Banking Awareness Questions for Bank of Baroda PO | 27th June 2018

Dear Aspirants,

Banking Awareness Questions for SBI PO/Clerk Exam | 26th June 2018
Banking Awareness for BOB PO Exam 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

Q1. Commercial paper can be issued by- 
(a) by all corporates
(b) by primary dealers
(c) by All-India Financial Institutions
(d) All of the above
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(d)
Sol. Corporates, primary dealers (PDs) and the All-India Financial Institutions (FIs) are eligible to issue Commercial paper or CP.

Q2. Commercial bills market is a part of- 
(a) organised money market
(b) unorganised money market
(c) stock market
(d) capital market
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(a)
Sol. Commercial Paper (CP) is an unsecured money market instrument issued in the form of a promissory note. it is a part of organised money market.

Q3. Along with Government of India, ______________ are responsible for the design, production and overall management of the nation’s currency, with the goal of ensuring an adequate supply of clean and genuine notes.
(a) NABARD
(b) Finance Ministry
(c) RBI
(d) SEBI
(e) IRDAI

S3. Ans.(c)
Sol. Along with Government of India, RBI are responsible for the design, production and overall management of the nation’s currency, with the goal of ensuring an adequate supply of clean and genuine notes.

Q4. The Department of Currency Management in cooperation with the Issue Departments of the Reserve Bank’s Regional Offices across India oversees currency management. The Department of Currency Management is located in-
(a) Kolkata
(b) Pune
(c) Chennai
(d) New Delhi
(e) Mumbai

S4. Ans.(e)
Sol. The Department of Currency Management at Central Office, Mumbai, in cooperation with the Issue Departments of the Reserve Bank’s Regional Offices across India oversees currency management.

Q5. The Department of Currency Management has the responsibility of administering the functions of currency management, a core function of the Reserve Bank in terms of which act?
(a) Securities and Exchange Board of India Act, 1992
(b) Reserve Bank of India Act, 1934
(c) Banking Regulation Act, 1949
(d) Negotiable Instruments Act, 1881
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(b)
Sol. The Department of Currency Management has the responsibility of administering the functions of currency management, a core function of the Reserve Bank in terms of the Reserve Bank of India Act, 1934. Currency management essentially relates to issue of notes and coins and retrieval of unfit notes from circulation.

Q6. Coins are minted in ___________ mints owned by the Government of India. 
(a) two
(b) four
(c) three
(d) six
(e) five

S6. Ans.(b)
Sol. Coins are minted in four mints owned by the Government of India. The mints are located at Mumbai, Hyderabad, Kolkata, and NOIDA.

Q7. Fitch Ratings raised India growth forecast for 2018-19 to ___________ from 7.3% but cited higher financing costs and rising oil prices as risks to growth.
(a) 7.5%
(b) 7.1%
(c) 7.6%
(d) 7.4%
(e) 7.2%

S7. Ans.(d)
Sol. Fitch Ratings raised India growth forecast for 2018-19 to 7.4% from 7.3% but cited higher financing costs and rising oil prices as risks to growth.

Q8. Infosys has completed the acquisition of WongDoody Holding Company, a US-based digital creative and consumer insights agency, for a total consideration of upto _____________ million.
(a) $10
(b) $55
(c) $40
(d) $65
(e) $75

S8. Ans.(e)
Sol. Infosys has completed the acquisition of WongDoody Holding Company, a US-based digital creative and consumer insights agency, for a total consideration of up to $75 million.

Q9. IRDAI has formed a panel to review the regulations pertaining to insurance marketing firms. The committee is headed by- 
(a) CV Rao
(b) E Sreedharan
(c) Suresh Mathur
(d) Biju Patnaik
(e) Subhash Chandra Khuntia

S9. Ans.(c)
Sol. IRDAI has formed a panel to review the regulations pertaining to insurance marketing firms. The committee is headed by Suresh Mathur, Executive Director (insurance marketing firms), IRDAI, with nine more members.

Q10. The ICICI Bank board has appointed ICICI Prudential Life Insurance CEO _________________ as whole-time director and chief operating officer (COO).
(a) Sandeep Bakhshi
(b) Arvind Saxena
(c) Sharad Kumar
(d) NS Kannan
(e) MK Jain

S10. Ans.(a)
Sol. The ICICI Bank board has appointed ICICI Prudential Life Insurance CEO Sandeep Bakhshi as whole-time director and chief operating officer (COO), creating a new top position at India’s second largest private bank, to steer all its businesses.




       




Print Friendly and PDF