Cloze Test for SBI Clerk Prelims: 8th June 2018

Dear Aspirants,


Today is the Day 48 of the SBI Clerk 60 Days Study Plan. This section can be easy as pie if your basics are clear. Sometimes, even those who can communicate very well in English, fail to perform to the best of their ability in the banking exams. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on Cloze Test being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions.

Check DETAILED VIDEO Solution of this Quiz!!


Directions (1-15): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement. 

As a major (1)……………… of plastic waste that ends up in the oceans, India is (2)……………… the best place to (3)…………….. World Environment Day. Union Environment Minister Harsh Vardhan has said the government means business, and the UN theme, “Beat Plastic Pollution”, will not remain an (4)……………… slogan. His claim would have (5)……………… greater confidence had India taken its own rules on waste management (6)………………. Both the Solid Waste Management Rules and the Plastic Waste Management Rules of 2016, which were(7)…………….. on previous regulations, mostly (8)…………….. on paper. State governments have simply not (9)…………….. them the necessary (10)………………., and the producers of plastic articles that are (11)……………….. used just for a few minutes have shown little concern about their negative environmental impact. The Centre’s somewhat (12)…………….. estimate shows over 60% of about 25,000 tons of plastic waste generated daily is collected. That essentially means a (13)………………. 10,000 tons of trash is being released into the environment, a lot of it going into the sea. Also, not every piece of plastic collected by the system is (14)……………… processed. It is no surprise, therefore, that the Ganga-Brahmaputra-Meghna river system is on the UN map of 10 rivers worldwide that (15)…………………. carry the bulk of the plastic waste into the oceans. The effects are evident: they threaten marine life and the well-being of people, as micro plastics are now found even in drinking water.


Q1. 
(a) organizer
(b) generating
(c) producer
(d) importer
(e) operator

S1. Ans.(c)
Sol. Producer- the one who produces

Q2.
(a) rapidly
(b) convertibly
(c) nonetheless
(d) nevertheless
(e) arguably

S2. Ans.(e)
Sol. Arguably- in the manner of arguing; debatably; defensibly

Q3.
(a) organized
(b) call
(c) guest
(d) host
(e) mean

S3. Ans.(d)
Sol. Host- one that provides a facility for an event

Q4.
(a) famous
(b) mix
(c) complex
(d) full
(e) empty

S4. Ans.(e)
Sol. Empty- containing nothing or nobody
(‘An empty slogan’ is an idiom)

Q5.
(a) filled
(b) revealed
(c) imbibed
(d) inspired
(e) forced

S5. Ans.(d)
Sol. Inspired- having excellence through inspiration

Q6.
(a) immediately
(b) seriously
(c) ultimately
(d) ignorantly
(e) casually

S6. Ans.(b)
Sol. Seriously

Q7.
(a) lays
(b) stands
(c) built
(d) states
(e) erects

S7. Ans.(c)
Sol. Built

Q8.
(a) lie
(b) stays
(c) leaves
(d) release
(e) remain

S8. Ans.(e)
Sol. Remain

Q9.
(a) provide
(b) avail
(c) grant
(d) given
(e) allow

S9. Ans.(d)
Sol. Given

Q10.
(a) momentum
(b) pacing
(c) velocity
(d) requirement
(e) supporting

S10. Ans.(a)
Sol. Momentum- the impetus

Q11. 
(a) simultaneously
(b) inarguably
(c) variously
(d) invariably
(e) partially

S11. Ans.(d)
Sol. Invariably- without change

Q12.
(a) conservative
(b) loose
(c) liberal
(d) stated
(e) approximation

S12. Ans.(c)
Sol. Liberal- free; unrestrained

Q13.
(a) fumbling
(b) stammering
(c) lacking
(d) staggering
(e) credible

S13. Ans.(d)
Sol. Staggering- incredible; overwhelming; amazing

Q14.
(a) traditionally
(b) scientifically
(c) naturally
(d) artificially
(e) commonly

S14. Ans.(b)
Sol. Scientifically- in a scientific manner

Q15.
(a) alternatively
(b) abundantly
(c) sporadically
(d) combining
(e) collectively


S15. Ans.(e)
Sol. Collectively- in a collective manner




You May also like to Read:

No comments