Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 11th June 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 11th June

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. President Ram Nath Kovind has declared Tripura's queen variety ____________ as state fruit and its export was a major step in connecting the state with world trade.
(a) orange
(b) grapes 
(c) jackfruit
(d) banana
(e) pineapple

S1. Ans.(e)
Sol. President Ram Nath Kovind has declared Tripura's queen variety pineapple as state fruit and its export was a major step in connecting the state with world trade.

Q2. In a bid to check loan defaults, RBI stated that a PCR will be set up containing information on all borrowers to ensure financial stability. PCR stands for-
(a) Public Credit Review 
(b) Public Credit Registry
(c) Public Customer Registry
(d) Product Credit Registry
(e) Personal Credit Registry

S2. Ans.(b)
Sol. In a bid to check loan defaults, RBI stated that a Public Credit Registry (PCR) will be set up containing information on all borrowers to ensure financial stability. Following a report by Yeshwant M Deosthalee headed High-Level Task Force, RBI stated it has considered the recommendations and decided to set up a PCR in a modular and phased manner.

Q3. in a swift operation, the Indian Navy has rescued 38 Indians from Socotra island in ____________ where they were stranded for nearly 10 days after a severe cyclonic storm hit the area as part of the operation ‘NISTAR.
(a) Qatar
(b) Kuwait
(c) Iraq
(d) Yemen
(e) Somalia

S3. Ans.(d)
Sol. In a swift operation, the Indian Navy has rescued 38 Indians from Socotra island in Yemen where they were stranded for nearly 10 days after a severe cyclonic storm hit the area.

Q4. The Eleventh edition of Geo-Intelligence Asia 2018 organized by GeoSpatial Media and Communication with Directorate General of Information System as Knowledge Partners and Military Survey as Co-organisers, took place in-
(a) New Delhi
(b) Kolkata
(c) Chennai
(d) Mumbai
(e) Hyderabad

S4. Ans.(a)
Sol. The Eleventh edition of Geo-Intelligence Asia 2018 organized by GeoSpatial Media and Communication with Directorate General of Information System as Knowledge Partners and Military Survey as Co-organisers, took place in New Delhi. The theme of Seminar was ‘Geo-Spatial: A Force Multiplier for Defence and Industrial Security’.

Q5. Name the actor, who will be given the prestigious Outstanding Achievement honour at the upcoming International Indian Film Academy (IIFA) awards ceremony in Bangkok.
(a) Amitabh Bachchan
(b) Vinod Khanna
(c) Anupam Kher
(d) Paresh Rawal
(e) Johnny Lever

S5. Ans.(c)
Sol. Veteran actor Anupam Kher will be given the prestigious Outstanding Achievement honour at the upcoming International Indian Film Academy (IIFA) awards ceremony in Bangkok.

Q6. In which city, 18th Shanghai Cooperation Organisation (SCO) summit was held recently?
(a) Shenzhen
(b) Beijing
(c) Guangzhou
(d) Qingdao
(e) Shanghai

S6. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has attended 18th Shanghai Cooperation Organisation (SCO) summit in Qingdao, China.

Q7. Who has won her first Grand Slam title in the French Open final in 2018?
(a) Simona Halep
(b) Roland Garros
(c) Sloane Stephens
(d) Venus Williams
(e) Lyndrea Price

S7. Ans.(a)
Sol. World number one Simona Halep has won her first Grand Slam title with a gutsy comeback victory over American 10th seed Sloane Stephens in the French Open final. Halep, who had lost her three previous major finals, went a set and a breakdown at Roland Garros.

Q8. Narayan Prasad Singh was popularly known as 'Rasaraj' was passed away recently. Singh earned his name in the world of-
(a) Bengali Music
(b) Odia Music
(c) Tamil Music
(d) Kannada Music 
(e) Hindi Music

S8. Ans.(b)
Sol. Odisha's most popular lyricist, Narayan Prasad Singh was popularly known as 'Rasaraj' passed away at his residence in Bhubaneswar. Singh was 86. Born on May 28th, 1933 at Koeli village, Singh earned his name in the world of Odia music. He was the lyricist of several popular melodious songs in Odia cinema.

Q9. India and China have signed ___________ bilateral agreements following the meeting between the Prime Minister Narendra Modi and Chinese President Xi Jinping on the sidelines of the summit recently.
(a) one
(b) eight
(c) six
(d) five
(e) two

S9. Ans.(e)
Sol. India and China signed two bilateral agreements following the meeting between the Prime Minister Narendra Modi and Chinese President Xi Jinping on the sidelines of the summit. The agreements include continuing to share Brahmaputra water data during flood season and exporting non-Basmati rice to China.

Q10. Simona Halep is a professional tennis player. she belongs to which country? 
(a) Canada
(b) Singapore
(c) Romania
(d) Spain
(e) Sweden

S10. Ans.(c)
Sol. Simona Halep is a Romanian professional tennis player.

You may also like to Read:


Print Friendly and PDF