Test of the Day for Dena Bank PO Exam 2018:1st May 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for Dena Bank PO Exam 2018: 30th April 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena Bank PO 2018. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. Dena Bank PO Exam 2018 is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.


Q1. According to the Reserve Bank of India it will conduct additional variable rate repo operations for longer tenors up to 31 days every Tuesday in the month of March 2018 for the amount of _____________ each to provide additional liquidity support to banks.
Rs 10,000 crore
Rs 15,000 crore
Rs 20,000 crore
Rs 25,000 crore
Rs 30,000 crore
Solution:
According to the Reserve Bank of India it will conduct additional variable rate repo operations for longer tenors up to 31 days every Tuesday in the month of March 2018 for Rs 25,000 crore each to provide additional liquidity support to banks.

Q2. Who is the present chief minister of Tripura?
Tathagata Roy
Biplab Kumar Deb
Conrad Sangma
T R Zeiling
Lal Thanhawala
Solution:
Biplab Kumar Deb is the chief minister of Tripura. Jishnu Devvarma has been named for Deputy Chief Minister.

Q3. Name the player who has become a brand ambassador of gaming platform Dream11.
Bhaichung Bhutia
Virat Kohli
Mahendra Singh Dhoni
Gautam Gambhir
Sardar Singh
Solution:
Mahendra Singh Dhoni, has become a brand ambassador of gaming platform Dream11. The former India Test skipper had led the country to a famous triumph in the inaugural World T20 Championship in 2007.

Q4. In which of the following city, India's first helicopter taxi service was launched recently?
Bengaluru
Chennai
New Delhi
Guwahati
Pune
Solution:
India's first helicopter taxi service was launched in Bengaluru to fly passengers from Kempegowda International Airport to Electronic City.

Q5. The city of Imphal is the capital of the Indian state of?
Assam
West Bengal
Arunachal Pradesh
Tripura
Manipur
Solution:
The city of Imphal is the capital of the Indian state of Manipur. Ruins of the Palace of Kangla, the royal seat of the erstwhile Kingdom of Manipur, are in the city centre, surrounded by a moat.

Directions (6): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and given answer. 

Q6. Point A is in which direction with respect to Point B? 
I. Point ‘A’ is to the west of point ‘Z’, which is to the north-east of point ‘C’.
II. Point ‘C’ is in the east of point ‘D’ and point ‘B’ is in the south of point ‘Z’.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
Data given in both statements I and II together are sufficient to answer the question. A is in the Northwest of B.

Directions (7-8): Study the following information carefully and answer the given questions.
Point X is 14 m towards the West of Point A. Point B is 5 m towards the South of point X. Point F is 9 m towards the South of point A. Point E is 7 m towards the East of point B. Point C is 4 m towards the North of point E. Point G is 4 m towards the South of point A.

Q7. Point ‘X’ is in which direction with respect to point ‘G’?
North
South
North-west
North-east
west
Solution:
(7-8)

Q8. Point ‘A’ is in which direction with respect to point ‘C’?
East
West
North
South
None of these

Directions (9-10): In each question below are three statements followed by two Conclusions numbered I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly known facts. 

Q9. Statements: 
Some tyre are tube.
Some tube are puncture.
All puncture are hole.
 Conclusions: 
 I. Some tyre are not hole
II. All tyre are hole.
If only Conclusion I follows
If only Conclusion II follows
If either Conclusion I or II follows
If neither Conclusion I nor II follows
If both Conclusions I and II follow
Solution:

Q10. Statements: 
Some tents are houses.
All houses are buildings.
Some buildings are huts.
Conclusions: 
 I. Some huts are definitely not houses.
II. Some buildings are tents.
If only Conclusion I follows
If only Conclusion II follows
If either Conclusion I or II follows
If neither Conclusion I nor II follows
If both Conclusions I and II follow
Solution:

Directions (11-15): Which of the following phrases (I), (II), and (III) given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e., “No correction required” as the answer. 

Q11. Our mission is to provide leadership and encouragement partnership in caring for the environment by inspiring, informing, and enabling nations and people improve their quality of life without compromising that of future generations.
(I) was to provide leadership and encouragement partnership
(II) is to provide leadership and encourage partnership
(III) was to provide leadership and encourage partnership
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (II)&(III)
No correction required
Solution:
Our mission is/was to provide leadership and encourage partnership in caring for the environment by inspiring, informing, and enabling nations and people improve their quality of life without compromising that of future generations- option (I) is irrelevant to the context as 'encouragement' should be replaced with 'encourage'.

Q12. Treasury is seeking candidates with at least 10 to 15 years’ experience in government debt management and/or debt capital markets.
 (I) Treasury is sought candidates
(II) Treasury will sought candidates
(II) Treasury shall seeking candidates
Only (III)
Only (II)
Only (I)
Both (I)&(III)
No correction required
Solution:
No correction required

Q13. The Broadcom ban is likely to be just the first volley of what the administration seems of see as a counter-attack. 
 (I) seems in as a counter-attack
(II) seemed to see as a counter-attack
(III) seems to see as a counter-attack
Both (II)&(III)
Only (III)
Only (II)
Only (I)
No correction required
Solution:
The Broadcom ban is likely to be just the first volley of what the administration seems to see as a counter-attack- as preposition 'to' can only be fit here to make it meaningful.

Q14. None of this, though, will changed the fact that over the past generation China really has become a technological power comparable in many of its capabilities to Europe, Japan or America.
(I) would changed the fact that over the past generation
(II) will get change the fact that over the past generation
(III)will change the fact that over the past generation
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I)&(II)
No correction required
Solution:
None of this, though, will change the fact that over the past generation China really has become a technological power comparable in many of its capabilities to Europe, Japan or America- modal 'will' can only take first form of verb with it.

Q15. The analogy risks making the conflict sound like a narrow technical issue, or simply one of which side made more money. 
(I) which side making more money
(II) that side makes more money
(III) which side makes more money
Only (III)
Only (I)
Both (I)&(III)
Only (II)
No correction required
Solution:
The analogy risks making the conflict sound like a narrow technical issue, or simply one of which side makes more money- as the sentence is in present form, thus it will take only present form further.

Directions (16- 20): The following bar graph and table show the total number of persons who are smoker and ratio of male to female in them in five different cities of India. Study the graph carefully to answer the following questions. 

 


Q16. If 20% population of Delhi is smoker then total no. of male smokers in Delhi is approximately what percent of total population of Delhi who is not smoker?
18%
14%
12%
11%
10%
Solution:

Q17. If every person died out of four due to smoking in city Mumbai then total no. of persons who died due to smoking in Mumbai is what percent of total female population in Mumbai who are smoker?
52.6%
65.2%
62.5%
60%
60.5%
Solution:

Q18. If three fifth of total population of Lucknow is smoker then what is the ratio of males who are smoker in Lucknow to the total population who is not smoker in Lucknow?
12 : 13
13 : 12
10 : 11
11 : 10
9 : 11
Solution:

Q19. What is the difference between average of males and average of females who are smoker in all the five cities?
20,200
21,100
20,110
22,100
24,000
Solution:

Q20. If 10%, 20% and 25% persons leave smoking due to fear of cancer in cities Delhi, Channai and Amritser respectively then what is the ratio of males who are still smoking in these cities respectively?
51 : 40 : 45
40 : 45 : 51
45 : 40 : 51
45 : 51 : 40
51 : 45 : 40
Solution:

               



You May Also Like to Read: 

          



Print Friendly and PDF