Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 23rd June 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 23rd June

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. President Ram Nath Kovind arrived in Cuba on the final leg of his three-nation tour to Greece, Suriname and Cuba. He paid respects to Jose Marti Memorial. Jose Marti was ____________.
(a) Cuba’s Former President
(b) Cuba’s Former Scientist
(c) Cuba’s only Nobel Prize Winner
(d) Cuba’s Legendary Poet
(e) Cuba’s Former Football Player

S1. Ans.(d)
Sol. President Ram Nath Kovind arrived in Cuba on the final leg of his three-nation tour to Greece, Suriname and Cuba. He is accompanied by a delegation including Minister of State for Steel Vishnu Deo Sai. Mr Kovind was received in Santiago by Vice President of Cuba, Ms Beatriz Johnson. He then paid respects to Jose Marti Memorial. Jose Marti was Cuba’s legendary poet who led the 1895 Cuban revolution.

Q2. Name the state government that has recently announced wind-solar hybrid power policy - 2018, aiming to make optimum utilization of the land and grid.
(a) Punjab
(b) Gujarat
(c) Rajasthan
(d) Maharashtra
(e) Himachal Pradesh

S2. Ans.(b)
Sol. The Gujarat government announced wind-solar hybrid power policy - 2018, aiming to make optimum utilisation of the land and grid. The policy, which will have a coverage period of five years, provides encouragement to renewable power producers supplying to the grid as well as to those having captive use.

Q3. Name the State Bank of India's (SBI) Managing Director who was appointed as the IDBI Bank's CEO and Managing Director for a temporary period of three months.
(a) Kamal Vishwas Purohit
(b) MK Jain
(c) B Sriram
(d) Malweyn Rego
(e) TS Mahadevan

S3. Ans.(c)
Sol. State Bank of India's (SBI) Managing Director B Sriram was appointed as the IDBI Bank's CEO and Managing Director for a temporary period of three months. He has been appointed in place of incumbent Mahesh Kumar Jain who was recently named Deputy Governor of the Reserve Bank of India (RBI).

Q4. Australian golfing legend ___________ has passed away aged 88 following a battle with Parkinson's disease.
(a) Rory McIlroy
(b) Billy Casper
(c) Peter Thomson
(d) Ernie Els
(e) Walter Hagen

S4. Ans.(c)
Sol. Australian golfing legend Peter Thomson has passed away aged 88 following a battle with Parkinson's disease. Thomson won five British Open titles in the 1950s and 1960s and is the only player since the turn of the 20th century to win golf's oldest major championship three times in a row.

Q5. The SIPRI has recently launched the findings of SIPRI Yearbook 2018, which assesses the current state of armaments, disarmament and international security. SIPRI Stands for _____________.
(a) Stockholm International Power and Research Institution
(b) Stockholm International Peace Research Institute
(c) Stockholm International Power Re-establishment Institution
(d) Stockholm International Peace Repository Institute
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(b)
Sol. The Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) launches the findings of SIPRI Yearbook 2018, which assesses the current state of armaments, disarmament and international security.
Key findings include the following:
1. All the nuclear weapon-possessing states are developing new nuclear weapon systems and modernizing their existing systems;
2. The number of personnel deployed with peace operations worldwide continues to fall while the demand is increasing.

Q6. The Centre of Excellence in Maritime & Shipbuilding (CEMS), a well-funded start-up in skill development for maritime and shipbuilding sector, has announced setting up of 24 labs in ___________________.
(a) Mumbai and Goa
(b) Mumbai and Chennai
(c) Chennai and Vizag
(d) Mumbai and Vizag
(e) Chennai and Balasore

S6. Ans.(d)
Sol. The Centre of Excellence in Maritime & Shipbuilding (CEMS), a well-funded start-up in skill development for maritime and shipbuilding sector, has announced setting up of 24 labs -6 in Mumbai and 18 in Vizag campus. The announcement was made in the first seminar on Competencies, Employability, Methodology and Skills organized by CEMS in Mumbai. CEMS has established one of the first of its kind of infrastructure in Asia Pacific region with 24 labs.

Q7. Prime Minister Narendra Modi had recently laid the foundation stone of fully paperless ___________ in New Delhi. 
(a) Udyog Bhawan
(b) Vanaspati Bhawan
(c) Kala Bhawan
(d) Vanijya Bhawan
(e) Vyapaar Bhawan

S7. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi laid the foundation stone of Paperless Vanijya Bhawan in New Delhi. Once ready, the new building will house Department of Commerce. The building will accommodate about 1000 officers and staff.

Q8. The Atomic Energy Corporation of which of the following country has signed an agreement with Indian engineering services firm Core Energy Systems Pvt Ltd for the promotion of its technical security equipment in India?
(a) The USA
(b) Iran
(c) Russia
(d) Israel
(e) France

S8. Ans.(c)
Sol. Russian State Atomic Energy Corporation (Rosatom) had announced that its subsidiary Nikiret has signed an agreement with Indian engineering services firm Core Energy Systems Pvt Ltd for the promotion of its technical security equipment in India. The partnership will explore opportunities in the Indian government’s Comprehensive Integrated Border Management System (CIBMS) project.

Q9. Name the United States political commentator and Pulitzer Prize winner who had passed away recently.
(a) Bill Maher
(b) Tucker Carlson
(c) Peggy Noonan
(d) Charles Krauthammer
(e) Glenn Beck

S9. Ans.(d)
Sol. United States political commentator and Pulitzer Prize winner Charles Krauthammer passed away at the age of 68. The columnist died of cancer of the small intestine.

Q10. Prime Minister Narendra Modi will inaugurate the 3rd Annual Meeting of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) in _______________. 
(a) Mumbai
(b) New Delhi
(c) Bengaluru
(d) Chennai
(e) Jaipur

S10. Ans.(a)
Sol. Prime Minister Narendra Modi will inaugurate the 3rd Annual Meeting of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) in Mumbai. In the past, AIIB annual meetings have been held in Beijing, China, in 2016 and in Jeju, South Korea, in 2017. The theme for this year's meeting is "Mobilising Finance for Infrastructure: Innovation and Collaboration".




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF