Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 28th June 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 28th June

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Name the world’s largest multilateral naval exercise that has begun recently in Hawaii in the Western Pacific Ocean.
(a) Rampage
(b) RIMAC
(c) RIMPAC
(d) INDOPAC
(e) PACIND

S1. Ans.(c)
Sol. The world’s largest multilateral naval exercise Rim of the Pacific (RIMPAC) begun off Hawaii in the Western Pacific Ocean. The two-month long biennial exercise is likely to be attended by navies of 26 countries including India. Indian Naval Ship Sahyadri has already reached the Pearl Harbour in Hawaii to participate in the 26th edition of RIMPAC exercise.

Q2. Britain’s Queen Elizabeth granted royal assent Brexit legislation, ending months of debate over the legislation that will formally end the country’s European Union membership. Who is the Prime Minister of Britain?
(a) Jeremy Corbyn
(b) Theresa May
(c) David Cameron
(d) Boris Johnson
(e) Angela Merkel

S2. Ans.(b)
Sol. Britain’s Queen Elizabeth granted royal assent to Prime Minister Theresa May’s flagship Brexit legislation, ending months of debate over the legislation that will formally end the country’s European Union membership.

Q3. External Affairs Minister Sushma Swaraj launched the new Passport Seva App on the occasion of Passport Seva Divas in New Delhi. Passport Seva Divas is celebrated in India on _____________.
(a) 21 June
(b) 27 June
(c) 23 June
(d) 26 June
(e) 17 June

S3. Ans.(d)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj launched the new Passport Seva App. Now, people can apply for a passport from any part of the country through the App. EAM Sushma Swaraj has launched Mobile Passport Application on the occasion of Passport Seva Divas (26 June) in New Delhi.

Q4. Centre has released ______________ for flood relief work in Assam, as per the announcement of Minister of State for Development of North Eastern Region (DoNER) Jitendra Singh.
(a) Rs 500 crore
(b) Rs 430 crore
(c) Rs 340 crore
(d) Rs 520 crore
(e) Rs 570 crore

S4. Ans.(c)
Sol. Centre has released 340 crore rupees for flood relief work in Assam. Minister of State for Development of North Eastern Region (DoNER) Jitendra Singh announced this after holding a high-level meeting in Guwahati with the State Government to assess the current situation of flood and the relief measures undertaken so far.

Q5. Name the US Ambassador to the UN who is in India for the 2-day visit to meet with senior Indian government officials, NGO leaders, and the interfaith community to underscore the United States’ shared values and strong alliance with the people of India.
(a) Edward Stettinius Jr.
(b) Michele J. Sison
(c) Samantha Power
(d) Rosemary DiCarlo
(e) Nikki Haley

S5. Ans.(e)
Sol. The US Ambassador to the UN, Nikki Haley is in India for the 2-day visit. During her two-day visit, Haley will meet with senior Indian government officials, NGO leaders, and the interfaith community to underscore the United States’ shared values and strong alliance with the people of India. Haley is the first Indian-American to serve in a Cabinet-level position in any US presidential administration.

Q6. In which of the following city, the 15th India-Australia Joint Ministerial Commission (JMC) was held?
(a) Mumbai
(b) Sydney
(c) Canberra
(d) New Delhi
(e) Brisbane

S6. Ans.(c)
Sol. The 15th India-Australia Joint Ministerial Commission (JMC) was held in Canberra, Australia.  The meeting was jointly chaired by Minister of Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu and Australian Minister for Trade, Tourism and Investment Steven Ciobo.

Q7. Name the senior bureaucrat who has been appointed as chairman of the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC).
(a) T Suvarna Raju
(b) M K Sarna
(c) Praveen Koti
(d) S Ramesh
(e) Ratnesh Giri

S7. Ans.(d)
Sol. Senior bureaucrat S Ramesh has been appointed as chairman of the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC), the apex policy-making body for indirect taxes. He succeeded Vanaja N Sarna.

Q8. The Maharashtra government has set up a committee to study issues related to the development of a 1,000-MW floating solar power plant at Ujani dam in Solapur district. The committee will be headed by ___________.
(a) K S Juyal
(b) Satish Chavan
(c) Manoj Malhotra
(d) Arjun Khatri
(e) Randeep Chhetri

S8. Ans.(b)
Sol. The Maharashtra government has set up a committee to study issues related to the development of a 1,000-MW floating solar power plant at Ujani dam in Solapur district. The committee will be headed by the Director (Commercial) of Maharashtra State Electricity Distribution Company Ltd (MSEDCL), Satish Chavan.

Q9. Name the two personalities who were named the 2018 World Food Prize recipients in a ceremony at the U.S. Department of Agriculture in Washington. 
(a) Dr Maria Andrade, Dr Robert Mwanga
(b) Dr Robert Mwanga, Dr Jan Low
(c) Lawrence Haddad, Dr David Nabarro
(d) Sir Fazle Hasan Abed, Lawrence Haddad
(e) Dr Sanjaya Rajaram, Lawrence Haddad

S9. Ans.(c)
Sol. Lawrence Haddad, who is a British economist and food policy researcher, and Dr David Nabarro, who has worked with the World Health Organization and United Nations on health and hunger issues, were named the 2018 World Food Prize recipients in a ceremony at the U.S. Department of Agriculture in Washington.

Q10. The 222nd meeting of the Central Board of Trustees, EPF (Employees' Provident Fund) was held recently in New Delhi. The Central Board approved the proposal for insertion of Paragraph 68HH in EPF Scheme, 1952 provisioning Advance from the fund to a member who ceases to be in employment for a continuous period not less than one month. Under this proposal, a member can avail what percent of the total fund (including employee as well as employer share) standing to the member’s credit with interest thereon?
(a) 75%
(b) 85%
(c) 65%
(d) 55%
(e) 45%

S10. Ans.(a)
Sol. The 222nd meeting of the Central Board of Trustees, EPF (Employees' Provident Fund) was held under the chairmanship of Union Minister of State for Labour & Employment (Independent Charge) Shri Santosh Kumar Gangwar at New Delhi. The Central Board approved the proposal for insertion of Paragraph 68HH in EPF Scheme, 1952 provisioning Advance from the fund to a member who ceases to be in employment for a continuous period not less than one month. Under this proposal, a member can avail 75% of the total fund (including employee as well as employer share) standing to the member’s credit with interest thereon.

Q11. President of India, Ram Nath Kovind inaugurated the ___________ in New Delhi in a step forward towards consolidating the convergence and synergy of all the government initiatives relating to MSME Sector.
(a) Shram Sangam-2018
(b) Parishram Sangam-2018
(c) Rojgar Sangam-2018
(d) Udyam Sangam-2018
(e) None of the given options is true

S11. Ans.(d)
Sol. President of India, Ram Nath Kovind inaugurated the Udyam Sangam-2018 in New Delhi. It is a step forward towards consolidating the convergence and synergy of all the government initiatives relating to MSME Sector. The President of India launched the Solar Charkha Mission which will cover 50 clusters and every cluster will employ 400 to 2000 artisans.

Q12. Name Pakistan’s National Security Advisor who had resigned recently from his post.
(a) Sartaj Aziz
(b) Nasser Khan Janjua
(c) Mahmud Ali Durrani
(d) Tariq Aziz
(e) Tika Khan

S12. Ans.(b)
Sol. Pakistan’s National Security Advisor Nasser Khan Janjua resigned from his post. Succeeding Sartaj Aziz, Janjua took over as Pakistan’s NSA in October 2015, he served as the NSA since then.

Q13. The Odisha government decided to raise the health cover from Rs 5 lakh to ___________ under Biju Swasthya Kalyan Yojana (BSKY) for women. 
(a) Rs 5.5 lakh
(b) Rs 6.0 lakh
(c) Rs 6.5 lakh
(d) Rs 7.0 lakh
(e) Rs 7.5 lakh

S13. Ans.(d)
Sol. The Odisha government decided to raise the health cover from Rs 5 lakh to Rs 7 lakh under Biju Swasthya Kalyan Yojana (BSKY) for women. This was announced by Chief Minister Naveen Patnaik while interacting with the people of four districts during a video conferencing on Ama Gaon Ama Bikash Yojana.

Q14. The Ministry of Health and Family Welfare has restricted the manufacture of which of the following hormone formulations for domestic use to public sector only?
(a) Cortisol
(b) Estrogenide
(c) Triclosan
(d) Toluene
(e) Oxytocin

S14. Ans.(e)
Sol. The Ministry of Health and Family Welfare has restricted the manufacture of Oxytocin formulations for domestic use to public sector only from 1st July 2018. It has also banned the import of Oxytocin and its formulations. Oxytocin is a naturally-occurring hormone which causes uterine contractions during labour and helps new mothers lactate.

Q15. Under which of the following Ministry, the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) works?
(a) Home Ministry
(b) Ministry of Commerce and Industry
(c) Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises
(d) Finance Ministry
(e) Textiles Ministry

S15. Ans.(d)
Sol. The CBIC, which works under the Finance Ministry, is headed by a chairman and can have a maximum of six members.

Q16. Name the Sixteen-year-old Indian shooter who had set a new world record on the way to winning a gold medal in the ISSF Junior World Cup in Germany.
(a) Manu Bhaker
(b) Saurabh Chaudhary
(c) Devanshi Rana
(d) Apurvi Chandela
(e) Mahender Singh

S16. Ans.(b)
Sol. Sixteen-year-old Indian shooter Saurabh Chaudhary set a new world record on the way to winning a gold medal in the ISSF Junior World Cup in Suhl, Germany. Saurabh shot a total of 243.7 in the 10m air pistol event in the ongoing International Shooting Sports Federation (ISSF) tournament.

Q17. Name the Mission that the President of India launched recently which will cover 50 clusters and every cluster will employ 400 to 2000 artisans.
(a) Wind Energy Mission
(b) Swabhimaan Raksha Mission
(c) Solar Charkha Mission
(d) Soorya Urja Mission
(e) None of the given options is true

S17. Ans.(c)
Sol. The President of India launched the Solar Charkha Mission which will cover 50 clusters and every cluster will employ 400 to 2000 artisans. The Mission has been approved by the Government of India for which the MSME Ministry will disburse subsidy of Rs. 550 crores to the artisans.

Q18. The government has recently set up a committee to lay down standardisation norms for components with an aim to cut costs in the construction and operation of metro rail systems in the country. This committee will be headed by _____________.
(a) E Sreedharan
(b) Ravi Venkatesh
(c) K L Madhawan
(d) Draupad Mahapad
(e) Varun Kaushik

S18. Ans.(a)
Sol. The government has set up a committee under former Delhi Metro chief E Sreedharan to lay down standardisation norms for components with an aim to cut costs in the construction and operation of metro rail systems in the country and bring them under the Make in India umbrella.

Q19. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has recently approved the Agreement between India and _____________ on Cooperation in the field of Science, Technology and Innovation.
(a) Iceland
(b) Finland
(c) Denmark
(d) Nigeria
(e) Switzerland

S19. Ans.(c)
Sol. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has recently approved the Agreement between India and Denmark on Cooperation in the field of Science, Technology and Innovation.

Q20. In the recently announced Indian International Film Awards (IIFA), who was announced the 'Best Style Icon of the Year'?
(a) Manisha Lamba
(b) Ranveer Singh
(c) Kareena Kapoor Khan
(d) Swara Bhaskar
(e) Kriti Sanon

S20. Ans.(e)
Sol. In the recently announced Indian International Film Awards (IIFA), Kriti Sanon has announced the 'Best Style Icon of the Year'.




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF