Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 14th June 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 14th June

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. President Ram Nath Kovind will embark on a three-nation tour to Greece, Suriname, and Cuba recently. Name the capital city of Suriname?
(a) Mogadishu
(b) Aden
(c) Havana
(d) Athens
(e) Paramaribo

S1. Ans.(e)
Sol. President Ram Nath Kovind will embark on a three-nation tour to Greece, Suriname and Cuba recently. Paramaribo is the capital city of Suriname.

Q2. Indian boxers bagged one Gold and two Silver medals at the Umakhanov Memorial Tournament in-
(a) Japan
(b) Canada
(c) France
(d) Russia
(e) Germany

S2. Ans.(d)
Sol. Indian boxers bagged one Gold and two Silver medals at the Umakhanov Memorial Tournament in the Russian city of Kaspiysk. Saweety Boora won the coveted yellow metal in the Women’s 75 kg category after beating Anna Anfinogenova (Russia) in the Final.

Q3. How many new iconic sites have been taken up under Phase III of the flagship project Swachh Iconic Places (SIP) of the Swachh Bharat Mission?
(a) Twenty
(b) Fifteen
(c) Ten
(d) One
(e) Five

S3. Ans.(c)
Sol. Ten new iconic sites have been taken up under Phase III of the flagship project Swachh Iconic Places (SIP) of the Swachh Bharat Mission. The project envisioned by the Prime Minister is being coordinated by Ministry of Drinking Water and Sanitation with the support of State governments and local administration.

Q4. Name the cricketer, who has received the prestigious Polly Umrigar Trophy (Cricketer of the Year) award for two consecutive seasons (2016-17 and 2017-18) at the BCCI Annual Awards function. 
(a) Yuvraj Singh
(b) Virat Kohli
(c) MS Dhoni
(d) Rohit Sharma
(e) Mithali Raj

S4. Ans.(b)
Sol. Indian captain Virat Kohli has received the prestigious Polly Umrigar Trophy (Cricketer of the Year) award for two consecutive seasons (2016-17 and 2017-18) at the BCCI Annual Awards function.

Q5. Who was conferred the Col. CK Nayudu Lifetime Achievement Award (posthumous)?
(a) Pankaj Roy
(b) Sudha Shah
(c) Anshuman Gaekwad
(d) Diana Edulji 
(e) Budhi Kunderan

S5. Ans.(a)
Sol. Pankaj Roy, who held Test cricket’s world record opening partnership of 413 with Vinoo Mankad for a little over 51 years, was conferred the Col. C.K. Nayudu Life Time Achievement Award (posthumous).

Q6. The government has approved a _________________ increase in carpet area of houses eligible for interest subsidy under its affordable housing scheme Pradhan Mantri Awas Yojana-Urban (PMAY-U) to attract more beneficiaries.
(a) 37%
(b) 33%
(c) 12%
(d) 10%
(e) 20%

S6. Ans.(b)
Sol. The government has approved a 33% increase in carpet area of houses eligible for interest subsidy under its affordable housing scheme Pradhan Mantri Awas Yojana-Urban (PMAY-U) to attract more beneficiaries.

Q7. The Union Government has announced to establish India’s first national police museum in-  
(a) Mumbai
(b) Patna
(c) Chennai
(d) Kolkata 
(e) New Delhi

S7. Ans.(e)
Sol. The Union Government has announced to establish India’s first national police museum in Lutyens' Delhi. The museum is expected to be inaugurated on 21st October 2018 on the occasion of Police Commemoration Day.

Q8. Who has been appointed to serve as the acting Chairman of the Union Public Service Commission (UPSC) recently?
(a) Arvind Saxena
(b) Vinay Mittal
(c) Sharad Kumar
(d) MK Jain
(e) Sanjay Mitra

S8. Ans.(a)
Sol. Arvind Saxena has been appointed to serve as the acting Chairman of the Union Public Service Commission (UPSC). Mr. Saxena will perform the duties of the post of Chairman, UPSC with effect from June 20 till further orders or till completion of his tenure on August 7, 2020.

Q9. The 11th World Hindi Conference will be held in ______________ in August 2018 with an aim to increase the popularity of Hindi globally. 
(a) Japan
(b) China
(c) Singapore
(d) Mauritius
(e) India

S9. Ans.(d)
Sol. The 11th World Hindi Conference will be held in Mauritius in August 2018 with an aim to increase the popularity of Hindi globally. The Union External Affairs Ministry has already undertaken the work on the international meet.

Q10. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) constituted an Expert Committee to frame rules for direct listing of Indian firms abroad. Who is present Chairman of SEBI?
(a) Yaduvendra Mathur
(b) Mohammad Mustafa
(c) Ajay Tyagi
(d) Urjit Patel
(e) HK Bhanwala

S10. Ans.(c)
Sol. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) constituted an Expert Committee to frame rules for direct listing of Indian firms abroad. The committee will examine the economic case for permitting direct listing of Indian companies overseas and listing of Indian companies on foreign bourses in India. The committee includes nine members. SEBI Chairman is Ajay Tyagi.

Q11. Which organization has released the draft guidelines to modify the loan system for delivery of bank credit, making the rules stricter to regulate larger borrowers enjoying working capital facility from the banking system?
(a) SBI
(b) RBI
(c) SEBI
(d) NABARD
(e) Finance Ministry

S11. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) released the draft guidelines to modify the loan system for delivery of bank credit, making the rules stricter to regulate larger borrowers enjoying working capital facility from the banking system.

Q12. The Union Minister of Steel, Chaudhary Birender Singh dedicated the rebuilt Blast Furnace-1 ‘Parvati’ of SAIL, Rourkela Steel Plant (RSP) to the Nation. Rourkela Steel Plant located in which state-
(a) Assam
(b) Bihar
(c) West Bengal
(d) Chhattisgarh 
(e) Odisha

S12. Ans.(e)
Sol. The Union Minister of Steel, Chaudhary Birender Singh dedicated the rebuilt Blast Furnace-1 ‘Parvati’ of SAIL, Rourkela Steel Plant (RSP) to the Nation. Parvati is the first Blast Furnace of SAIL that was dedicated to the nation on 3rd February 1959 by the first President of India, Dr. Rajendra Prasad.

Q13. Bihar Chief Minister ___________________ has inaugurated and laid foundation stones for more than 100 schemes, worth Rs 875 crore, of the state bridge construction corporation.
(a) Naveen Patnaik
(b) Raghubar Das
(c) Nitish Kumar
(d) Mamta Banerjee
(e) Sarbananda Sonowal

S13. Ans.(c)
Sol. Bihar Chief Minister Nitish Kumar inaugurated and laid foundation stones for more than 100 schemes, worth Rs 875 crore, of the state bridge construction corporation.

Q14. Khadi and Village Industries Commission (KVIC) has created a world record of distributing the maximum number of bee-boxes in one day. Who is present Chairman of KVIC?
(a) Vinai Kumar Saxena
(b) N N Vohra
(c) Mehbooba Mufti
(d) Giriraj Singh
(e) Madan Kumar Sandilya

S14. Ans.(a)
Sol. Khadi and Village Industries Commission (KVIC) has created a world record of distributing the maximum number of bee-boxes in one day. This was achieved by the KVIC in the Zangalee Army area at Kupwara in Kashmir. Vinai Kumar Saxena is the Chairman of KVIC.

Q15. Which country is hosting the FIFA World Cup 2018?
(a) USA
(b) Qatar
(c) Germany
(d) Russia
(e) Brazil

S15. Ans.(d)
Sol. The 2018 FIFA World Cup is the 21st FIFA World Cup, a quadrennial international football tournament contested by the men's national teams of the member associations of FIFA. Russia is hosting the FIFA World Cup 2018 from 14th June to 15th July 2018.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments