Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 30th June 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 30th June

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. With an aim to integrate information technology for better roll out of its major social sector schemes, Ministry of Woman and Child Development organized a day-long Seminar on Technology Partnerships for Steering POSHAN Abhiyaan called ______________. 
(a) POSHA-THON
(b) POSHA-TECH
(c) TECH-THON
(d) None of the given options is true
(e) SEMI-TECH

S1. Ans.(c)
Sol. With an aim to integrate information technology for better roll out of its major social sector schemes, Ministry of Woman and Child Development organized a day-long Seminar on Technology Partnerships for Steering POSHAN Abhiyaan called 'TECH-THON'. Poshan is an overarching Scheme for Holistic Nourishment launched by PM Modi.

Q2. Name the Hockey Forward player who was named as the captain of India’s 18-member squad for the women’s hockey World Cup to be played in London in July 2018.
(a) Sushila Chanu Pukhrambam
(b) Savita Kumari
(c) Gurjit Kaur
(d) Rani Rampal
(e) Nikki Pradhan

S2. Ans.(d)
Sol. Forward Rani Rampal was named as the captain of India’s 18-member squad for the women’s hockey World Cup to be played in London in July 2018. Hockey India announced the 18-member Indian women’s team for the prestigious tournament.

Q3. Which of the following India sprinter had recently set a new national record in the women’s 100-meter race at the 58th National Inter-State Senior Athletics Championships?
(a) Hima Das
(b) Mary D'Souza Sequeira
(c) H. M. Jyothi
(d) Gayathri Govindaraj
(e) Dutee Chand

S3. Ans.(e)
Sol. India sprinter Dutee Chand set a new national record in the women’s 100-metre race when she clocked 11.29 seconds at the 58th National Inter-State Senior Athletics Championships being held in Guwahati, Assam.

Q4. Name the country that has been categorised as one of the “worst human trafficking nations” for the 16th straight year by the US State Department citing the use of forced labour, according to the annual ‘2018 Trafficking in Persons Report’.
(a) North Korea
(b) China
(c) Russia
(d) Iran
(e) Iraq

S4. Ans.(a)
Sol. The US State Department categorised North Korea as one of the “worst human trafficking nations” for the 16th straight year, citing the use of forced labour. According to the annual ‘2018 Trafficking in Persons Report’, North Korea has been included in the Tier 3 category, which is the lowest ranking, along with China, Russia and Iran.

Q5. The National Statistics Day is observed across India on ___________ with an aim to create public awareness about the importance of statistics in socio-economic planning and policy formulation.
(a) 30 June
(b) 21 June
(c) 29 June
(d) 27 June
(e) 17 June

S5. Ans.(c)
Sol. The National Statistics Day is observed across India on June 29 with an aim to create public awareness about the importance of statistics in socio-economic planning and policy formulation. The theme selected for the 2018 Statistics Day is ‘Quality Assurance in Official Statistics’.

Q6. India has pledged _____________ in assistance to the UN agency working for the welfare of Palestinian refugees to help bolster its "severe funding crisis" following US' cut in its annual aid to United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees (UNRWA).
(a) USD 7 million
(b) USD 4 million
(c) USD 2 million
(d) USD 5 million
(e) USD 6 million

S6. Ans.(d)
Sol. India has pledged USD 5 million in assistance to the UN agency working for the welfare of Palestinian refugees to help bolster its "severe funding crisis" following US' cut in its annual aid to United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees (UNRWA).

Q7. According to the Cost of Living Survey published by global personnel consultants Mercer, which of the following country has emerged as the most expensive city in India to live in for expatriates?
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Kochi
(d) Chennai
(e) Pune

S7. Ans.(b)
Sol. According to the Cost of Living Survey published by global personnel consultants Mercer, Mumbai continues to be the most expensive city in India to live in for expatriates, ahead of global peers Washington and Melbourne. However, India’s Silicon Valley, Bengaluru is getting more reasonable on cost of living.

Q8. The navies of India and ____________ participated recently in Passage Exercise (PASSEX). 
(a) The UAE
(b) Oman
(c) Indonesia
(d) Japan
(e) China

S8. Ans.(c)
Sol. The navies of India and Indonesia participated in Passage Exercise (PASSEX). Indian Naval ships INS Shakti and INS Kamorta under the command of Rear Admiral Dinesh K Tripathi, Flag Officer Commanding Eastern Fleet, undertook Passage Exercise with Indonesian Naval Ship KRI Madidihang (855) on leaving the Port of Makassar, Indonesia.

Q9. Which of the following bank has recently completed the acquisition of Mumbai based Swadhaar Finserve Pvt. Ltd?
(a) RBL Bank
(b) IDFC Bank
(c) IDBI Bank
(d) HDFC Bank
(e) Karur Vyasya Bank

S9. Ans.(a)
Sol. RBL Bank has raised its stake in Swadhaar Finserve Pvt. Ltd to 100% from 60.48%. The bank has bought the stake it did not own from US-based non-profit Accion. Swadhaar FinServe started operations as a non-banking finance company in 2008.

Q10. What is the theme for the National Statistics Day 2018? 
(a) Administrative Statistics
(b) Quality Assurance in Official Statistics
(c) Agriculture and Farmers’ Welfare
(d) Statistics in Life and its Calculations
(e) None of the given themes is true

S10. Ans.(b)
Sol. The National Statistics Day is observed across India on June 29 with an aim to create public awareness about the importance of statistics in socio-economic planning and policy formulation. The theme selected for the 2018 Statistics Day is ‘Quality Assurance in Official Statistics’.

Q11. The four first-year engineering students from Hindustan Institute of Technology and Science near Chennai, Tamil Nadu have developed the world’s lightest satellite which will be launched from a NASA facility in the US. What is the name of this satellite?
(a) Jaihind-1S
(b) Jaihind-1S
(c) Jaihind-1S
(d) Jaihind-1S
(e) Jaihind-1S

S11. Ans.(d)
Sol. The four first-year engineering students from Hindustan Institute of Technology and Science near Chennai, Tamil Nadu have developed the world’s lightest satellite which will be launched from a NASA facility in the US by August 2018.  The students built the 4cm ‘cube’ satellite ‘Jaihind-1S’ with a 3D printed outer casing from polylactic acid (PLA) nylon material, making it lighter than a medium sized egg, at just 33.39 grams.

Q12. Union Home Minister Rajnath Singh has approved the institution of which of the following award/awards for the police personnel of States and Union Territories, Central Police Organisations (CPOs), Central Armed Police Forces (CAPFs) and Security Organisations involved in Special Operations. 
(a) Antarik Suraksha Medal
(b) Asadharan Aashuchan Padak
(c) Home Minister's Special Operation Medal
(d) Utkrisht and Ati-Utkrisht Seva Medal
(e) All of the given options is correct

S12. Ans.(e)
Sol. Union Home Minister Rajnath Singh has approved the institution of "Home Minister's Special Operation Medal" for the police personnel of States and Union Territories, Central Police Organisations (CPOs), Central Armed Police Forces (CAPFs) and Security Organisations involved in Special Operations.
Mr Singh has also instituted three more Medals,
1. The Antarik Suraksha Medal,
2. Asadharan Aashuchan Padak, and
3. Utkrisht and Ati-Utkrisht Seva Medal.

Q13. Union Minister of Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu launched a mobile application called ____________ which helps to track and trace missing and abandoned children in India. 
(a) Yugm
(b) ReUnite
(c) Milan
(d) Sampark
(e) Sahayata

S13. Ans.(b)
Sol. Union Minister of Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu launched a mobile application called 'ReUnite' which helps to track and trace missing and abandoned children in India.

Q14. Name the state Chief Minister who has announced a joint working group (JWG) between one of Indian state and Israel in the fields of agriculture, horticulture and allied sectors. 
(a) Manohar Parrikar
(b) Raghubar Das
(c) Vijay Rupani
(d) K Chandrasekhar Rao
(e) Trivendra Singh Rawat

S14. Ans.(c)
Sol. On the second day of his visit to Israel, Gujarat Chief Minister Vijay Rupani met Israel's Agriculture and Rural Development Minister Uri Ariel and announced a joint working group  (JWG) between Gujarat and Israel in the fields of agriculture, horticulture and allied sectors.

Q15. Social Media Day is celebrated on _____________.
(a) 27 June
(b) 11 June
(c) 13 June
(d) 30 June
(e) 21 June

S15. Ans.(d)
Sol. Social Media Day is celebrated on 30th June.




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF