38
None of these
Solution:

Directions (16-20): The following statements have two blanks which are to be filled with the options given below. Choose the correct combination which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement. If none of the combinations makes an impact, choose (e) i.e. “No combination fits” as your answer. 

Q16. The Indian political class is overwhelming male, but the worrying thing is that it remains........... blind to its privilege and entitlement. That reflects in policy as well as the .......... small number of women in Indian political life.
amazingly, decreasingly
unhappily, joyfully
distressingly, woefully
hardly, emotionally
No combination fits
Solution:
distressingly: to cause strain, anxiety and suffering to
 woefully: in a manner expressing sorrow
 these two sentences fit correctly into the statement.

Q17. India cannot have a banking sector which is ......... and a set of bankers who are ........ to lend when the upturn comes.
active, willing
strong, cheerful
unsteady, dislike
hobbled, loath
No combination fits
Solution:
hobbled: restrict the development of
 loath: unwilling or reluctant

Q18. If the airlines fail to inform their passengers of the ..........., then such passengers will be entitled for a ............ in addition to the ticket refund.
cancellation, compensation
rejection, consumption
cancel, sum
ticket, feedback
No combination fits
Solution:
compensation: something that counterbalances a loss

Q19. Going for a run may seem overwhelming or ........... just to think about before you begin, but if you can ......... up the energy to start jogging, you'll often find that you become more motivated to finish as you go.
disgusting, surpass
exhausting, muster
tiring, gather
lucrative, compile
No combination fits
Solution:
exhausting: making one feel very tired
 muster: collect or assemble

Q20. Exercising .......... and getting proper nutrition will help, but these actions only ............ improve sleep intensity.
constantly, slowly
regularly, simply
irregularly, intentionally
consistently, indirectly
No combination fits
Solution:
consistently: in every case and in every occasion, invaraibly

               




You May Also Like to Read: 

          




Print Friendly and PDF

No comments