Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 3rd June 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 3rd June

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. India has signed the MRA in Nursing with Singapore on the official visit of PM Modi to the country. MRA stands for __________.
(a) Magnetic Reasoning Agreement
(b) Mutual Reassessment Agreement
(c) Mutual Reimaging Agreement
(d) Mutual Recognition Agreement
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(d)
Sol. India has signed the Mutual Recognition Agreement (MRA) in Nursing with Singapore. This is the first MRA being signed by India with any of our Free Trade Agreement (FTA) partners. In a major gain for India, Singapore agreed to expand coverage of Indian nursing institutions by recognising seven nursing institutions in the MRA. 

Q2. Union Minister for Women and Child Development Maneka Gandhi laid the foundation stone of India's first advanced DNA forensic laboratory in ______________ as part efforts to reduce the backlog of cases needing advanced forensic analysis.
(a) New Delhi
(b) Guwahati
(c) Chandigarh
(d) Dispur
(e) Gangtok

S2. Ans.(c)
Sol. Union Minister for Women and Child Development Maneka Gandhi laid the foundation stone of India's first advanced DNA forensic laboratory in Chandigarh as part efforts to reduce the backlog of cases needing advanced forensic analysis.

Q3. Prime Minister Narendra Modi has recently handed over the Padma Shri award, one of India's highest civilian awards, to former Singaporean diplomat ______________.
(a) Lee Kuan Yew
(b) Tommy Koh
(c) Chan Heng Chee
(d) Wong Lin Ken
(e) Goh Chok Tong

S3. Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi handed over the Padma Shri award, one of India's highest civilian awards, to former Singaporean diplomat Tommy Koh. Koh was among 10 ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) receipts of the prestigious award this year.

Q4. PM Modi is in Singapore on the last leg of his 3 nation tour, talks between Prime Ministers Narendra Modi and his counterpart Lee Hsien Loong led to the signing of how many agreements between the two sides?
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 7
(e) 8

S4. Ans.(e)
Sol. PM Modi is in Singapore on the last leg of his 3 nation tour, talks between Prime Ministers Narendra Modi and his counterpart Lee Hsien Loong led to the signing of 8 agreements between the two sides which covered areas as wide as military cooperation and connectivity.

Q5. The ICC has included which of the following countries in their ODI rankings list apart from the 12 existing countries?
(a) Canada, Netherlands, Scotland and the UAE
(b) Nepal, Afghanistan, Scotland and the UAE
(c) Nepal, Netherlands, Scotland and the UAE
(d) Nepal, Canada, Afghanistan and the UAE
(e) Ireland, Canada, Scotland and Nepal

S5. Ans.(c)
Sol. The ICC has included Nepal, Netherlands, Scotland and the UAE in their ODI rankings list apart from the 12 existing countries. The Netherlands secured ODI status and a place in the 13-team ODI league by winning the ICC World Cricket League Championship last year, while Scotland, Nepal and the UAE earned ODI status by finishing as the three leading associates (along with the Dutch) in the ICC Cricket World Cup Qualifier 2018.

Q6. The Income Tax Department has issued a new reward scheme titled _____________ to seek people’s participation in the Income Tax Department’s efforts to unearth black money and to reduce tax evasion.
(a) Black Money Transactions Informants Reward Scheme, 2018
(b) Benami Transactions Informants Reward Scheme, 2018
(c) Illegal Transactions Informants Reward Scheme, 2018
(d) Illegal Money Transactions Informants Reward Scheme, 2018
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(b)
Sol. The Income Tax Department has issued a new reward scheme titled “Benami Transactions Informants Reward Scheme, 2018” to seek people’s participation in the Income Tax Department’s efforts to unearth black money and to reduce tax evasion.

Q7. The Union Ministry of Culture introduced a new scheme called _____________ to reimburse the central share of CGST and IGST on items for food/prasad/langar/bhandara offered free of cost by charitable religious institutions.
(a) Jan Bhoj Yojana
(b) Jan Aahar Yojana
(c) Seva Bhoj Yojna
(d) Seva Aahar Yojana
(e) Lok Anaz Ahar Yojana

S7. Ans.(c)
Sol. The Union Ministry of Culture introduced a new scheme called ‘Seva Bhoj Yojna’ to reimburse the central share of CGST and IGST on items for food/prasad/langar/bhandara offered free of cost by charitable religious institutions.

Q8. External Affairs Minister Sushma Swaraj begins her five-day visit to which of the following country to meet the top leadership and to participate in the BRICS Foreign Ministers Meeting?
(a) Singapore
(b) South Africa
(c) Nepal
(d) Afghanistan
(e) Indonesia

S8. Ans.(b)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj begins her five-day visit to South Africa where she will meet the top leadership of the country. Her visit will further strengthen the close and long-standing ties with South Africa. The Minister will participate in the BRICS Foreign Ministers Meeting and chair the IBSA Foreign Ministers Meeting during her visit. 

Q9. Abdel Fattah al-Sisi has been sworn in as the President for a second four-year term of which of the following country?
(a) Oman
(b) Azerbaijan
(c) The UAE
(d) Egypt
(e) Palestine

S9. Ans.(d)
Sol. In Egypt, President Abdel Fattah al-Sisi was sworn in for a second four-year term in office as the country faces major economic and security challenges. Sisi won 97% of valid votes in the March presidential election.

Q10. Halimah Yacob is the present President of ___________.
(a) Qatar
(b) Singapore
(c) Bahrain
(d) The UAE
(e) Oman

S10. Ans.(b)
Sol. Singapore Currency- Singapore Dollar, President- Halimah Yacob.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF