Banking Awareness Questions for Bank of Baroda PO | 20th June 2018

Dear Aspirants,

Banking Awareness Questions for SBI PO/Clerk Exam | 20th June 2018
Banking Awareness for BOB PO Exam 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

Q1. Which one of the following whose activities are not systematically coordinated by the monetary authority?
I. Organised sector
II. Unorganised sector
III. Co-operative sector
Select the correct answer using the codes given below
(a) Only II
(b) I and III
(c) Only I
(d) II and III
(e) Only III

S1. Ans.(a)
Sol. Unorganised sector is not systematically coordinated by the monetary authority.

Q2. Which programme was instituted to help the farmers across timely and adequately credit?
(a) Kisan Credit Card Yojna
(b) MNREGA
(c) RSBY
(d) Aam Admi Bima Yojna
(e) All of the above

S2. Ans.(a)
Sol. Kisan Credit Card Yojna.

Q3. Which financial institution is initiative of the World Bank, the Government of India and representatives of Indian industry.
(a) IDBI Bank
(b) ICICI Bank
(c) SBI Bank
(d) RRB Bank
(e) PNB Bank

S3. Ans.(b)
Sol. ICICI was formed in 1955 at the initiative of the World Bank, the Government of India and representatives of Indian industry. The principal objective was to create a development financial institution for providing medium-term and long-term project financing to Indian businesses.

Q4. Axis Bank is the changed name of-
(a) IDBI
(b) ICICI
(c) UTI
(d) UTO
(e) RBI

S4. Ans.(c)
Sol. Axis Bank is the changed name of UTI.

Q5. Which one of the following dominate the organized sector?
(a) PNB
(b) Commercial Bank
(c) Co-operative Bank
(d) RRBs
(e) SBI

S5. Ans.(b)
Sol. Commercial Bank dominates the organised sector.

Q6. ‘Sensitive sector’ as defined by RBI include(s) 
(a) capital market
(b) real estate
(c) commodities
(d) All of the above
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(d)
Sol. All of the above.

Q7. National Saving Scheme (NSS-92) has been closed by the government since- 
(a) 1st November 1999
(b) 1st November, 2000
(c) 1st November, 2001
(d) 1st November, 2002
(e) 1st November, 2003

S7. Ans.(d)
Sol. National Saving Scheme (NSS-92) has been closed by the government since 1st November, 2002.

Q8. As per the new guidelines issued by SEBI, companies are required to list shares within how many days of the closure of the Initial Public Offers (IPOs)?
(a) 6 days
(b) 15 days
(c) 21 days
(d) 30 days
(e) 25 days

S8. Ans.(a)
Sol. Companies are required to list shares within six days of the closure of the Initial Public Offers (IPOs).

Q9. ‘Smart Money’ is a term used for-
(a) internet banking
(b) FDRs in banks
(c) credit cards
(d) demand drafts of banks
(e) bank rate

S9. Ans.(c)
Sol. Smart Money is a term used for credit cards.

Q10. Which of the following key rate has not been altered by RBI since 2003?
(a) Bank rate
(b) Statutory liquidity ratio
(c) Cash reserve ratio
(d) Repo rate
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(e)
Sol. 

Q11. Which one of the public-sector bank has completed 100 years of its establishment in 2011?
(a) Central Bank of India
(b) State Bank of India
(c) Punjab National Bank
(d) Bank of Baroda
(e) Allahabad Bank

S11. Ans.(a)
Sol. Established in 1911, Central Bank of India was the first Indian commercial bank which was wholly owned and managed by Indians. The establishment of the Bank was the ultimate realisation of the dream of Sir Sorabji Pochkhanawala, founder of the Bank. Sir Pherozesha Mehta was the first Chairman of a truly 'Swadeshi Bank'. In fact, such was the extent of pride felt by Sir Sorabji Pochkhanawala that he proclaimed Central Bank of India as the 'property of the nation and the country's asset'. He also added that 'Central Bank of India lives on people's faith and regards itself as the people's own bank'.

Q12. Which institution provides long run finance to industries?
(a) UTI
(b) LIC
(c) GIC
(d) IDBI
(e) All of the above

S12. Ans.(d)
Sol. IDBI provides long run finance to industries. Industrial Development bank of India (IDBI) was constituted under Industrial Development bank of India Act, 1964 as a Development Financial Institution and came into being as on July 01, 1964 vide GoI notification dated June 22, 1964. It was regarded as a Public Financial Institution in terms of the provisions of Section 4A of the Companies Act, 1956. It continued to serve as a DFI for 40 years till the year 2004 when it was transformed into a Bank.

Q13. Open Added Money Market Scheme was firstly introduced by- 
(a) UTI Mutual Fund
(b) IDBI Mutual Fund
(c) ICICI Mutual Fund
(d) LIC Mutual Fund
(e) None of the given options is true

S13. Ans.(b)
Sol. Open Added Money Market Scheme was firstly introduced by IDBI Mutual Fund.

Q14. Bank of Rajasthan was merged with- 
(a) HDFC Bank
(b) ICICI Bank
(c) AXIS Bank
(d) Citi Bank
(e) None of these

S14. Ans.(b)
Sol. Bank of Rajasthan was merged with ICICI Bank in 2010.

Q15. The majority stake of subsidiaries of NABARD is held by- 
(a) Government of India
(b) RRB
(c) RBI
(d) Co-operative Bank
(e) PNB

S15. Ans.(a)
Sol. The majority stake of subsidiaries of NABARD is held by Government of India.




         



Print Friendly and PDF