Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 8th June 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 8th June

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. In which state Polythene will be completely prohibited from 31st July 2018?
(a) Bihar
(b) Gujarat
(c) Kerala
(d) Uttarakhand
(e) West Bengal

S1. Ans.(d)
Sol. In Uttarakhand, Polythene will be completely prohibited from 31st July in the state. All the polythene vendors have been asked to finish the polyethylene stock before 31st July. 

Q2. Which state government will provide the financial grant of 1,000 rupees per quintal to those farmers whose tur and gram could not be purchased by the administration before the May 31 deadline?
(a) Odisha
(b) Maharashtra
(c) Uttar Pradesh
(d) Assam
(e) Karnataka

S2. Ans.(b)
Sol. Maharashtra government will provide the financial grant of 1,000 rupees per quintal to those farmers whose tur and gram could not be purchased by the administration before the May 31 deadline. The state government had set up tur procurement target of 44.6 lakh quintals.

Q3. Name of the country, which was the global host nation for the 43rd edition of World Environment Day 2018?
(a) Russia
(b) Canada
(c) Japan
(d) China
(e) India

S3. Ans.(e)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has addressed the global celebrations of World Environment Day 2018 on 05th June in New Delhi. Prime Minister also visited the exhibition set up on the occasion, themed 'Beat Plastic Pollution'. India was the global host nation for the 43rd edition of this event.

Q4. The anti-poverty agency of World Bank predicts global growth will decelerate slightly from a solid __________ percent this year to ___________ percent next year (2019) and ___________ percent in 2020. 
(a) 3.1 percent, 3.0 percent and 2.9 percent
(b) 3.2 percent, 3.4 percent and 2.1 percent  
(c) 3.3 percent, 3.0 percent and 2.9 percent 
(d) 3.0 percent, 2.1 percent and 2.9 percent 
(e) 2.9 percent, 3.5 percent and 2.3 percent 

S4. Ans.(a)
Sol. The steadily expanding global economy should remain resilient, at least for a couple of years, the World Bank has stated. The anti-poverty agency predicts global growth will decelerate slightly from a solid 3.1 percent this year to 3 percent next year and 2.9 percent in 2020.

Q5. Name the person, who is the only sportsperson from India to be featured in the list, is ranked 83rd with earnings of USD 24 million of Forbes’ compilation.
(a) Rohit Sharma
(b) PV Sindhu
(c) Virat Kohli
(d) MS Dhoni
(e) Mithali Raj

S5. Ans.(c)
Sol. India cricket captain Virat Kohli is among the world’s highest-paid athletes, according to a Forbes’ compilation topped by American boxing champion Floyd Mayweather. Kohli, the only sportsperson from India to be featured in the list, is ranked 83rd with earnings of USD 24 million.

Q6. Which state has announced an outstanding power bill waiver scheme for laborers and poor families recently?
(a) Telangana
(b) Gujarat
(c) Kerala
(d) West Bengal
(e) Madhya Pradesh

S6. Ans.(e)
Sol. The Madhya Pradesh government has announced an outstanding power bill waiver scheme for laborers and poor families. The state cabinet headed by Chief Minister Shivraj Singh Chouhan approved the Bijli Bill Mafi Yojana 2018 (Power Bill Waiver Scheme) which is expected to benefit about 77 lakh people of the state.

Q7. The two-day 49th Conference of Governors concluded in- 
(a) Patna
(b) Bengaluru
(c) Chennai
(d) New Delhi
(e) Kolkata

S7. Ans.(d)
Sol. The two-day 49th Conference of Governors concluded in New Delhi. The President exhorted Governors to take the lead in adopting modern technology and methods. 

Q8. Monetary Policy Committee (MPC) of RBI has increased the policy Repo Rate under the liquidity adjustment facility (LAF) by ___________ basis points in the Second Bi-monthly Monetary Policy Statement (2018-19).
(a) 50 bps
(b) 75 bps
(c) 25 bps
(d) 10 bps
(e) 100 bps

S8. Ans.(c)
Sol. Monetary Policy Committee (MPC) of Reserve Bank of India has increased the policy Repo Rate under the liquidity adjustment facility (LAF) by 25 basis points to 6.25 percent in the Second Bi-monthly Monetary Policy Statement (2018-19). Consequently, the reverse repo rate under the LAF stands adjusted to 6.0 percent, and the marginal standing facility (MSF) rate and the Bank Rate to 6.50 percent.

Q9. The Election Commission has launched it's online RTI Portal. The portal __________________ will facilitate applicants seeking information under the Right to Information Act.
(a) rti.eci.nic.org
(b) rti.eci.nic.in
(c) rti.eci.nic.com
(d) rti.eci.res.in
(e) rti.ecio.nic.in

S9. Ans.(b)
Sol. The Election Commission has launched it's online RTI Portal. The portal- rti.eci.nic.in will facilitate applicants seeking information under the Right to Information Act. The portal also facilitates the online reply to applications and also for making first appeal and reply thereto.

Q10. Name the athlete, who is top of the Forbes list of best-paid athletes for the fourth time in seven years?
(a) Floyd Mayweather
(b) Conor McGregor 
(c) Lionel Messi
(d) Neymar
(e) Cristiano Ronaldo

S10. Ans.(a)
Sol. American boxer Floyd Mayweather’s blockbuster fight against Conor McGregor has pushed him back to the top of the Forbes list of best-paid athletes for the fourth time in seven years.

Q11. The Centre has constituted a group of eminent persons headed by Bharat Forge’s _________________ to study the Special Economic Zones (SEZ) policy of the country and suggest measures to make it more relevant for exporters and compatible with World Trade Organisation (WTO) norms.
(a) Rajan Raheja
(b) Sameer Gehlaut 
(c) Baba Kalyani
(d) Sugandha Hiremath
(e) Rahul Bajaj

S11. Ans.(c)
Sol. The Centre has constituted a group of eminent persons headed by Bharat Forge’s Baba Kalyani to study the Special Economic Zones (SEZ) policy of the country and suggest measures to make it more relevant for exporters and compatible with World Trade Organisation (WTO) norms.

Q12. India has registered a significant decline in MMR recording a 22-percent reduction in such deaths since 2013. What is the full form of MMR?
(a) Money Mortality Ratio
(b) Maternal Mortality Rate
(c) Maternal Management Ratio
(d) Mother Mortality Ratio
(e) Maternal Mortality Ratio 

S12. Ans.(e)
Sol. India has registered a significant decline in Maternal Mortality Ratio (MMR) recording a 22-percent reduction in such deaths since 2013. According to the Sample Registration System bulletin, the MMR has declined from 167 in 2011-2013 to 130 in 2014-2016.

Q13. Name the best ranked Indian University in QS World University Rankings 2019. 
(a) Indian Institute of Technology, Bombay
(b) Indian Institute of Science, Bangalore
(c) Delhi University, New Delhi
(d) Indian Institute of Technology, Delhi 
(e) Indira Gandhi National Open University (IGNOU)

S13. Ans.(a)
Sol. Indian Institute of Technology, Bombay (IIT-B), Indian Institute of Science (IISc), Bangalore, and Indian Institute of Technology, Delhi (IIT-D) are in the top 200 in QS World University Rankings 2019. The number of Indian universities in the top 1,000 increased from 20 to 24.

Q14. FDI to India decreased to __________ billion dollars last year from 44 billion dollars in 2016 while outflows from India, the main source of investment in South Asia, more than doubled, according to a new trade report by the UN.
(a) 38 billion dollars
(b) 40 billion dollars
(c) 35 billion dollars
(d) 42 billion dollars
(e) 41 billion dollars

S14. Ans.(b)
Sol. Foreign Direct Investment to India decreased to 40 billion dollars last year from 44 billion dollars in 2016 while outflows from India, the main source of investment in South Asia, more than doubled, according to a new trade report by the UN.

Q15. What is the current repo rate (as on 07th June 2018)?
(a) 4.00% 
(b) 6.50% 
(c) 6.00% 
(d) 6.25%
(e) 19.50%

S15. Ans.(d)
Sol. Monetary Policy Committee (MPC) of Reserve Bank of India has increased the policy Repo Rate under the liquidity adjustment facility (LAF) by 25 basis points to 6.25 percent in the Second Bi-monthly Monetary Policy Statement (2018-19). Consequently, the reverse repo rate under the LAF stands adjusted to 6.0 percent, and the marginal standing facility (MSF) rate and the Bank Rate to 6.50 percent.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF