Test of the Day for Dena Bank PO Exam 2018: 9th May 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for Dena Bank PO Exam 2018: 9th May 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena Bank PO 2018. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. Dena Bank PO Exam 2018 is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.


Q1. It was pointed out that the ROSL has increased exports of readymade garments (man-made fibers) by about 16 per cent but not of others. What is the meaning of "L" in ROSL?
Least
Level
Levies
Labour
Lease
Solution:
It was pointed out that the Rebate of State Levies (ROSL) has increased exports of readymade garments (man-made fibers) by about 16 per cent but not of others.

Q2. According to Economic Survey 2017-18, which states has the greatest number of GST registrants?
Maharashtra, Madhya Pradesh, Tamil Nadu and Gujarat
Telangana, Uttar Pradesh, Tamil Nadu and Gujarat
Maharashtra, Uttar Pradesh, West Bengal and Gujarat
Maharashtra, Uttar Pradesh, Tamil Nadu and Gujarat
Maharashtra, Uttar Pradesh, Tamil Nadu and Haryana
Solution:
Maharashtra, UP, Tamil Nadu and Gujarat are the states with the greatest number of GST registrants. UP and West Bengal have been large increases in the number of tax registrants compared to the old tax regime, it points out. The findings suggest that the distribution of the GST base among the states is closely linked to the size of their economies, allaying fears of major producing States that the shift to the new system would undermine their tax collections.

Q3. Union Minister for Road Transport & Highways Nitin Gadkari has announced that soon there will be no human interface in granting driving licenses to heavy vehicle drivers in the country. For this he has launched an app named ______________.
Navyug Yatra App
Mangal Yatra App
Shubh Yatra App
None of the given option is true
Sukhad Yatra App
Solution:
Union Minister for Road Transport & Highways Nitin Gadkari has announced that soon there will be no human interface in granting driving licences to heavy vehicle drivers in the country. He has launched the scheme for District Driving Training Centres in New Delhi. The Minister also launched Sukhad Yatra mobile App and Toll-free Emergency number (1033) for highway users.

Q4. International Women’s Day is a worldwide event which is celebrated on __________ to mark the achievements of women everywhere.
06 March
16 March
08 March
10 March
02 March
Solution:
International Women’s Day (08th March) is a worldwide event that celebrates the achievements of women everywhere. This year’s celebration comes at the heels of an unprecedented movement for women’s rights as 2018 marks 100 years since women gained the vote after the suffragette movement. There have also been global campaigns in the form of #MeToo and #TimesUp – bringing sexual harassment and equal pay to the forefront of the agenda. International Women's Day 2018 campaign theme is #PressforProgress.

Q5. Name the Architect who has become the first Indian to win the Pritzker Prize, the highest award in architecture.
Laurie Baker
Balkrishna Vithaldas Doshi
Raj Rewal
Charles Correa
Hafeez Contractor
Solution:
Architect Balkrishna Vithaldas Doshi has become the first Indian to win the Pritzker Prize, the highest award in architecture. Calling the 90-year-old's works "poetic", the foundation commended him for respecting the eastern culture and working towards enhancing the quality of life in India.

Directions (6-7): Each of these questions is based on the following information: 
(i) M % N means M is the son of N.
(ii) M @ N means M is the sister of N.
(iii) M $ N means M is the father of N.

 Q6. Which of the following shows the relation that C is the granddaughter of E?
C % B $ F $ E
B $ F $ E % C
C @ B % F % E
E % B $ F $ C
None of these
Solution:

Q7. Which of the following shows the relation that Q is the daughter of S?
S @ P $ Q
Q @ P % S
Q $ S @ P
None of these
Q @ S @ P
Solution:
P is the son of S and Q is the sister of P. So Q is the daughter of S.

Q8. One morning Udai and Vishal were talking to each other face to face at a crossing. If Vishal's shadow was exactly to the left of Udai, which direction was Udai facing?
East
West
North
South
None of these
Solution:

Q9. If South-East becomes North, North-East becomes West and so on. What will West become?
North-East
North-West
South-East
South-West
None of these
Solution:

It is clear from the diagrams that new name of West will become South-East.

Q10. Kanmani ranked sixteenth from the top and twenty ninth from the bottom among those boys who passed an examination. Six boys did not participate in the examination and five failed in it. How many boys were there in the class?
35
45
50
55
60
Solution:
Number of boys who passed = (15 + 1 + 28) = 44
 Total number of boys in the class = 44 + 6 +5 = 55.

Directions (11-15): What should come in place of the question mark (?) in following number series problems? 

Q11. 4, 8, ?, 42, 91, 212
16
34
25
22
17
Solution:

Q12. 5616, 1872, 468, 156, ?, 13
39
52
26
65
78
Solution:
Pattern is ÷3, ÷4, ÷3, ÷4, ……

Q13. 119, 176, 260, 371, 509, ?
674
628
672
703
670
Solution:

Q14. 4, 10, 40, 190, 940, ?
4690
2930
5140
3680
4960
Solution:

Q15. 123, 129, 147, 185, 251, ?
365
323
353
335
533
Solution:

Directions (16-20): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. 

Q16. (A) This is why the Sanskrit scholar V.S. Sukthankar at the Bhandarkar Oriental Research Institute, 
(B) A committee may be asked to assess what the historian has written. 
(C) Assigning texts such as the Mahabharata and the Ramayana to particular dates is always complicated and becomes controversial as these kinds of texts, often called epics, are rarely written at a specific date since they tend to be added to at various points in time. 
 (D) History is generally not written by committees but by individual historians. 
 (E) who edited the critical edition of the Mahabharata, gave a span of time [of when the epic was written and added to] from 400 BC to 400 AD.
DBACE
DACBE
DCABE
DEABC
DBCAE
Solution:
DBCAE

Q17. (A) with a common thread binding them: passion for music. 
(B) Over the weekend, Trooze, a newly-formed startup, 
 (C) An architect, an engineer and a student walked into a café. Hold on, 
 (D) this isn’t the beginning of a joke, but of a memorable evening at Aegam in Gowrivakkam near Tambaram. 
 (E) brought together twenty-somethings from different fields
CDBEA
CDABE
CEABD
CBADE
CADBE
Solution:
CDBEA

Q18. (A) Readers are free to ascribe and posit their own levels of subjectivity or objectivity to this interview. 
 (B) I wish to make it abundantly clear that the answer to that question is a resounding ‘Yes’. 
 (C) For a musician, who routinely attracts gushing praise from fans, critics and musicians alike, I can afford to remain understated. 
(D) If it helps, I can only plead in extenuation that it is far more difficult for a close relative to conduct such an interview than it would be for an outsider. 
 (E) Will there be an obvious bias towards the subject?
EADCB
EDCBA
EBDCA
EBADC
ECDBA
Solution:
EBADC

Q19. (A) With equal attention bestowed upon every suite, the alapana acquired a chiaroscuro of shadja-varja sancharas that balanced out the ravai phrases at the tara sthayi. 
 (B) Banking on a rich timbre warmed by depth and enhanced by an effortless traverse across octaves, 
 (C) It was a well-rounded essay, yet one that left you with the feeling that the artiste was capable of more. 
(D) vocalist R. Ashwath Narayanan embarked on a Thodi alapana, at his concert in Chennai, that was a judicious blend of vilamba and madhyama kala prayogas buttressed by sturdy pidis.  
(E) Voice stood the artiste in good stead with evenness in tone evident in three sthayis.
BDECA
BDEAC
BEDAC
BCEDA
BADEC
Solution:
BDEAC

Q20. (A) The idea has lost its novelty, but there was a time when stating it had to come with proof. 
 (B) That a woman could love and hate and have the same virtues and vices as a man rarely found its way into Malayalam cinema. 
(C) That a woman equalled a man was a revolutionary thought, and any venture into this still nebulous moral universe needed constant reassuring. 
 (D) Given the churn today about the status of women, it is time we paid attention to one of Malayalam cinema’s greatest directors, 
 (E) and its greatest ethicist of man-woman relationships, K.G. George.
ACBDE
ADCBE
ABCDE
ABDCE
AEDCB
Solution:
ABCDE

               




You May Also Like to Read: 

          



Print Friendly and PDF

No comments