Test of the Day for Dena Bank PO Exam 2018: 3rd May 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for Dena Bank PO Exam 2018: 3rd May 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena Bank PO 2018. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. Dena Bank PO Exam 2018 is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.


Q1. India is all set to become the 69th member of the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD). Who is the President of EBRD?
Gavin Anderson
Alistair Clark
Suma Chakrabart
Joseph B. Eichenberger
Nigel Kerby
Solution:
India is all set to become the 69th member of the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) after shareholders of the international financial institution gave their nod to the country’s candidature. Suma Chakrabarti is the President of the European Bank for Reconstruction and Development.

Q2. Name the country that has become India’s biggest crude oil supplier in financial year 2017-18.
Saudi Arabia
Iraq
Iran
The UAE
Kuwait
Solution:
Iraq has become India’s biggest crude oil supplier by overtaking Saudi Arabia with a wide margin in financial year 2017-18.

Q3. Name the city that has become the first state to enact its own net-neutrality requirements after U.S. regulators repealed Obama-era rules designed to keep the internet an even playing field.
New York
Florida
California
Washington
Texas
Solution:
Washington has become the first state to enact its own net-neutrality requirements after U.S. regulators repealed Obama-era rules designed to keep the internet an even playing field.

Q4. Name the company that has inked its first renewable energy deal in India for powering its new facility in Bengaluru.
Microsoft
Google
Genpact
Infosys
TCS
Solution:
Tech giant Microsoft has inked its first renewable energy deal in India for powering its new facility in Bengaluru. The facility, which will be operational starting June, is spread over 5.85 lakh square feet.

Q5. What is the meaning of GVA?
Gross Van Added
Gross Value Added
General Value Added
Gross Value Agency
Gross Value Adjust
Solution:
GVA stands for Gross Value Added.

Q6. If the given statements “ A>B≤C>D>E , B>F ,G>D” are true , then which of the following option is correct? 
(I) F > E 
(II) G > B 
(III) B ≥ G 
(IV) A > F
Only II follows
Only I follows
Only IV follows
Only II and IV follow
None of the these
Solution:
I.F>E(false) II.G>B(false) III.B≥G(false) IV. A>F(true)
Either II or III and IV follows.

Q7. What should come in place of ? in “ J<L>M=R?C≥E” to make “L>E” true and “R>E “ false?
>
=
<
none of these

Q8. Raman starts walking from point A towards B, which is 4km east of A. Then he turns to his right and walks 3 km again takes a left turn and walks 3km to reach point D. Sohan walks towards west for 6 km and finally takes a left turn and walks 9km to reach point D. What is the shortest distance between Raman’s initial point and Sohan ’s initial point?
10km
√205 km
√102 km
12km
14 km
Solution:

Q9. A row consists of certain number of persons facing north. A is 4th from the left end and B 5th from the right end. Also, there are 2 persons between them. What is the total number of persons in the row?
10
12
11
can’t be determined
15

Q10. In the question given below are some statements followed by two conclusions. Taking statement to be true even if they seem to be at variance with commonly known fact, mark the correct options below. 
 Statements: 
 All physics is biology
 Some physics is Maths
 No biology is chemistry
Conclusion: 
 I. Some chemistry can be Maths
 II. Some physics are chemistry.
Only I follow
Only II follows
Either I or II follows
Neither I nor II follows
Both I and II follows
Solution:

Q11. The ratio of present ages of P and Q is 8 : 5. After 4 years their ages will be in the ratio 4 : 3 respectively. What will be the ratio of P’s age after 7 years from now to Q’s age now?
3 : 2
1 : 2
2 : 1
3 : 1
1 : 3
Solution:

Q12. Monthly salary of Dex is ¼ th of his father’s monthly salary. Dex’s sister’s monthly salary is 2/5th of their father’s monthly salary. Dex’s sister pays Rs 12,800, which is ¼th of her monthly salary as study loan. Savings and expenses made out of the monthly salary by Dex are in the respective ratio of 3 : 5. How much does Dex save each month?
Rs 12,000
Rs 10,600
Rs 10,400
Rs 12,600
Rs 12,400
Solution:

Q13. Three pots have the same volume. The ratio of milk and water in first, second and third pots is 3 : 2, 7 : 3 and 11 : 4 respectively. If the liquid of three pots is mixed, then the ratio of milk and water in the mixture is
61 : 29
61 : 30
5 : 4
29 : 61
4 : 5
Solution:

Q14. The weight of a circular disc varies as the square of its radius when the thickness remains the same. It also varies as the thickness when the radius remains the same. Two discs have their thickness in the ratio of 9 : 8. The ratio of the radii, if the weight of the first is twice that of the second, is
4 : 3
5 : 2
2 : 1
1 : 2
3 : 4
Solution:

Q15. The cost of an article (which is composed of raw materials and wages) was 3 times the value of the raw materials used. The cost of raw materials increased in the ratio 3 : 7 and wages increased in the ratio 4 : 9. Find the present cost of the article if its original cost was Rs 18.
Rs 41
Rs 30
Rs 40
Rs 46
Rs. 36
Solution:

Directions (16-20): In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below each sentence, there are five options and each blank is to be filled with the same word given below to make the sentence correct. Fill up the sentences with the correct word. 

Q16. (I) The genital ducts open on the .......... somite. 
(II) Distinctive feature of the genus is the great fore-and-aft length of the .......... premolar in both jaws.
order less
sequential
consecutive
penultimate
lasting
Solution:
penultimate- second to last

Q17. (I) They ........... in size; they do not, however, die. 
(II) The majorities behind the government began to .......... and agitation started to grow.
dwindle
increase
expand
enlarge
cheat
Solution:
dwindle- to decrease or to shrink

Q18. (I) Lana sank to the ground, too ......... to register what to do next. 
(II) He was probably too .......... to think of that yet, but it would come.
gazed
stared
gaped
shocked
adored
Solution:
shocked- surprised, startled or confused

Q19. (I) He almost winced at the ......... in her tone. 
(II) We tackle our work; professionally and without .......... to one another in spite of a pall of indecision that oft times seeps in like a chill from a leaky window frame.
affection
rancor
love
amity
sympathy
Solution:
rancor- hatred

Q20. (I) Jackson lost ........... in remembering her. 
(II) Her ............ was on the clothes, and he tried not to smile as she spent a minute petting a sweater.
distraction
focused
decision
consciousness
concentration
Solution:
concentration- focus or determination

               




You May Also Like to Read: 

          



All India Mock Test for Railway Group-D & ALP/ Technicians Exam 2018

Last Date to Register: 4th May | REGISTER NOW!!



Print Friendly and PDF