Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 2nd June 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 2nd June

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Name the country in which the Prime Minister Narendra Modi launched three Indian digital payment systems - RuPay, BHIM app and UPI by SBI at the 'Business, Innovation and Community Event'.
(a) Malaysia
(b) Indonesia
(c) Singapore
(d) Oman
(e) Switzerland

S1. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi launched three Indian digital payment systems - RuPay, BHIM app and UPI by SBI at the 'Business, Innovation and Community Event' in Singapore. With the launch, India's RuPay digital payments system was linked up with Singapore's 33-year old Network for Electronic Transfers (NETS).

Q2. The Indian economy grew by what percent in the fourth quarter of 2017-18, according to the data released by Central Statistics Office?
(a) 7.2%
(b) 7.3%
(c) 7.5%
(d) 7.6%
(e) 7.7%

S2. Ans.(e)
Sol. The Indian economy grew 7.7% in the fourth quarter of 2017-18. The GDP had expanded 5.6%, 6.3% and 7%, in the first three quarters of 2017-18, according to the data released by Central Statistics Office.

Q3. The United States has renamed its oldest and largest military command, US Pacific Command to _______________, according to the US Defence Secretary Jim Mattis.
(a) Ind-PAC Command
(b) Indo-Pacific Command
(c) Pacific India Command
(d) Indo-Paci Command
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(b)
Sol. The United States has renamed its oldest and largest military command, US Pacific Command, or PACOM, to Indo-Pacific Command, according to the US Defence Secretary Jim Mattis.

Q4. In which of the following city the First biannual Indian Air Force Commanders’ Conference was inaugurated by Defence Minister Nirmala Sitharaman?
(a) Bengaluru
(b) Dehradun
(c) Chandigarh
(d) New Delhi
(e) Guwahati

S4. Ans.(d)
Sol. The First biannual Indian Air Force Commanders’ Conference was inaugurated by Defence Minister Nirmala Sitharaman at Air Headquarters in New Delhi. Minister of State for Defence Dr Subhash Bhamre, Air Chief Marshal BS Dhanoa were among those who were present at the conference.

Q5. Name the Statistics and Programme Implementation Minister who has recently conferred FICCI Smart Policing Awards 2018 to police officials of the central armed police force and states police in New Delhi. 
(a) Ramvilas Paswan
(b) Vijay Goel
(c) Jagat Prakash Nadda
(d) Anant Geete
(e) Mukhtar Abbas Naqvi

S5. Ans.(b)
Sol. Statistics and Programme Implementation Minister Vijay Goel conferred FICCI Smart Policing Awards 2018 to police officials of central armed police force and states police in New Delhi.

Q6. Union Home Minister Rajnath Singh launched an Online Analytical Tool to facilitate closer monitoring of the flow and utilization of foreign contributions received by various organizations registered or permitted under FCRA 2010. FCRA stands for ___________.
(a) Foreign Contractual (Regulation) Act
(b) Foreign Contribution (Regulation) Act
(c) Foreign Confrontation (Regulation) Act
(d) Foreign Command (Regulation) Act
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(b)

Sol. Union Home Minister Rajnath Singh launched an Online Analytical Tool to facilitate closer monitoring of the flow and utilisation of foreign contributions received by various organisations registered or permitted under the Foreign Contribution (Regulation) Act (FCRA), 2010.

Q7. Name the IAS officer who has assumed charge as Secretary in the Ministry of Information & Broadcasting.
(a) Narendra Kumar Sinha
(b) Anuj Sinha
(c) Amit Khare
(d) Kamala Nath Tripathi
(e) Manoj Prabhakar

S7. Ans.(c)
Sol. An IAS office Amit Khare assumed charge as Secretary in the Ministry of Information & Broadcasting on superannuation of Narendra Kumar Sinha.

Q8. Name the company that has partnered with the National Commission for Women (NCW) to launch a Digital Literacy Programme (DLP).
(a) Whatsapp
(b) Hike
(c) Limechat
(d) Facebook
(e) Google

S8. Ans.(d)
Sol. Social networking giant Facebook partnered with the National Commission for Women (NCW) to launch a Digital Literacy Programme (DLP). The DLP will be launched in collaboration with the Cyber Peace Foundation (CPF).

Q9. Name the state that has recently declared Neem and black buck as the state tree and animal respectively.
(a) Karnataka
(b) Andhra Pradesh
(c) Telangana
(d) Kerala
(e) Gujarat

S9. Ans.(b)
Sol. Neem and black buck have been declared as the state tree and animal respectively of Andhra Pradesh. Rose-ringed parakeet will be the state bird while jasmine will be the state flower. The announcement was made by the Principal Secretary of Environment and Forests G Anantha Ramu.

Q10. Name the motors company that has signed a MoU with the State Government of Maharashtra for deployment of 1000 Electric Vehicles (EV) across its range of passenger and commercial vehicles in the State.
(a) Ford Motors
(b) Mahindra
(c) Tata Motors
(d) Jeep
(e) Maruti Suzuki

S10. Ans.(c)

Sol. Tata Motors (India's largest automobile company by revenues) signed a MoU with the State Government of Maharashtra for deployment of 1000 Electric Vehicles (EV) across its range of passenger and commercial vehicles in the State.

Q11. Name the two veteran personalities of India who has received the 'Santokbaa Humanitarian Award' by the President Ram Nath Kovind in Surat, Gujarat.
(a) Kailash Satyarthi and Rajnish Kumar
(b) Arundhati Bhattacharya and Rajnish Kumar
(c) S Christopher and A S Kiran Kumar
(d) Kailash Satyarthi and A S Kiran Kumar
(e) None of the given options is true

S11. Ans.(d)
Sol. President Ram Nath Kovind presented the 'Santokbaa Humanitarian Award' to Child rights activist and Noble Laureate Kailash Satyarthi and space scientist A S Kiran Kumar, Chairman of Indian Space Research Organisation (ISRO) in Surat, Gujarat.

Q12. Name the person who has received the Pulitzer Prize in music for his album “Damn.”
(a) Hank Williams
(b) Kendrick Lamar
(c) Duke Ellington
(d) Bob Dylan
(e) Mike Mahara

S12. Ans.(b)
Sol. Kendrick Lamar received the Pulitzer Prize in music for his album “Damn.”  Lamar is the first rapper in history to be given the award.

Q13. Name the leader who was sworn in as prime minister of Italy’s new populist government.
(a) Paolo Gentiloni
(b) Giuseppe Conte
(c) Matteo Renzi
(d) Enrico Letta
(e) Mario Monti

S13. Ans.(b)
Sol. Giuseppe Conte was sworn in as prime minister of Italy’s new populist government. Conte, an academic and political novice, will head a government of ministers from the anti-establishment Five Star Movement (M5S) and the far-right League Party.

Q14. President Ram Nath Kovind has given his assent to an ordinance to set up the country’s first national sports university in which of the following state?
(a) Karnataka
(b) Kerala
(c) Manipur
(d) Rajasthan
(e) Goa

S14. Ans.(c)
Sol. President Ram Nath Kovind has given his assent to an ordinance to set up the country’s first national sports university in Manipur. The Union Cabinet had approved an ordinance in May 2018 in this regard. National Sports University Ordinance, 2018 will be on the lines of the National Sports University Bill, 2017 which was introduced in Lok Sabha in 2017.

Q15. Who is the present Prime Minister of Malaysia?
(a) Romano Prodi
(b) Silvio Berlusconi
(c) Giuliano Amato
(d) Mahathir Mohamad
(e) Massimo D'Alema

S15. Ans.(d)
Sol. Malaysia Capital- Kuala Lumpur, Currency- Malaysian ringgit, Prime Minister- Mahathir Mohamad.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF