Test of the Day for Dena Bank PO Exam 2018: 6th May 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for Dena Bank PO Exam 2018: 6th May 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena Bank PO 2018. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. Dena Bank PO Exam 2018 is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.


Q1. What is the theme of National Science Day (NSD) 2018?
Science for Human Development
Science and Technology for Ethical Development
Role of Women in Science
Science and Technology for a Sustainable Future
None of the given theme is true
Solution:
National Science Day (NSD) is celebrated every year on 28 February. The theme of NSD-2018 is “Science and Technology for a Sustainable Future”.

Q2. The Reserve Bank of India raised the exposure limit under Exchange Traded Currency Derivatives (ETCD) trading for residents and foreign portfolio investors (FPIs) to ___________ across all currency pairs involving the Indian rupee.
USD 250 million
USD 100 million
USD 200 million
USD 180 million
USD 150 million
Solution:
The Reserve Bank of India raised the exposure limit under Exchange Traded Currency Derivatives (ETCD) trading for residents and foreign portfolio investors (FPIs) to USD 100 million across all currency pairs involving the Indian rupee.

Q3. Name the lender that has partnered with Celebrus Capital Ltd to offer CSB’s customers online trading and demat services.
Catholic Syrian Bank Ltd
Katoak Mahendra Bank
Karur Vyasya Bank
IDBI Bank
HDFC Bank Ltd
Solution:
Catholic Syrian Bank Ltd and Celebrus Capital Ltd have announced a new partnership to offer CSB’s customers online trading and demat services. With this partnership, CSB’s customers can open a Celebrus trading account free of cost and also enjoy preferred rates on brokerage charges/ AMC fees on the demat account.

Q4. The Chilika Lake has emerged as the single largest habitat of Irrawaddy dolphins in the world with the spotting of 155 such animals. This lake is situated in ______________.
Jammu & Kashmir
Himachal Pradesh
Assam
Karnataka
Odisha
Solution:
The Chilika lake in Odisha has emerged as the single largest habitat of Irrawaddy dolphins in the world with the spotting of 155 such animals, according to the Chilika Development Authority (CDA).

Q5. As announced in the budget session, what is the worth of the Indian Economy?
3.5 trillion
4.5 trillion
5.5 trillion
1.5 trillion
2.5 trillion
Solution:
Indian economy is a $2.5 trillion economy. India is expected to become the fifth largest economy very soon. Indian society, polity and economy have shown remarkable resilience in adjusting to structural reforms.

Directions (6-10): In each of the questions below. Some statements are given followed by conclusions/group of conclusions numbered I and II. You have to assume all the statements to be true even if they seem to be at variance from the commonly known facts and then decide which of the given two conclusions logically follows from the information given in the statements.

Q6. Statements: 
Some A are not B
All B are D
Some E are D
Conclusions: 
I. Some D are not A is a possibility
II. All E are D
If only conclusion I follows
If only conclusion II follows
If either I or II follows
If neither I nor II follows
If both I and II follow
Solution:

Q7. Statements: 
All B are C
Only K are B
Some E are K
Conclusions: 
I. No E is C
II. All E are C is a possibility
If only conclusion I follows
If only conclusion II follows
If either I or II follows
If neither I nor II follows
If both I and II follow
Solution:

Q8. Statements: 
All E are F
No A is G
No F is A
Conclusions: 
I. No G is F
II. No E is G
If only conclusion I follows
If only conclusion II follows
If either I or II follows
If neither I nor II follows
If both I and II follow
Solution:

Q9. Statements: 
Some A are not K
Some K are not C
All C are D
 Conclusions: 
I. All C can A
II. All K can D
If only conclusion I follows
If only conclusion II follows
If either I or II follows
If neither I nor II follows
If both I and II follow
Solution:

Q10. Statements: 
 All B are A
 Some D are C
 No A is D
Conclusions: 
I. Some D are not A is a possibility
II. Some B are C
If only conclusion I follows
If only conclusion II follows
If either I or II follows
If neither I nor II follows
If both I and II follow
Solution:

Q11. Ratio of cost price to selling price of an article is 5 : 6. If 20% discount is offered on marked price of article then marked price is what percent more than cost price?
100/3%
50%
40%
200/3%
60%
Solution:

Q12. Ramesh has 20% savings with him from his monthly salary. If expenditure on clothing is 25% of overall expenditure and his total expenditure except clothing is 3600 then find his saving.
1000
1500
1600
1200
900
Solution:

Q13. A milkman has 20 L of pure milk. He sells 5 L of it at profit of 20% and he mixes 5 L water in remaining quantity of milk. If he sells whole quantity of mixture at cost price then find his overall percentage profit?
25%
20%
24%
28%
30%
Solution:

Q14. A bus starts off from a station at 9 A.M at a speed of 90 km/hr. After 1 hour reduces its speed by 33 1/3%. If person on car sets off from the same station at 10 AM on the same day from which bus started and moves in the direction in which bus is moving then what should be the speed of car so that it overtakes bus at 12 Noon.
105 km/hr
90 km/hr
75 km/hr
80 km/hr
120 km/hr
Solution:

Q15. Average age of A, B and C is 10 years less than age of C. If ratio of age of A, B and C is 3 : 4 : 5 then what is the sum of age of A & C.
80 years
70 years
85 years
78 years
72 years
Solution:

Direction (16-20): Which of the following phrases (I), (II), and (III) given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct. Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e., “No correction required” as the answer. 

Q16. We have to think what kind of society we are becoming. It is our collecting responsibility to ensure such a thing does not happen to any girl or woman.
(I) our collective responsibility to ensure
(II) our collection responsibility to ensured
(III) our collected responsibility to ensuring
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I)&(III)
No correction required
Solution:
‘our collective responsibility to ensure’- The given statement is about responsibility which should be preceded by an adjective rather than a verb i.e. ‘collective’

Q17. Recently one child became the target of a heinous and barbaric crime, which nobody could ever imagined.
(I) nobody can never imagine
(II) none can ever imagine
(III) nobody could ever imagine
Only (I)
Only (II)
Only (III)
All are correct
No correction required
Solution:
‘nobody could ever imagine’- as ‘nobody’ is itself a negative pronoun so it shouldn’t be followed by the ‘never’. Moreover, modal is always followed by the first form of verb.

Q18. It has created an impression in the minds of the general public that corruption and other forms of malpractices are adversely affects one of the most popular sports played in India.
(I) have adversely affect
(II) are adversely affecting
(III) are adverse affected
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (II)&(III)
No correction required
Solution:
‘are adversely affecting’- Since, the subject is ‘forms’ which is plural, it should then be followed by the plural verb .i.e. ‘are’. Moreover, the context of the latter part of the statement is in continuous tense. Thus, ‘affecting’ is the best suited alternative here.

Q19. The decision is taking politically and we returned all the security guards to the government today.
(I) The decision was taken politically
(II) The decision is taken politically
(III) The decision will be taken politically
Only (I)
Only (II)
Only (III)
All are correct
No correction required
Solution:
‘The decision is taken politically’- as the latter part of the sentence is in simple past, so the preceding part should be in simple present tense.

Q20. The two sides also signing a statement of shared values, emphasising support for a global outlook and commitment to a rules-based international system.
(I) also signed a statement of
(II) also signs a statement of
(III) also sign a statement in
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I)&(II)
No correction required
Solution:
‘also signed a statement of/ also signs a statement of’- both given alternatives are the suitable which are grammatically correct and make a meaningful sense.

               



You May Also Like to Read: 

          

All India Mock Test for Railway Group-D & ALP/ Technicians Exam 2018



Print Friendly and PDF

No comments