Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 29th June 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 29th June

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. NITI Aayog’s Women Entrepreneurs Platform has signed five Statements of Intent (SoIs) with how many financial institutions and social organizations to provide assistance to women entrepreneurs and address the finance-related challenges faced by them?
(a) 6
(b) 7
(c) 4
(d) 5
(e) 3

S1. Ans.(d)
Sol. NITI Aayog’s Women Entrepreneurs Platform has signed five Statements of Intent (SoIs) with 5 financial institutions and social organisations to provide assistance to women entrepreneurs and address the finance-related challenges faced by them. The SoIs were inked with Shri Mahila Sewa Sahakari Bank Limited, Indiabulls Housing Finance Limited, SREI Infrastructure Finance Limited, Sreemanta Sankar Mission and the Self Employed Women’s Association (SEWA).

Q2. The government has decided to set up two more underground crude oil storages in which of the following two states to increase emergency stockpile cover by 12 days to 22 days?
(a) Kerala and Karnataka
(b) Odisha and Karnataka
(c) Odisha and Tamil Nadu
(d) Kerala and Maharashtra
(e) Kerala and Tamil Nadu

S2. Ans.(b)
Sol. The government has decided to set up two more underground crude oil storages in Odisha and Karnataka to increase emergency stockpile cover by 12 days to 22 days. The Cabinet has approved setting up of 4 million tonne (MT) storage at Chandikhole in Odisha and 2.5 MT storage at Padur in Karnataka.

Q3. The Union Ministry of Human Resource Development (HRD) proposed a draft bill to repeal the University Grants Commission (UGC) and set up the HECI. HECI stands for ________________.
(a) Higher Education Committee of India
(b) Higher Education Centre of India
(c) Higher Education Central of India
(d) Higher Education Commission of India
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(d)
Sol. The Union Ministry of Human Resource Development (HRD) proposed a draft bill to repeal the University Grants Commission (UGC) and set up the Higher Education Commission of India (HECI). This move aims to reform higher education in India.

Q4. Name the Ministry of Shipping’s flagship programme for port-led-prosperity that received the ‘Gold Award’ in infrastructure sector in the recently concluded 52nd Skoch Summit 2018 in New Delhi.
(a) Ocean Mission
(b) Coastal Berth Scheme
(c) Sagarmatha
(d) None of the given options is true
(e) Sagarmala

S4. Ans.(e)
Sol. The Ministry of Shipping’s flagship programme for port-led-prosperity ‘Sagarmala’ received the ‘Gold Award’ in infrastructure sector in the recently concluded 52nd Skoch Summit 2018 in New Delhi. The Sagarmala Programme also received the ‘Order of Merit’ at the Summit.

Q5. Name the Tech company that has acquired German IT and engineering services provider H&D International Group.
(a) WIPRO
(b) HCL Technologies
(c) Infosys
(d) TCS
(e) Microsoft

S5. Ans.(b)
Sol. HCL Technologies has acquired German IT and engineering services provider H&D International Group. Through this deal, HCL Tech will attain significant in-country front office and delivery capabilities, which will further enhance its domain expertise in the global automotive sector.

Q6. Name the bank that has announced that it has extended $10 million worth of line of credit (LOC) to Seychelles for healthcare and procurement of goods and projects.
(a) ICICI Bank
(b) IDBI Bank
(c) Export-Import Bank of India
(d) HSBC
(e) HDFC Bank

S6. Ans.(c)
Sol. The Export-Import Bank of India (Exim Bank) announced that it has extended $10 million worth of line of credit (LOC) to Seychelles. This is for healthcare and procurement of goods and projects.

Q7. Name the country that has been placed on the grey list by the Financial Action Task Force (FATF) for failing to curb anti-terror financing despite its diplomatic efforts to avert the decision.
(a) Iran
(b) Syria
(c) Somalia
(d) Afghanistan
(e) Pakistan

S7. Ans.(e)
Sol. Pakistan has been placed on the grey list by the Financial Action Task Force (FATF) for failing to curb anti-terror financing despite its diplomatic efforts to avert the decision. The decision was taken at the global financial watchdog Financial Action Task Force’s (FATF) plenary session in Paris where Finance Minister Shamshad Akhtar represented Pakistan.

Q8. Name the company that has inked a pact with South Korean firm NANO Co Ltd for design and manufacture of emission controlling devices for coal-based power plants.
(a) BHEL
(b) DRDO
(c) HPCL
(d) HAL
(e) NALCO

S8. Ans.(a)
Sol. Bharat Heavy Electricals Ltd. (BHEL) has inked a pact with South Korean firm NANO Co Ltd for design and manufacture of emission controlling devices for coal-based power plants.

Q9. Name the SBI managing director who has resigned from the country’s largest lender after his appointment as chief executive of IDBI Bank.
(a) Vijay Sachan
(b) E Sreedharan
(c) M K Satpal
(d) B Sriram
(e) V K Khetrapal

S9. Ans.(d)
Sol. SBI managing director B Sriram has resigned from the country’s largest lender after his appointment as chief executive of IDBI Bank. The development assumes significance amid reports that insurance behemoth LIC is mulling acquiring a majority stake in the debt-ridden state-owned bank.

Q10. The FATF is an inter-governmental body to combat money laundering, terrorist financing and other related threats to the integrity of the international financial system. It headquarters in ____________.
(a) New York
(b) Moscow
(c) Paris
(d) Geneva
(e) New Delhi

S10. Ans.(c)
Sol. The FATF is an inter-governmental body established in 1989 to combat money laundering, terrorist financing and other related threats to the integrity of the international financial system. It headquarters in Paris, France.




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF