Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 17th June 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 17th June

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. PhonePe has partnered cab aggregator Ola that will allow riders to book rides using the former’s payment platform. PhonePe is owned by _____________.
(a) Paytm
(b) Flipkart
(c) Amazon
(d) Google
(e) Facebook

S1. Ans.(b)
Sol. Flipkart-owned PhonePe has partnered cab aggregator Ola that will allow riders to book rides using the former’s payment platform. With this partnership, users can enjoy the ease of using their preferred ride-sharing app from within PhonePe while being assured of the reliability and integrity of their payments.

Q2. Name the country that will host the European Union Film Festival (EUFF) 2018.
(a) Germany
(b) Italy
(c) France
(d) India
(e) Spain

S2. Ans.(d)
Sol. The European Union Film Festival (EUFF) will premiere in New Delhi at the Siri Fort Auditorium. With a selection of 24 latest European films from 23 EU Member States, this years' film festival brings some unusual stories for the world cinema enthusiasts.

Q3. President Ram Nath Kovind left on a three-nation visit to which of the following 3 countries?
(a) Greece, Suva and Malaysia
(b) Spain, Suriname and Italy
(c) Greece, Suriname and Cuba
(d) Spain, Italy and Cuba
(e) Suva, Indonesia and Malaysia

S3. Ans.(c)
Sol. President Ram Nath Kovind left on a three-nation visit to Greece, Suriname and Cuba. The first halt of the nine-day tour will be at Athens, where he will meet Greek President Prokopis Pavlopoulos. 

Q4. The Chief Minister of which of the following state met World Bank CEO Kristalina Georgieva in Washington DC to seek assistance for a Multimodal Transport Corridor and the Rural Livelihood Project?
(a) Madhya Pradesh
(b) Gujarat
(c) Maharashtra
(d) Karnataka
(e) Kerala

S4. Ans.(c)
Sol. Maharashtra Chief Minister Devendra Fadnavis met World Bank CEO Kristalina Georgieva in Washington DC to seek assistance for a Multimodal Transport Corridor and the Rural Livelihood Project which aims to provide sustainable livelihood enhancements in 10,000 villages in the state. 

Q5. Name the Global Rating agency that has announced that ICICI Bank and Axis Bank have inequalities in their risk control mechanisms and has revised down its outlook on the latter to negative on sour assets worries.
(a) Fitch
(b) Moody's
(c) CRISIL
(d) Egan-Jones Rating Company
(e) European Rating Agency

S5. Ans.(a)
Sol. Global Rating agency Fitch has announced that ICICI Bank and Axis Bank have inequalities in their risk control mechanisms and has revised down its outlook on the latter to negative on sour assets worries.

Q6. Name the Senior journalist and writer who had passed away recently at the age of 79.
(a) Vikram Chandra
(b) Adiraju Venkateswara Rao
(c) Prabhu Chawla
(d) Vinod Dua
(e) Biju Govind

S6. Ans.(b)
Sol. Senior journalist and writer Adiraju Venkateswara Rao passed away. He was 79.  Rao worked in different Telugu and English newspapers. He also authored several books.

Q7. Union Minister for Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation, Shipping, Road Transport & Highways Nitin Gadkari released a book ‘Water productivity mapping of major Indian crops’. This book has been published by ___________.
(a) SIDBI
(b) IRDAI
(c) NABARD
(d) SEBI
(e) RBI

S7. Ans.(c)
Sol. Union Minister for Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation, Shipping, Road Transport & Highways Nitin Gadkari released a book ‘Water productivity mapping of major Indian crops’ published by NABARD in a function at New Delhi. 

Q8. Name the NASA's record-breaking astronaut who retired recently after a 22-year-long career.
(a) Sunita Williams
(b) Peggy Whitson
(c) Andrew J. Feustel
(d) Scott Kelly
(e) Serena Aunon-Chancellor

S8. Ans.(b)
Sol. NASA's record-breaking astronaut, Peggy Whitson, retired after a 22-year-long career. Whitson, who joined NASA as a researcher in 1986, has spent more time off Earth than any other American, totalling 665 days over three International Space Station missions.

Q9. What is the Capital city of Cuba? 
(a) Suva
(b) Baku
(c) Havana
(d) Madrid
(e) Chiloe

S9. Ans.(c)
Sol. Cuba Capital- Havana, Currency- Cuban Peso, President-Miguel Diaz-Canel Bermudez.

Q10. Who is the present Administrator of National Aeronautics and Space Administration (NASA)?
(a) Peter Nick
(b) Robert Lightfoot
(c) Scole Kidman
(d) Jim Bridenstine
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(d)
Sol. NASA was founded in 1958. Jim Bridenstine is the 13th Administrator of NASA.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments