Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 22nd June 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 22nd June

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The 4th International Yoga Day is being celebrated across the globe on ______________.
(a) 15 June
(b) 11 June
(c) 21 June
(d) 22 June
(e) 20 June

S1. Ans.(c)
Sol. The 4th International Yoga Day is being celebrated across the globe on 21st of June. In India Prime Minister Narendra Modi led thousands of people in performing yoga asanas, in the main event organised at Forest Research Institute in Dehradun, Uttarakhand. The theme for Yoga Day 2018 is "Yoga for Peace".

Q2. Name the Chief Economic Advisor (CEA) of India who had resigned recently from the post and will return to the US because of "pressing family commitments".
(a) Arvind Subramanian
(b) Devendra Jha
(c) Bhairab Dutt Pande
(d) Ram Madhav
(e) Lallan Prasad Singh

S2. Ans.(a)
Sol. The Chief Economic Advisor (CEA) of India, Arvind Subramanian had resigned from the post and will return to the US because of "pressing family commitments". The announcement was made by Mr Arun Jaitley.

Q3. In which of the following country, President Ram Nath Kovind had observed the International Yoga day along with his counterpart?
(a) Cuba
(b) Suriname
(c) Greece
(d) Luxembourg
(e) France

S3. Ans.(b)
Sol. President Ram Nath Kovind reached Suriname capital Paramaribo on the second leg of his three-nation tour to Greece, Suriname and Cuba. He was received at the Paramaribo airport by Suriname President Desire Delano Bouterse. Mr Kovind was given a Guard of Honour. President Ram Nath Kovind observed the Yoga day in Suriname along with his counterpart Desire Delano Bouterse. This will be the first time that heads of two countries will together participate in the International Yoga day.

Q4. ________________ from Nasik and _________________ in Mumbai have been selected as recipients of the Prime Minister’s award for outstanding contribution for promotion and development of yoga for the year 2018.
(a) K. Pattabhi Jois, The Yogpeeth
(b) B. K. S. Iyengar, The Gyanpeeth
(c) Maharishi Mahesh Yogi, The Yog Vidyapeeth
(d) Vishwas Mandalik, The Yoga Institute
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(d)
Sol. Vishwas Mandalik from Nasik and the Yoga Institute in Mumbai have been selected as recipients of the Prime Minister’s award for outstanding contribution for promotion and development of yoga for the year 2018. The selection was done from among 186 nominations received under different categories.

Q5. Under ‘India Smart Cities Award' 2018, which of the following city has been awarded for showcasing "great momentum" in the implementation of projects under the Smart Cities Mission, according to the Housing and Urban Affairs (HUA) Ministry?
(a) Guwahati
(b) Shillong
(c) Surat
(d) Shimla
(e) Panaji

S5. Ans.(c)
Sol. Under ‘India Smart Cities Award' 2018, Surat has been awarded for showcasing "great momentum" in the implementation of projects under the Smart Cities Mission, according to the Housing and Urban Affairs (HUA) Ministry. Bhopal and Ahmedabad were selected in the ‘Innovative Idea' category for their "transformative approach towards sustainable integrated development".

Q6. The Reserve Bank of India (RBI) revised the upwards housing loan limits under Priority Sector Lending (PSL). Housing loans of up to Rs 35 lakh for residences costing less than _____________ will now be treated as Priority Sector Lending (PSL) to give a boost to the low-cost segment.
(a) Rs 25 lakh
(b) Rs 55 lakh
(c) Rs 65 lakh
(d) Rs 50 lakh
(e) Rs 45 lakh

S6. Ans.(e)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) revised the upwards housing loan limits under Priority Sector Lending (PSL). Housing loans of up to Rs 35 lakh for residences costing less than Rs 45 lakh will now be treated as Priority Sector Lending (PSL) to give a boost to the low-cost segment. The housing loan limits for eligibility under priority sector lending will be revised to Rs 35 lakh in metropolitan centres and to Rs 25 lakh in other centres.

Q7. In which of the following state, the world's first of its kind and state-of-the-art International Centre for ‘Humanitarian Forensics’ (ICHF) was launched?
(a) Maharashtra
(b) Gujarat
(c) Kerala
(d) Karnataka
(e) Meghalaya

S7. Ans.(b)
Sol. The world's first of its kind and state-of-the-art International Centre for ‘Humanitarian Forensics’ (ICHF) was launched at the Gujarat Forensic Sciences University in Gandhinagar, Gujarat. The main aim of the Centre would be to provide service to the nation and to the entire world when the need arises.

Q8. According to Mr Raghvendra Singh, Secretary, Ministry of Culture, MoU/MoUs has/have been signed under ‘Adopt a Heritage’ scheme. The MoU/MoUs signed under this scheme is/are _________________.
(a) Mougnt Stok Kangri Trek Route, Ladakh
(b) Gangotri Temple Area & Trail to Gaumukh, Uttarakhand
(c) Only (a), (b) and (d)
(d) Red Fort, Delhi and Gandikota Fort, Andhra Pradesh
(e) Only (a) and (b)

S8. Ans.(c)
Sol. Four MoUs have been signed under ‘Adopt a Heritage’ scheme and six more are at an advanced stage, according to Mr Raghvendra Singh, Secretary, Ministry of Culture.
The four MoUs include:
1. Mount Stok Kangri Trek Route, Ladakh: The MoU for adoption was signed between Ministry of Tourism, Adventure Tour Operators Association of India (ATOAI) and the state government of Jammu & Kashmir.
2. Gangotri Temple Area & Trail to Gaumukh, Uttarakhand: The MoU was signed between Ministry of Tourism, ATOAI and Uttarakhand Government.
3. Red Fort, Delhi: The MoU was signed between Ministry of Tourism, Ministry of Culture, ASI and Dalmia Bharat Limited.
4. Gandikota Fort, Andhra Pradesh:  The MoU was signed between Ministry of Tourism, Ministry of Culture, ASI and Dalmia Bharat Limited.

Q9. Name the tech giant that has acquired Flipgrid, an education start-up with an app that lets students record and share videos on specific topics with their classmates.
(a) Google
(b) Microsoft
(c) TCS
(d) Infosys
(e) WIPRO

S9. Ans.(b)
Sol. Microsoft has acquired Flipgrid, an education start-up with an app that lets students record and share videos on specific topics with their classmates. Microsoft is making Flipgrid free of charge.

Q10. What was the theme for 4th International Yoga Day 2018?
(a) Yoga for Harmony
(b) Yoga for Health
(c) Yoga for Harmony and Peace
(d) Yoga for Peace
(e) Yoga for Harmony and Health

S10. Ans.(d)
Sol. The 4th International Yoga Day is being celebrated across the globe on 21st of June. In India Prime Minister Narendra Modi led thousands of people in performing yoga asanas, in the main event organised at Forest Research Institute in Dehradun, Uttarakhand. The theme for Yoga Day 2018 is "Yoga for Peace".

Q11. The World Music Day is celebrated across the world on ____________.
(a) 22 June
(b) 20 June
(c) 15 June
(d) 21 June
(e) 11 June

S11. Ans.(d)
Sol. The World Music Day is celebrated across the world on 21 June. The day is also known as 'Fete de la Musique' after a music festival that began in France in 1982. This Day was first celebrated on 21st June 1982.

Q12. India and __________ have reaffirmed their commitment to promote bilateral relations and agreed to enhance economic cooperation, particularly in sustainable water development.
(a) Tajikistan
(b) Afghanistan
(c) Azerbaijan
(d) Oman
(e) Indonesia

S12. Ans.(a)
Sol. India and Tajikistan have reaffirmed their commitment to promote bilateral relations and agreed to enhance economic cooperation, particularly in sustainable water development. Nitin Gadkari, the Union   Minister for Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation, Road Transport & Highways and Shipping held wide-ranging talks with Sirodjidin Muhridin, Foreign Minister of Tajikistan in Dushanbe.

Q13. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) has approved amendments to buyback and takeover regulations and changed the time for announcing the price band of initial public offering (IPO) from 5 to ____________.
(a) 4 days
(b) 3 days
(c) 2 days
(d) 1 day
(e) None of the given options is true

S13. Ans.(c)
Sol. The Securities and Exchange Board (SEBI) has approved amendments to buyback and takeover regulations and changed the time for announcing the price band of initial public offering (IPO) from 5 to 2 days, according to the chairman of SEBI, Ajay Tyagi.

Q14. Havana is the capital city of _____________.
(a) Greece
(b) Cuba
(c) Suriname
(d) Belgium
(e) Suva

S14. Ans.(b)
Sol. Cuba Capital- Havana, Currency- Cuban Peso, President-Miguel Diaz-Canel Bermudez.

Q15. Name the present chairman of Mumbai-headquartered SEBI.
(a) S Christopher
(b) Deepak Juyal
(c) Rajeev Mehrishi
(d) Ajay Tyagi
(e) Deepak Kumar

S15. Ans.(d)
Sol. SEBI Chairman- Ajay Tyagi, Headquarters- Mumbai.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments